『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=sMQdHTTDDfE&t=1s
有生之年希望爭取到平權
仲有BC by descents . 00後d 老豆老母可以傳一代
見到警察公會要求國會議員Helen Goodman MP 道歉封信
我認識當中就冇,因為BNO係永久身份,如果確實擁有過Passport又冇申請過退籍,正常情況無論過期廿年甚至更耐都有資格續領,但印象中睇舊post呢度早幾個月有位師兄連身份證大法都唔中,都有俾錢嘗試申請,之後唔覺佢有update結果,唔知佢點情況..
好似叫佢confirm係整BDTC定BNO
你講呢個case都有印象,唔知係咪同一個人之後既update,但好似冇update到結果,希望個師兄睇到後透露返結果如何..
都close file架啦

答BDTC就會話71失效,叫你不要用BNO,試著用特衰
答BNO就會話你似乎有申請過,依家冇得申請,不要用BNO,試著用特衰
我認識當中就冇,因為BNO係永久身份,如果確實擁有過Passport又冇申請過退籍,正常情況無論過期廿年甚至更耐都有資格續領,但印象中睇舊post呢度早幾個月有位師兄連身份證大法都唔中,都有俾錢嘗試申請,之後唔覺佢有update結果,唔知佢點情況..
好似叫佢confirm係整BDTC定BNO
你講呢個case都有印象,唔知係咪同一個人之後既update,但好似冇update到結果,希望個師兄睇到後透露返結果如何..
都close file架啦

答BDTC就會話71失效,叫你不要用BNO,試著用特衰
答BNO就會話你似乎申請過,依家冇得申請,不要用BNO,試著用特衰
尋日交完ref no 今日就approve 咗
睇黎我地d waiting time都幾極端
一堆兩三日內批 + 一堆個幾兩個月
anyway恭喜
我同一日接近時間join queue
Joined processing queue 4:15pm on 25 June 2019
我發現好多巴打都webchat update完ref no就好快批
如果counter sign form用咗藍筆寫
會唔會俾人reject
我想問出世紙寄彩色影印副本得唔得
同埋副簽係咪俾左錢先叫你揾副簽?
你可以寄影印本,不過佢都有權叫你補正本

快到
懷疑當年申請BNO出錯BDTC比我

身分證係96年
Bank statement係咪唔做得address proof?

呢年都冇收過政府信,其他嗰啲又冇
但係僱主信要比正本,唔寄返嚟就仆街喎

仲可以用咩
叫公司出封信比你
例如人工證明etc
你交左啲咩?

同一日 差7分鐘點解我仲未批
報失
之後收到email叫我打去hmpo比個人資料
比完佢叫我可以申請replace passport
比完錢就要我交住址證明, 身份證copy, 特區passport, 同副署表
副署我搵咗有BC嘅退休公務員簽
之後尋日收到報失嘅ref no
上webchat同佢講佢幫我落note去我個application
最後今日approved
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞