『薪火Post』BNO續期資訊(42) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
睇番第一版既DOC喇
唔可以
唔好受特快approve個案影響,HMPO服務承諾係6至8星期,俾少少耐性,我23/5 joined queue,1/7 approved,尋日收到新BNO,從queue到approved都係五個半星期,已經比佢承諾快少少,所以我覺得好合理,耐心等多一兩個星期,再未有至打去問啦。
認同巴打既 太多人打去煩到佢地好明顯會帶反效果
想問下而家新系統咩情況下先要提供埋自己同父母出世紙?
如果而家已經有本有效既BNO但就到期,普通Renew既話仲使唔使出世紙證明?

拿,我仲耐,14/5已入隊....7個幾星期仲等緊....今日webchat問,話check緊文件咋.....
師兄係咪做政府工又好醉心於Hi-Fi?你個網名同我個冇見面好多年朋友稱呼一樣,會唔會就係你?
我想問係咪近幾年入過英國境,原本係First Adult都會唔洗副簽?
但係用廁板入喎,我有兩個fd都唔洗,諗極都唔明,都係小朋友相,04年前到期就無續過。
基本上都係過期太耐先要提供出世紙
呢幾個轉左用新系統,舊護照2003年前海外簽發全部都要副簽
我係02年 香港issue 無要求副簽
唔係呀,佢係相反唔需要,但佢個細佬要,到期日係一樣。
唯一唔同既係,佢呢幾年去過London玩,而佢細佬無
會唔會揀錯Issue Authority?
佢地未諗到/唔知道/扮唔知有咩利益
我講漏,我意思係話2003年的海外簽發兒童護照全部當 first adult 要求副署
會唔會攞第一本個時佢已經係成人,佢細佬係兒童,所以當佢細佬係 first adult
眼花自膠,當我無講過
兩個都係兒童,真係好奇怪。
算啦,寄哂野過去就知有無錯
光復香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞