抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
小弟雙魚座+bipolar 自己都覺得自己好仆街,有次憎自己憎到好想一刀劈柒自己
bipolar 喺咪冇得醫架
好似一定要食藥
係呀,最緊要都係用情緒穩定劑( 有時會加埋抗精神病藥,) 盡量避免使用抗抑鬱藥
我抑鬱焦慮都要食抗精神病藥
關於STAR*D,我睇維基,呢句:
Results [edit]
For level one, the remission rate was 28-33% (depending on the symptom scale used), and the response rate was 47%.[3]
https://en.wikipedia.org/wiki/STAR*D#cite_note-Howland-3
remission rate 同 response rate既分別係咩?
remission 即係食咗藥同正常人無異, 唔會再受病魔困擾, response rate 即係有反應比率, 即係根據特定嘅rating scale ,病人達到 statistically significant 嘅改善, 例如分數能夠減半
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4314062/

根據呢篇數據分析, 其實star*d 研究者聲稱嘅remission rate係比實際高, 佢聲稱33% 病人喺第一階段達到remission, 50%, 60%, 70% , 病人分別係累積第二第三第四階段達到remission, 而實際 70%更加係67%嘅roundup, 不過67%呢個數字係假設病人完成 四個階段嘅治療, 並非實際數字,根據上述呢篇分析, star*d 因為assumed dropped out = failed, 所以冇用到原來嘅標準去測試dropped out嘅病人, 只係測咗follow up嘅標準, 佢哋用follow up用嘅標準去評估全部參與實驗嘅人,包括dropped out, 實際只係得45.9% 嘅病人能夠達到remission , 一年唔復發唔計dropped out 更加只得23.5%, 所以實際藥物嘅效果係比star*d 聲稱嘅差
雖然唔太清楚適應障礙 但都戥你開心
想跳樓 畏高又怕痛
之前返工 日日都想喊
而家就快連街都出唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞