『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
咁仆街自己有仔女冇
TNO
有TNO好過無啦我都想要
淨係坐一年移民監就得已經
已攞新護照
如果父母證書唔係英文就費鬼事畀啦,我都係因為呢個原因先無畀

要唔要副簽係由系統判斷,基本上係睇你本護照上次係幾時簽發同邊度簽發,唔到你話事
我知你攞咗新護照,我只係想表達A方法一定無問題,而B方法未必無問題,咁點解要冒依個險啫,到時又要嘥DD錢寄多次
1. 新系統
2. 最後無交父母出世紙&結婚證書,所以答唔到你
3. 如果係中文,應該要交英文譯本
4. 副簽應係必須
一早講咗唔好寄正本出世紙 寄唔寄返畀你真係靠彩數
出世紙正本我本身有成4,5張 可以寄一張比佢
睇黎我太耐無留言,我不厭其煩再講多次

你唔交某部份文件嘅成功經驗不等於其他人模仿都會一樣成功,所以唔該唔好我哋叫話要交咩文件嘅時候,你哋就懶叻話自己唔交邊樣邊樣都無問題再叫其他人唔好交。

以前試過好多次啦,睇做case嗰條友點落決定佢要睇啲乜,就算的確唔使睇,佢亦有權要求,所以唔該,份doc寫嘅時候,係以最唔會被要求後補文件嘅規格黎寫,所以你應該盡你所能提供哂可以畀嘅文件。

但唔係話你畀唔哂,就一定續唔到,係兩件完全唔同嘅事
我哋係教去入境處出生註冊處拎張新嘅核證副本黎寄,唔係叫人唔交正本
即係有TNO 就可以申請去台灣住一年就入藉(領有統一編號的護照)?
補充一句,當然係你個case係需要提供出世紙嘅情況下。

如果你本身一直有keep住過期就續嘅話,基本上無需要交太多額外交件
想問吓無交父母出世紙有冇補封信講返?
我就無,但係上面個巴打講左有的話最好交埋,唔係英文的話搵律師行翻譯左先
無,都唔知邊個話要交信解釋
交唔齊資料本身hmpo就有機會通知你補返文件
早啲解釋定起碼慳返申請既時間
都話撚咗你得唔代表其他人都得囉係唔係你寫包單全部跟哂你乜柒都唔交之後佢哋被人叫補交呢樣嗰樣時你執佢哋手尾呀?教人唔係咁教架,好嗰少少彩係度認叻認巴屎閉有撚用呀
梗係拎核證副本啦 有啲人話一定要正本
舊bno最後嗰版emergencies同holder’s signature無填過任何嘢落去,要唔要填返先再寄出?
咁一定要正本就食得屎啦,張真正出世紙係入境處度唔會放出街,人人都係揸住張核證副本
出世紙的「核證副本」其實就係正本
結婚證書的核證副本就真係入境處入返檔案庫搵返張結婚證書出黎影印再蓋印簽名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞