抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
睇私家跟著叫佢轉介政府。我係思覺失調,係政府睇,80蚊一次,唔計藥費,不過我啲藥費都係20蚊樓下。想問咩事搞到巴打咁?有冇得解決?
我都唔知點解會咁總之壓力好大又有偏頭痛真係好辛苦
係咪考公開試?試下揾工介紹醫生
可以睇下你school 有無d咩資源比你. 如果係中小學,可以搵社工問問。 如果係大專,應該都有唔同既resourse既。 不妨試下問問佢地。如果唔想比佢地知既,不妨睇下家庭醫生/普通科門診問下醫生意見先,睇下需唔需要睇精神科。 如果想用藥既話,普通科門診d醫生未必肯開,睇私家會好d
要睇下果個人既顏色同埋深淺度,不過或多或少都應該會有影響
依家係讀大專,考DSE嗰時諗住考完會好啲點知冇變過
希望你地會快啲好返啦,有咩事唔好睇唔開啊
各位巴絲 香港有無咩好嘅心理學家做psychoanalysis?
好想好返
睇咗好多年精神科同普通心理學家
人既腦真係好奇妙,有時有d symptoms 係度但又搵唔到原因,生存或多或少都有野令你辛苦,好似永遠都解決唔到。希望你可以搵到一個好既方法減輕你既辛苦啦

Standby you
可能係你之前一直比得太多壓力比自己,而家個大腦不斷發出壓力嘅impulse比你
Similar to you , 搵唔到壓力既源頭
我都想知
心理學家我只係睇過政府,但精神科食藥嘅話會幾好,我覺得我個精神科醫生都幾好,洗唔洗介紹比你?
個人覺得CBT無用
唔值得浪費金錢
會唔會覺得讀果科同你既理想有出入呀?
或姐仲未諗到你既理想職業?
你個精神科醫生開咗咩藥比你?或者你可以去政府check會平啲
社工
我睇開政府果個都幾好 佢會同我傾兩句 唔係好hea果啲
但我好想徹底了解自己,解決哂啲心理問題
咁除咗食藥同埋同心理學家傾計重可以點?
食藥食到我self harm 既 frequency 更加密, btw 都係要試下先知work 唔work.

個人認為根據HA既policy, 如果睇公立精神科既話要睇返自己果區,咁樣好似剝奪咗病人既選擇權。 Btw 我都係覺得識人好過識字,有錢人可以有選擇既權利,而窮人可選擇既權利則較少
咁你可能要問下自己發生過啲咩令你depress嘅事,例如break up or else。追究下啲原因。又或者你太過執著一伐事。香港人relax下啦
當知多樣野
以家係讀it最想讀科學,但係屋企人唔俾
催眠治療
我睇公立精神科唔係睇返自己個區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞