『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
一早續咗!!!大家記得續!!!

btw
香港人 我地而家基本訴求一個都達唔到
冇撤回
冇成立黑警調查組
冇還到義士清白
冇撤銷暴動

有人擋喺你前面捱打同死諫
有人坐完政治監出返嚟都要再努力
有人喺獄中幾希望可以真正地參與其中

你有咩原因唔出嚟!
你有咩原因鬆懈!
你有咩原因唔為自己好好真正地爭取!

時代革命,光復香港!

大家記得今晚帶餐具去野餐!!!
https://lih.kg/1263426
Royal Mail話Package到咗,但係HMPO未update
睇黎有排等
同大家分享番我今日遇到既情況

我本身已經係多倫多留左4日,準備係多倫多機場搭飛機去紐約
美國邊防局係多倫多機場入面,我照常用番BNO 加 過期特區護照上仲有有效既簽證入境。之前係唔同機場,包括大大小小既城市,入境過幾次都無問題。今次就俾邊房局人員話我果本BNO 係英國護照,要入境就要申請Esta (旅遊授權電子證明) , 但BNO講明係唔申請得,俾晒之前既Stamp佢睇,可以申請既就已經免簽左啦。但佢地只係針住佢係一本英國護照,佢地一層問一層答案都係要攞ESTA。到最後飛機都走埋,唯有出番加拿大。

今次係我入境美國幾次第一次遇到咁既情況,而且唔係話我個簽證有問題,而係話唔使簽證要ESTA,究竟出左咩事?

事實就梗係冇咁簡單,佢叫得你整ESTA,並唔係因為你BNO有問題,或者佢唔識BNO可以用B1/2入,而係基本上佢想拒絕你本中國護照上面嘅B1/B2簽證。

近半年,美國邊境保護局個邊已經多左reject 中國護照嘅B1/2 簽證入境,自從孟晚舟事件之後,香港護照都納入拒絕嘅機制裏面。佢地會根據風險評估,抽d唔想批准入境嘅人士原機遣返,由於陸路遣返比較容易,所以加拿大入美國嘅就更加容易reject。

你就係咁嘅case嘞,假如你冇BNO,而你本廁所吧仍有效,你仍然係被選中拒絕B1/2簽證入境,然後要你返回加拿大。

但正正因為見到你有BNO,先至比多個選擇你當你係British要你申請ESTA,所以你話問supervisor,甚至super嘅super,佢都係唔會比你用中國嘅B1/2入境咖嘞,因為根本冇理由你有本英國護照而要比你用本已經拒絕使用嘅簽證入。但礙於政治問題,佢永遠唔會歸咎你本廁所板,所以造成你以為佢唔識BNO。

我可以話你知,如果你個簽證係用BNO申請,你根本唔需要面對咁嚴格嘅B1/2抽樣拒絕機制,直接用BNO入就得。
例如會有咩事呢
真係要等3日,我係24日到27日先轉
Same same
巴打份野幾時到?
我DHL話英國時間27/6 10am送到
我都係27號到
可能呢排太多application
我自己果份app又閪咗少少希望佢地唔會留難我
你係仔,你男友
絲打唔比用藍字咩
好啦,比啦
各位親愛的連登仔女:

請各位BNO holder以後過香港海關時不要再行E道
請取出你們的大英海外國民護照扮外國人,以向港共政府實實在在表達不滿

對抗暴政,從堅持自己大英國民身份開始

讓不合作運動遍地開花,阿們

以防俾狗逗 上星期開始唔帶身分證已經改帶BNO凖備撚狗
我都唔齊文件
無老豆老母出世紙
佢地大陸出世
打左封信解釋加埋佢地身分證copy就算
希望大家都順利批到
我連老豆咩資料都冇,係得佢張結婚紙同老母張就黎爛嘅出世紙
And 1 of the following that has your photo on it:

non-British passport that hasn’t expired
national identity card (a colour photocopy will do)
driving licence
any government or local government produced document

因為驚要出差
想問回鄉咭得唔得?
彩色影印passport全頁啦
And 1 of the following that has your photo on it:

non-British passport that hasn’t expired
national identity card (a colour photocopy will do)
driving licence
any government or local government produced document

因為驚要出差
想問回鄉咭得唔得?

仲有佢唔係話ID Card就得咩
Oh sorry眼殘
copy #18俾個朋友
啱啱收到msg轉左received
聽聞HMPO係睇母系資料多啲
巴打應該安全
又新post

留名
終於批咗
留名
星期三掛號空郵出左去,唔知最後幾時approve
2個月 恭喜恭喜
幾時先到我
You are chatting with Damon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞