『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike

年尾拎去英國破處

希望佢真係唔打電話黎啦
612重排緊隊,
見到咁多612之後都approved,好葡萄
有得整就整左先啦,
有fd搵我幫佢簽,
我都儘量幫得就幫了
繼續等
咁大劑
但佢搵唔到其他人簽,
唯有照試下先?
btw 有冇人知道 來回用唔同passport 航空公司改唔改到
我4月飛左去程 回程係8月 round trip咁買
但我4月坐左另一間航空公司回程 8月頭會再去 再用番上面果張回程

即係
Ticket A HK>UK 特衰 4月頭
Ticket B UK>HK 特衰 4月尾
Ticket C HK>UK BNO 8月頭
Ticket A UK>HK BNO 8月尾

有冇人試過咁manage booking用左去程就改唔到booking個passport no., cathay個電話又長期唔通
With delivery courier
唔知聽日收唔收到呢
Ticket A HK>UK 特衰 4月頭
Ticket B UK>HK 特衰 4月尾
Ticket C HK>UK BNO 8月頭
Ticket A UK>HK BNO 8月尾

咁係絕對可以。一入一出in pair就得。

passport num到機場寄行李櫃台會自動update唔需要擔心。冇行李都要去櫃檯人手出機票,咁先可以順便update Passport Number

其實你ticket C出發佢多數都會因為你係單程票而問你咩時間返,然後航空公司旅客menifest會自動預報埋你嘅itenary同證件。
Thx
諗緊都係打封cover letter再印張吉form話搵唔到副簽算
唔知受唔受
真係逐個朋友問過?唔好怕唔好意思,成功在嘗試,如果真係盡力問過都係冇,可以書面解釋,但唔一定過骨,呢度有人成功有人失敗..
睇左doc但有唔明所以問一問

因為我而家手頭上只有我自己既兒童BNO (2002年簽發),所以係申請FIRST BRITISH PASSPORT?希望冇理解錯

如是,因為父母個邊資料冇辦法拎到(佢地反對我拎BNO同埋佢地大中華主義)可唔可以直接填LOST就算?
官方answer 無既野一律寫信解釋
真係唔得就會叫你補
仲有佢話母系資料個邊係必填,但我呀媽係單親家庭,呀媽對佢冇哂印象亦都冇佢資料,呀婆都冇哂記憶,點搞
所以係交資料的時寫信?需唔需要揾副簽個位幫手作實?成個頭痛
對呀公冇record *
副簽又點證實到你家庭狀況呢 自己寫信簽番名就得
同埋BNO無平權 居英權 佢地"呢刻"唔擔心有移民問題
佢地只係當BNO一壇生意 SET到門檻咁高對佢地自己冇好處
你寫番合理解釋佢地好多時都ACCEPT 都係果句寄左再算 唔得佢就會搵番你

我唔敢肯定或者否認英國係咪想BNO呢個奇特國籍消失 但話到佢當呢個係一門生意又會唔會有啲抵毀咗佢地? BNO 同BC 護照申請費用係一樣㗎 除咗居留權之外 好多民權同領使保護都係BC同BNO睇齊
事實上就係因為費用咁貴又無居留權,啲人仲都想續所以佢無必要set到門檻咁高,廢事搞到自己無錢賺,佢嘅意思係咁
我都幾認同
會唔會搞錯少少個logic

你就算係咩情況都好,都係先畀錢好批,無論佢之後批個過程係鬆定緊,你本身都已經係畀咗錢,又點會有「無必要set到門檻咁高,廢事搞到自己無錢賺」呢?
成個英國政府都因為austerity policies搞到全部部門都唔夠budget
例如London差佬人數年年減,搞到London越嚟越多knife crime
HMPO自然都無辦法避免,上年9月先比人踢爆佢偷偷地改咗renew政策,舊嗰本passport剩低嘅可用時間唔會加落本新passport度(以前係9個月以內嘅可用時間都會加落去),諗吓都知又係想慳皮
你又無居留權,快快手批咗佢仲好過啦,花時間喺其他申請唔好過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞