抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
可惜就偏偏自己走出嚟
每個aed 都有唔同既policy
-有時aed 醫生會refer psy nurse 睇咗先
跟住睇下有無需要再見psychiatrist定係比個期你

-不過有時無psy nurse 既話可能會直接見psychiatrist
或姐過幾日再見psy nurse

-或姐有時醫生會叫你admit, 不過要睇下間醫院有無psy ward, 如果admit psy ward 就要睇下係 voluntary 定係用form 123, 而兩種admit 方法有機會去唔同醫院,btw 邊間係form123,邊間係voluntary 我就唔記得啦。 如果間醫院無psy ward, 我見過會收上medical ward,之後consult psy,不過就要睇彩數啦,未必日日有得睇

Btw,如果醫生好人/有需要既話,好多科都有得urgent consult

不過都係果句,好多時都要睇下condition而有唔同處理方法
Not me, just講返呢一個情況所帶黎既影響
For me, 我係用其他方法去self harm
法官判就form123
我之前都係,唔敢同身邊d人講想死,唔敢面對,亦都唔想面對,希望時間沖淡一切,唔再抑鬱。 不過之後呢個問題愈黎愈嚴重,所以都係只好睇醫生。

你有需要既時候記得搵人幫呀
Always support you
Mostly need to consult psychiatrist first, then one medical officer and one pt relative to sign the form. After that fax the form to court officer. 所以通常都係醫生決定

btw 我諗抑鬱既人應該好少會比人form 123掛
急症室醫生已經可以簽
唉,如果可以一教訓到地球末日就好
I see. 不過as a patient 的話比人form123都係無得選擇架啦, 詳情要做d咩,文件上有咩留意都係交返比medical pofessional 做啦
可以要求與法官見面
I know that feel
想死但係我會諗一大堆pros and cons,諗完之後就會覺得我唔可以死住。但係係情緒低落果時就會諗到最快最方便了斷自己既方法,例如 jump from high.但係又過唔到自己果關,所以是圖用第二個方法去relieve 自己既情緒而造一d self harm 而傷害程度低d 既野,就例如drug overdose,就係你所講既take panadol mor than Pharm. advice.

Btw 我覺得如果想drug overdose 既話,panadol 唔係一個好既選擇除非你真係好痛/ 食panadol會令你好眼訓。

如果你係訓唔到而導致你亂諗野既話,不妨叫下醫生開下訓教藥比你啦
想訓著醒唔返多d
咁大個人,真係無見過法官
完全唔知自己可以點樣係社會生存,細膽怕事,嚴重社交障礙,一去到陌生地方就渾身唔自在,做野又無毅力,專注力差,無長處。好對唔住父母。
睇左兩年都未好 係咪要試下轉醫生
I know that feel。 覺得人生係零,無意義,生存好似唔係為咗自己咁,好似為他人而活咁。
Btw,如果係非自然地死亡,相信周圍既人會傷心一世。
會唔會考慮下seek second opinions ,睇兩個
或姐try 下唔同既方法,例如睇下心理學家

不過抑鬱應該唔係好似傷風感冒咁,幾日就好既,需要長時間與佢對抗。

Standby you
我完全係個長不大的小孩😞
雖然係基層家庭,但我老豆做野淡淡定又硬淨,老媽子勤力。點解會生到我呢條廢柴
你有這項權利的
Details
好彩從來都無比人form 123過
Btw 其實我覺得自己都係清楚呢個遊戲玩法既人,都知知地係咩situation 會比人form 123 同埋知道我去睇醫生既時候係需要d咩,所以我會講一d condition 令我可以得到果樣野而避開唔講一d condition 令到醫生可以基於某d原則去做一d 我唔想佢為我做既野。
不過有時我都知呢個方法唔係對我最好
呢2年好多野冧,完stop5到將所有冧到勁差,以家記性feel到差左好難開心到成日冧返D柒事搞到好5開心,大慨2個星期就有1次自殺念頭又專心5到上堂,係咪應該睇醫生但係聽講私家好貴
我想問呢排啲政治咁會唔會搞到你地嚴重咗㗎?
我覺得廢定唔廢呢一樣野係相對既,睇下係同咩人同埋睇下你做人既價值觀係d咩。或者每一個人都有佢既優點同缺點,有時優點會變咗係缺點,缺點有時會變咗做優點,e.g. 淡淡定可能會比人覺得咩野都唔在乎,show 唔到在乎個樣野既一面, 硬淨可能又會show 唔到感性既一面, 勤力可能做到隻牛咁徒勞無功。好多事都係相對既,做人中庸之道便好,唔需要強求。可能有一日你會搵到一樣你唔廢既野呢

不過能幹又唔代表d咩既,叻既人都未必搵到佢既人生意義。廢既人一樣可以搵到佢既人生意義同樂趣。

我認為做人最緊要係搵到自己活下來既意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞