抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
第一步應該係點?
睇街症之後轉介?
負擔得起可直接睇私家精神科
係咪宋永權醫生
佢真係好好 好認真 唔hea
我睇焦慮同驚恐症
負擔唔起呀
成年冇返工
快啲去排公立
睇左公立會返唔到政府工?
如果睇私立係咪唔會知

私家一定冇人知
巴打話睇私家係咪3000幾一次
正常會睇幾多次左右
排公立會有記錄?其他人會知?
我睇嗰個就第一次2000覆診900
藥費另計 幾百蚊一個月到
初頭密啲因為要睇啲藥啱唔啱你 副作用頂唔頂得順
之後一就一個月後覆診 冇事穩定嘅幾個月先覆一次
有啲人話影響政府工 冇研究開
唔該曬巴打
應該負擔到幾個月既
其實香港同美國嘅精神科病人所接受嘅治療好相似, 就係主要靠見醫生攞藥物, 個原因都係一致,就係臨床心理治療費用高昂, 大部分病人負擔唔起, 香港公立醫院嘅服務都係醫生統籌, 絕大部分病人都只係用藥, 少數病人可以經醫生轉介幾個月見一次臨床心理學家, 或者安排由 實習心理治療嘅醫生數星期內每週一節嘅治療

問題係大量病人面對藥物無法醫治嘅疾病, 例如厭食症、暴食症等飲食失調、 各種嘅人格障礙

而藥物能夠醫治嘅疾病亦都有好大嘅局限性, 有唔少病人患有抗藥性精神病, 有啲病人甚至試過十幾種藥物都不能夠達致remission, 心理治療或是佢哋唯一希望

即使對藥物反應良好嘅病人, 經過一段時間,例如幾個月或者幾年之後, 病情都會有變, 而需要調整藥物

以上例子證明單靠藥物治療精神病係完全不足夠, 醫管局未能為有需要嘅病人提供每星期或每兩星期一節嘅臨床心理治療令到絕大部分病人都未能得到適當嘅治療, 而病人亦因為政府冇立法規管臨床心理學家呢個專業,令到唔少病人向資歷不足嘅人士求診, 最後不但損失金錢, 甚至導致病情惡化
其實呢位巴打講得好啱, 一般嚟講都係要兩樣睇曬, 至於邊樣睇先其實係冇所謂, 除非 你嘅情況好緊急, 例如處於自殺邊緣或者已經試過、 出現幻覺、幻聽、妄想等等psychotic features, 上述嘅例子當然係建議先接受精神科醫生嘅治療, 而部分和精神科醫生確診只係患有自閉症、 暴食症、厭食症、人格障礙等等藥物不能治療嘅病症, 而沒有其他藥物能夠有效治療嘅病症, 其實淨係睇臨床心理學家已經足夠, 精神科醫生都唔會有額外有效嘅方法幫到病人, 有啲病症例如精神分裂、schizoaffective disorder 、 躁鬱症 一型及二型會比較依賴藥物去醫治, 另一部分嘅病症例如cyclothymia, PTSD 則會比較依賴心理治療去醫治, 藥物效果比較差, 一般抑鬱焦慮其實兩種方法都同樣有效, 國際間大部分嘅專家都係建議同時接受藥物及心理治療
[member]mchk 精神科專科名冊搵唔到一位姓Sze嘅醫生/member]
其實驚恐症係一個好好嘅例子藥物嘅作用有限, 抗抑鬱藥對佢嘅效果好有限, 鎮靜劑好有效但係會上癮, 同埋用得耐會出現抗藥性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞