『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
巴打,想問下中間個本書仔係講咩架
我上兩星期收到得本 BNO 同右邊個幾頁紙
注意事項,唔使理
我果兩老其實都勁開心差d成家開香檳慶祝
佢地唔係因為政治問題,而係真心唔記得我以前4歲果時真係有本BNO

小弟98年第一次全家去旅行去日本,97之前都冇出過境,一直以為當時我係用特區護照佢地用BNO(我早幾年已經check過晒兩老本BNO,有當年入境簽證,冇加到childen/dependent同埋名所以灰左好耐),所以我都放棄左好耐認左命。

結果今日睇左身份證大法,夜晚食飯拎出黎講,阿媽仲好堅持我果時係用特區護照,話個個小朋友都有兒童身份證(但當時明明4歲未夠11歲)。我話我會想試下網上教報失既方法去申請試下運氣,希望呢幾日佢地幫手摷返d出世紙結婚證明etc。
最後摷左半粒鐘,找到本我自己果本兒童版特區護照,點知發現係01年issue 06年到期(仲要冇用過),證明當年去日本唔係用呢本野之後又發現兩老果兩本BNO係係95年續期,全家好似推理咁研究95年到底發生乜事同埋到底我當年7歲係點入境日本,最後係床下底找到一札已過期護照找到我果本BNO(連埋佢地7/80年代果d舊版藍色護照)果一下真係超感動

題外話我想問一問(我諗我未爬晒所有攻略),我當年本護照張相雖然唔recognizable,找countersign應該唔難,但係護照有自己當年簽名(好似麥兜果d字蹟既中文名,三個中文字)想轉左個簽名應該要點搞
出發前注意事項,唔使理
前前後後兩粒鐘左右
真係好感謝大家,我係另一個reply覆左個故事,呢個thread唔重覆了
簽名唔使理,就咁係新護照簽名就得
望穿秋水
幾時先批
究竟係(44)開先定我個申請approve先
唔好意思
想問一問如果本BNO係2000年唔好意思

想問一問如果本BNO係2000年寫住British National Overseas係咪都係要First British passport?

呢啲資訊造福後人
可以放去下個post最頭嗰版
唔好意思又係我,因為好多問題

1.家下出世紙係只要正本?因為見到有出入所以問清楚
真係要用既話,屋企個張太殘舊一拎上手都爛
要申請過張新既
2.如果父母個邊唔交出世紙,影印咗BNO 身份證明個頁可以當取代?
3. 係咪speedpost交就得

多謝你地

快d準備齊d資料續領啦
佢話要正本,全部補領多張啦
寄speedpost定空郵掛號隨你
我老豆有隻黑皮 既passport , 開頭以為係bdtc ,但係個內頁係寫British Subject : Citizen of the United Kingdom and Colonies 係咪CUKC黎
但我除左中身份證大法三項,其他乜都無喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞