『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
你阿婆本身係無出世紙?寫信解釋點解無出世紙囉

另外,出世紙係你攞幾多張都得,我強烈建議你唔好寄你手頭個張,申請多幾張去寄,因為我畀護照署整唔見左
> 有都唔輪到我老母keep,佢屋企入面最細
如果有出世紙的話,叫你親戚影張出世紙相畀你,你再去補領就得。
呢度的官方答法係不能保證,我只能講有唔少例子係無問題
中哂身份證大法三樣野,但老母聲稱我無bno,兩老出世紙都唔見埋,係咪要搵人副簽
你預個零月度
有無人用BNO去過台灣?中文姓名個度應該點填?填無定係填身份證個名?
利申 之前幾次去台灣都係特衰,今次的起心肝用bno
其他巴打好心提你地唔好心存僥倖 唔交齊資料又唔寫信解釋都要比人話惡
有無好心人答
副簽我唔識有bno既人既話係咪可以放棄
我識個幾個未續BNO 唔知做唔做得副簽
中文名照填ok
我上個月去照填冇問題,快速過關
上網睇左話副簽要識兩年先幫手簽到?我個case係咪極難搞,如果係既話我出番去共享大灣區繁榮
要拎埋副簽人既passport copy?
英國/愛爾蘭護照 (包括BNO) 唔使影副簽人護照

今日到手了
利申:冇上一代出世紙,只有佢地係香港發出既結婚証書

要等多一個月先會退回申請時交既文件正本?
基本上會同一日或者第二日退 如果冇就恭喜你已經沒收
你無第二個 waybill notification?
我早2個月就收新護照之後2日就收到d正本文件,dhl個email應該有提到2個waybill no.
91巴,早幾年前開始意識呢個問題但阿媽堅持話我冇申請過BNO,局住用特區護照(仲要兩個月前剛剛續期)
直至今日終於睇到身份證大法發現我95年出過身份證
結果今日摷晒成間屋終於找到本BNO

好感動好多謝各位連登巴絲資料女皇陛下萬歲
家變
係唔係收得好入?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞