『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
唔加上去,之前有話過係歐盟唔承認護照有效期大過10年,不過我冇source,等其他人答

冇居留權唔等於冇其他權利,一個公務員何德何能幫國家決定一本護照嘅價值?如果係國家政策,咁點解唔白字黑字寫清楚?仲要開條BNO team,成本又高咗

最重要係,一本每年得萬幾人續嘅護照,扣曬行政成本賺得咁少,你會唔會諗多咗
Passport renew policy 嗰度EU同世界唔少國家都唔接納多過10年有效期嘅護照...所以佢咁改都尚算合理

至於後面我大致明你講咩 始終BNO係只經英籍港人 registration 而取得嘅國籍 其實係唔會有certificate of naturalisation/registration 亦都唔會因血緣關係pass on 所以父母祖上相關文件唔會對申請有直接影響 而Photo evidence個啲又有身分證+特區護照可以參考 所以有啲情況唔齊文件/無副簽都批到 但我會叫做係酌情/靈活處理

至於居留權個點就有啲保留 因為申請護照係旅遊用途 你個國籍身份係賦予你申請英國護照嘅資格而唔係因為護照而賦予國籍身份 雖然HMPO做嘢那西係公認事實但起碼到目前為止我哋都未聽過有人係可以係無British Nationality 嘅情況下申請到英國護照 證明佢哋唔係求求其其亂咁批申請
我都係參考返我自己續領嘅經驗推測出嚟

我個時 出世紙得副本 父母祖輩文件一份都冇交
得BNO係交正本加副簽批咗 咁樣都批應該係關上面嘅theory 事 始終BNO=/=BC 唔會因birth right/by descent 傳繼 所以出生紙/結婚證書etc其實交咗佢地都係得個知字

所以我結論係咁講 佢哋係用BC first adult application 做standard 但其實好多文件對BNO申請嚟講係非必需 所以先做成你覺得BNO application 會特別手鬆嘅錯覺 但唔代表佢哋門檻刻意調低 你試下無HKID/Photo evidence 唔夠/甚至係無英國國籍
睇下會唔會照批

不過當然 規矩講明要交嘅文件唔齊就有機會被要求補交 睇你跟個個Officer 彈唔彈性處理

都係加番句 過往表現並不反映將來表現
無心引戰
或者我用字精準啲
我係見好多人過分擔心 少咗某一兩樣就驚批唔到
我想表達個意思係 即係只要你本身係BNO holder
而有啲文件你又真係比唔到
基本上你有解釋人哋就唔會特登雕難你
So far副簽 出世紙 父母文件 唔係彩色影印 住址證明 基本上以上呢類 聲稱"要有既文件" 喺呢個Post都曾經有人係試過無 但都冇比人彈過鐘 令到無左一千蚊
呢啲態度不可取
續領身份證明文件交足證明文件係應份
唔見文件可以補領就去做
冇就就解釋
佢叫你交乜就交乜
同意passport 身份證呢類都係跟足啲好
問哂朋友同事都無人有BNO
諗住副簽搵個拎特衰護照做老師既朋友簽算
歐盟、英聯邦國家護照都冇?
清,
英國,愛爾蘭,歐盟,美國,英聯邦護照都得喎
施主
你本bno印堂發黑
check check佢好
出發鳥

角度問題姐

諗住後日去寄,搏一搏

琴日到了,等HMPO update簽收再入queue
4/6 HMPO 收到
仲等緊approve
聽日一個月紀念
想問身分證同特衰影印係一頁一版定冇定㗎?
不如搵人開返個stat統計下平均要幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞