抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
https://www.twitch.tv/unabletobreathe
雖然要抗病,但我地仲有個大佬要打
我都係
My cousin knows a doctor 👨🏻‍⚕️ who can refer you to a psychiatrist if you want. Alternatively chat with a social worker.🙂
咁現階段有咩可以幫忙紓緩?做運動?
一睇左公立留左底就考唔到政府工?求source
因為好多精神病既根源係來自生理問題 (個腦short左)(硬件問題),所以對症下藥既話,就真係要食藥黎對應問題根源。臨床心理學家只能處理軟件問題,而只有少數精神病既問題關鍵係靠軟件黎搞。
我都相信精神病係源自於腦部出現問題, 而家藥廠認為抑鬱嘅原因係腦部傳遞物質出現問題, 所以自80年代開始, 抗抑鬱藥都係針對三種嘅腦部傳遞物質, 血清素、 去甲腎上腺素、 多巴胺, 最多藥物針對嘅血清素, 其實其水平係無法喺臨床環境測試, 咁你點知病人真係有血清素失調呢? 其實醫生都係靠估, 所以 STAR*D 第一階段淨係用SSRI citalopram 只能夠令三成病人達至remission, 效果十分不理想, 三十幾年嚟推出嘅抗抑鬱藥嘅原理基本上大致相同, 毫無突破, 直至到今年FDA 批准esketamine nasal spray, 值得注意嘅係呢隻藥只係適用於抗藥性抑鬱症, 而且副作用高, 需要使用完喺臨床環境觀察幾個鐘, 價錢昂貴, 暫時只係得美國有
姐係點?
唔洗食藥?
其實neuroimaging已經證明咗即使係冇藥醫嘅病, 例如飲食失調同人格障礙, 佢哋嘅大腦功能甚至結構都係受到影響, 但係基於而家精神科發展嘅局限, 醫生根本上畀唔到任何有效藥物去幫助佢哋, 咁佢哋除咗睇cp之外仲可以點? 我都好希望有一日可以食藥就醫好任何精神病, 問題係而家做唔到, 所以藥物醫唔好嘅病人佢哋唯一希望就係臨床心理治療
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞