抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
睇醫生
今日心情有啲低落,又諗起個ex
嗚呀
好辛苦
巴打啱 唔好拖
等一個月就搵第二間啦
有時幾星期已經足夠令個人可以變差好多
心情好差 想訓覺
壓力就爆煲
好貴啊。邊度睇?

你可以先喺私家醫生度睇一排,試到隻岩你用既藥物組合。然後至回報畀公立醫院醫生,話你呢個藥物組合試過岩你用,咁個公立醫院醫生應該會跟的。

公立醫院精神科由於太爆滿,所以醫生唔係好肯轉藥的,因為一但同你轉藥,你就要密左回去覆診好多次 (因為要試藥睇下岩唔岩你)。

但相反,你如果喺私家醫生果種試到合適既藥,咁係幫大忙,因為公立個醫生可以照跟,你又唔會再complain d 藥。
應該唔係『唔多』

首先,有一樣野叫atypical depression。佢個名叫atypical,並唔係因為佢稀有,而只不過係因為佢同好耐以前人地所知既抑鬱症既表現唔同 (以前一般抑鬱症係:傷心、唔識笑、訓系床上唔想郁又唔想梳洗乜都唔想做......)後來隨住精神科發展至發現,有d抑鬱症患者,唔係咁樣的,而係表面上能夠好似正常人咁過生活、聽好真既好笑既笑話識得笑、.........但偏偏佢地又真係有抑鬱症 (例如跟DSM既標準可判斷出來)。呢D就係atypical depression患者。

atypical depression並唔係稀有,相反佢係幾普遍的(不過由於佢地表面上能如常人生活,故亦較易被走漏眼) 。我求其search個source但唔得閒睇:Nierenberg AA, Alpert JE, Pava J, et al. Course and treatment of atypical depression. J Clin Psychiatry. 1998;59(suppl 18):5-9.

而atypical depression其中兩個可能出現的徵狀係:(1)胃口大增 (2)日日都訓得特別多

因此,按理胃口大增及嗜眠並唔會係『唔多』的。(不過唔知有無人特登做過呢兩個病徵出現既估計)
請問呢度如何PM的?我用電腦上來的。唔識點PM
PM me
什麼是tg?
長知識了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞