抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
最近因為受傷而停工
生活停咗落黎
無錢 無社交生活 無貢獻
日日諗自己好廢 冇用 垃圾
好想有人關心下自己
但係自己又唔主動關心下人先
總之成日都會唔開心
成日都會想喊
已經懷疑自己有depression
我都想好似正常人咁好正面樂觀
集中咁去諗點解決問題
但係我個腦會突然彈一啲悲觀諗法
e.g. 點解我咁都做唔到? 我真係好廢 同其他人比我已經輸曬
好辛苦
我已經就快頂自己唔順
點解要諗埋一邊
好憎自己
其實我係咪已經有depression?
定我只係心態有問題 too weak
help me please
你好 就咁睇都覺得你好困擾
我哋始終唔係專業人士 唔可以diagnose你有depression
我唔覺得你係too weak啊 反而可能係你對自己要求過高所以太大壓力
我建議你搵counselling service幫你下你 咁會舒服啲
佢哋都會比到進一步嘅治療方向你啊
You are not alone
其實思覺失調係咪真係會有人聽到/睇到一般人遇唔到既野/ 有一d 非一般人所諗既諗法架?
Remeron我肥到癲
希望啦
我個陣時係不斷聽到有人鬧我,跟著對人嘅疑心好大,覺得有人害我
不過食完藥好返曬,個陣時都有諗過自殺
咁樣應該好辛苦有時我唔係比人鬧,而係教我野,我都會自責點解做唔好,無諗到呢個問題。 如果當你付出咗但仍然會有呢種感覺應該會好難受
食完藥好返哂都好d, 我見過有d人食完藥都無用,相信佢地一定好辛苦,但係覺得佢地好堅強
我明白呢種感受啊,個時我對自己要求好高,好努力讀書,但係愈考愈差。跟著就有幻聽
唔可以咁樣停葯!醫生覺得ok會1d1d幫你減。
這些葯食左唔係即有效,要慢慢儲夠所需份量,你咪覺得好左囉,每天服的份量是補充番自然流失的葯量。
記得裕美嗎?佢咪好到結埋婚,跟住和老公去左working holiday ,只帶了半年葯,食晒覺得自己無事,又無得覆診,咪以為自己好番囉!回港後又慢慢轉差再復發,又離埋婚。現在病情都唔理想。
突然停葯再校過葯係會比之前難!
快d去覆診啦!
睇唔番平日個醫生帶埋d葯比佢睇。
我都覺得佢哋好堅強,我個隻唔嚴重所以好快醫好,有啲係嚴重到殺人嘅地步
非常認同人夾人
我諗係因為睇精神科嘅人都好hopeless所以當精神科醫生係神希望佢救到自己
其實精神科係偽醫學呢個debate對存在咗好耐
精神科藥物好多副作用亦無可厚非
我自己冇乜深入研究 亦唔知血清素令病人feel better係placebo effect定點
但我覺得最緊要係病人自己感覺好咗
睇醫生嘅成效同成個experience同好因人而異
所以講到尾都係個人選擇啦
我自己對藥物其實都有所保留 副作用真係好多
不過我好鐘意我個醫生 好夾好啱傾 每次都見45mins+ 又會輔導埋我
我冇乜朋友 所以我會好期待見佢同佢傾計
我唔想重新再識過一個counsellor or CP 再test過夾唔夾
雖然我唔覺得係啲藥嘅功勞 但係我真係有好咗 所以我都唔敢無啦啦停藥
你自己都好叻女! 唔容易
我覺得作為一個香港人壓力真係會好大,所以我有時都會選擇逃避。好彩我既朋友同埋同事都體諒我,支持我而唔係遭人白眼🙄️。佢地有時仲叫我有時要自私d,為自己著想而唔好為其他人諗咁多,叫我有需要就要call sick,唔好死撐,有d咩就同佢地講,佢地好願意成為我既傾訴對象。有d 咁既buddy 我真係好感恩但同時又會令到我有無型既壓力,唔知點解我有班咁好既fd
多謝啊,我覺得我病著黎考dse都已經好好,雖然考得好差,但係都入到asso
你係咪成日feel guilty同埋好為人著想啊,咁會容易啲有抑鬱
老土啲講句 你完勝咗自己!
真係好叻
以前都唔係成日為人著想,可能因為生活環境身邊每個人都會為身邊既人著想,所以train到我變成咁既人,但我又覺得為人著想又唔係一件壞事呀,大家都係想為件事好姐,何樂而不為呢? 係好,我好,大家好, 唔好咩?
好嘅,但係你知唔知點解自己抑鬱啊?
Somatization ▶️depression▶️somatization deteriorated▶️depression deteriorated 不停重覆。 好似有雞定有蛋先呢個問題 ,搵唔到緣頭
會開胃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞