抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
btw after all 我而家究極驚同人身體接觸,去人多嘅地方會好不安.如果同朋友兩個人相處仲可以正常對話,但係三人組就會啞咗.每次自己一個人嗰時都冇咩動力,有時同室友嗌完交之後都會好後悔自己講過嘅説話又覺得自己多管閒事,其實去到邊我都係咁乞人憎
岩呀真係好驚聽到人地講自己唔合群我唔係唔join係join唔到,其實有時個口已經擘大咗但係出唔到聲.一個人嘅時候仲可以自己安慰自己,但係有時又會諗點解自己咁慘會咁.最後只會同自己講,瞓覺啦瞓醒就冇事架啦,冇嘢係解決唔到,有咩你冇經歷過,問題係拎嚟解決㗎嘛.然後第二朝繼續返工返學,其實我哋都知點做對自己最後,解決唔到其實都唔使死死聲.
今日講真係令我舒服咗唔少,原來上網傾計都可以咁開懷
ps想問最後段嘢係咩嚟(化石人睇唔明
data down緊我哋十年後見
我Chat咗你但係唔知岩唔岩
我去左香港心理輔導協會,學生有學生收費
我搵日睇睇
不過如果學校有counselling搵左學校先啦
唔清楚,應該有但社工房長期冇人
你可以搵佢地電話wts佢地會有安排,不過可能要等等。
大家係咪睇公立多?懷疑自己有事,但唔想睇公立,因為會留低記錄,而自己想考政府工
有 冇事嗎
https://t.me/CFO_1
開始又有啲燥
同埋睇到香港咁樣,醫生話最驚我死頂搞到抑鬱
我有panic attack, on and off 發作。要入急症室。

現在睇緊醫生;食緊Escitalopram (SSRI) 同Chlordiazepoxide (anti-depressant)

幸好屋企人好支持同關心,係媽媽帶我去睇醫生嘅。佢哋知道我要長期食藥。

現在情況有好轉。

巴絲一起加油,唔好放棄治療,情況會有好轉的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞