『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
established呀 仲搵到一張自己97年前去外國旅行既相 所以實有去過

今日第一次打左過去 佢用我ID同名都搵唔到 話兩個工作天之後CONTACT我
咩唔係取消成功,佢先有ref no 個電郵嗎? 咁搞笑 The passport that you have reported as lost or stolen has been cancelled. Your reference number is ...
張form要有佢正本簽名,你叫佢print出黎填好寄返俾你囉!如果佢忙到寄都冇時間,你不如直接去佢屋企或公司樓下拎,有求於人,自己行多步都要!我當日都係來回搭個半鐘頭車,去幫我副簽個朋友公司樓下拎form,好多野係視乎你願意付出幾多去配合。
唔係唔收,一向都話無刑事成份嘅遺失無需要警署報失
呢個說法係錯嘅,你經登記後取得BNO後你本BDTC係唔會被註銷,所以BDTC有無剪角唔代表啲咩
咁我不如確認下你咩叫中身份證大法先

1. 係唔係香港出世
2. 出生時,你父母或其中一人係唔係香港永久居民
3.你到1997年6月30日為止,仲未夠11歲
4. 身份證首次簽發日期係唔係97年6月或之前?
1) 係
2) 2個都有BNO 兩個都係香港人
3) 我90年出生
4) 02-94

唉 好擔心
再update, 今日收到新passport, 用DHL

我個case係第一次申請, 要交
1. 副簽
2. 舊BNO
3. 特區護照彩色副本
4. 出世紙
5. 身分證彩色副本
6. 地址證明
7. 父母出世紙 (無交)
8. 父母結婚證明(無交)
oh shit

千祈唔好好似我咁啊⋯⋯
所以我係叫佢去報失先
係 我都收到個ref. no. 但佢叫我照寄hardcopy
你個CASE係點?
剛問個曾經有BDTC(黑色),隨後換BNO前輩,佢對我講本BDTC冇被剪角,唔肯定佢情況係以往英國佬慣常做法還是特殊例子,不過樓上巴打都可以一試冇壞!
係呀
祝我好運
祝各位都順利爭取自己權益
check 下身份證大法?
17號寄到而家仲係無消息
排左隊之後就音訊全無
有BDTC應該有返咁上下年紀
身份證大法未必準確check到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞