抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
好呀,join左了
大家情緒不穩定或者需要傾訴
歡迎TG電話傾談
或出來飯聚
催眠治療
前世回溯
禪修靜心
清理負面情緒
塔羅牌占卜

內容絕對保密
費用全免(只限學生only)
TG: @sailorzero
可選擇傾訴對象
姐姐熱缐/哥哥熱缐
兩年前確診焦慮症,食左半年藥覺得副作用太犀利因而停藥。半年前因為一次mental breakdown再睇醫生,醫生話我除咗患有焦慮症仲有bipolar disorder ,我一直食藥到宜家。

第二次食藥我唔敢同家人、男朋友同朋友講,怕佢哋擔心我,亦驚佢哋會對我失去耐性嫌棄我。所以呢半年我要偷偷哋睇醫生同食藥。我一直好努力控制自己情緒,希望靠自己好起來。但有時候我真係屌唔住,試過有一排情緒低落,晚晚喊到天光,又試過成個禮拜摺埋喺屋企唔見人,每晚望住個contact list完全唔知可以搵邊個傾訴,又試過因情緒不穩傷害到身邊嘅人,但就係唔夠膽同佢哋講自己嘅condition。最近因為香港社運變得更加消極,我覺得我唔會好得返。。。
講得好啱
由尋晚開始唔敢睇新聞 唔敢上fb 連登都唔敢望多眼 淨係想入黎呻
有冇得睇個第個?
我食好低劑量, depressant & anti-anxiety, 就嚟3年冇肥過...
我睇C家, 初期諗住睇政府, 見完個普通科醫生(勁廢), 仲要排多2個月, 等得嚟都死咗
幾好呀,我現在有keep 住食藥。情況有好轉同埋情況穩定左。

巴打,你都加油啊 💪🏻
岩岩返學第一日已經好大壓力,猛係到喊。。。

食左loran 加 rivotril 又倦到上堂好眼訓load 唔到野。。。

好辛苦啊,唔知點算
如果試過吊頸自殺 但比人救返
已經5年反反覆覆地好唔開心 成日想死 會大喊同大叫 覺得自己存在完全係一個錯誤
想問係咪已經好嚴重 係咪真係唯有等死
睇醫生 搵專業人士幫手
但我見好多都話d醫生多數hea你...咁我不如慳返d錢
同埋食藥係咪會肥 我以前試過減肥之後好唔開心就暴食 食完又肥又唔開心 好憎自己咁肥 之後就有胃病....點解我咁撚煩咁撚多病....
咁又唔會全部醫生都hea你既
公立就可能真係時間方面比較趕所以俾人感覺比較冇咁詳細
但係私家有唔少真係會慢慢聽你講然後慢慢同你較藥
試下睇左先啦 真係覺得唔啱咪轉醫生囉

至於會唔會肥就因人而異
如果真係好擔心呢個問題既話或者可以同醫生討論下

保重 精神健康都好重要架 搵下專業人士幫手啦
自己最初因為爆濕疹再加要實習
壓力大到訓唔著,所以有抑鬱
初初都有食一啲血清素同安眠藥
而加就只食安眠藥
果時自己做做下功課會爆喊
而加情況好左好多
不過有人支持自己真係好重要
有咩可以PM我一齊傾下計
去睇普通科門診覆診拎藥,d醫生次次都叫我去睇急症唔想浪費急症資源,唔想影響我既工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞