抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
我真係好想死
我酒精敏感 唔飲得酒
攤左好耐都仲未訓到 於是忍唔住玩手機 結果更加訓唔到
訓唔著好撚慘 又唔知係咩原因
上次見醫生 血清素份量已經加左 但係情況都係差唔多
幾時先會病好

對唔住我好似成日推post 但係我又唔想成日對住朋友呻 唯有上黎講
患抑鬱已經好多年,但一路冇用藥物治療 我自己(利申:唔建議其他人咁做)自殺過一次咁嘅之後,是醫院個個星期反思咗好多嘢都諗清楚好多嘢,個段時間忽然覺得其實生命真是好可貴 自己嘅人生仲有好多嘢未做,亦因為住院嘅時間令我睇清身邊嘅朋友邊d真邊d假⋯⋯
到依家,已經睇得好化,人有情緒 患情緒病十個裡面緊有八,九個 其實正常,不論咩人都好 唔同嘅人生存是世界,社會 一定有好多問題要面對,真心建議患抑鬱嘅朋友 試下用另外一個角度去思考下自己期望一個點樣嘅人生,人生未做嘅嘢有冇慾望想做。
我知道抑鬱是好辛苦嘅一個情緒病,你唔知佢幾時會黎了,亦唔知會影響到你幾嚴重 好想同你地講,其實呢個社會裡面個個都辛苦 所以先要更加對自己好 唔好糟則自己條命 亦唔好做傻事!!! 唔好俾「抑鬱症」控制到你嘅思考同情緒傷害自己,覺得自己頂唔緊要搵身邊信任嘅人求助!! 至於藥物治療⋯⋯ 雖然唔知d藥有冇副作用,求助完可以的話 可免則免,除非是真是跌得太深 否則,搵多d唔同嘅嘢做下,可能你會發現鍾意做個樣嘢而唔想人生就咁玩完。

記得,覺得自己抵抗唔到嘅 就一定要搵人求助!!
今日發作了 合埋眼都想自殺
不如分享下你嘅痛苦俾我哋聽先
睇下解唔解決得到
返工又唔係返得好
仲要被分手
1.有無考慮轉工?
2.第一次拍拖?
冇 因為冇學歷
有情緒病以嚟第一次拍拖
Hi 憂鬱+焦慮
1.轉公司做番相同職位可以嗎?有時候換個環境可能有幫助
2.對方知唔知你有事?
你現在情況如何?
A&E?
我可以陪你傾下
我肥咗100磅
介唔介意詳細講下你心中嘅鬱結?
醫生suggest 我睇A&E consult psy/ admit for drugs adjustment, 但我 refuse. 因為附近果間aed 係無psy 睇,我又唔想去遠d果間睇
真係好辛苦,啲唔開心嘅回憶會成日纏擾住自己
啪必理痛難死d bo. 成人一日最多食8粒,假設一排10粒,都係多2粒。
另外食呢隻藥食得多都係傷肝,只可以當係慢性自殺
A&E應該無精神科醫生當值喎
別再記起
點解要食咁多?
覺得自己好似有抑鬱,但唔敢睇醫生唔敢面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞