抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
好鍾意
多謝巴打
本身可以停藥 (Zoloft)
但自721後
又黎過
睇片睇新聞睇到會喊
情緒唔算好差(對比之前) 但無力感好強 亦都好嬲 嬲到想打人個種
唔明點咁多人都冇人性 良心
好想做更多嘢 但自知能力唔夠
(Hooponopono) ,亦稱零極限(zero limits),是一種源自夏威夷, 提倡釋放內在潛意識的負面能量、負面記憶的療法。

修藍醫生遠距離成功幫過重度情緒病重犯治療

主要靠呢四句催眠:
對不起⋯
請原諒我⋯
謝謝你⋯
我愛你⋯
其實潛意識既自己都需要治療
試下同自己講呢4句

對唔住既打後我寫左好多句出黎
真係舒服好多 無再勉強自己喇
邏呢兩隻藥都係當年情緒科醫生開比我
唔好自行購買服用

血清素:
舒緩情緒問題
血清素是與精神性疾病有重大關聯的賀爾蒙。日本「血清素研究第一人」有田秀穗先生,一心致力於協助為壓力所苦者,希望藉由提高腦內血清素,讓大家能夠從壓力中解放出來。 (資料來自互聯網)

褪黑激素:
褪黑激素(Melatonin)是一種與生理時鐘有關的荷爾蒙,又稱為身體的”授時因子”,常被應用於調節睡眠,(資料來自互聯網)
啊 Serotonin?食過,已經唔夠力喇
今日睇醫生,希望有進步到
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
想問下各位巴絲,

你地失眠食開邊隻安眠藥架?

我食緊隻叫loran 嘅,食左兩個月,開始食純左。

其實我好驚上癮,但我夜晚真係訓唔到,

日日訓得一兩個唔冧嘅覺,好嚴重嘅失眠。

請問你地覺得邊隻安眠藥比較有效啲?

以前有焦慮同抑鬱 後來好返
最近有少少復發 呢兩日情緒都好不穩
本來聽日約咗男朋友去維園集會
而家狀態好差係咁喊 完全控制唔到自己情緒
唔敢同佢講唔知可以點算
最近胃口又差返 又開始訓唔到教
唔想加藥 唔想又食安眠藥

尋晚食完安眠藥之後覆人whatsapp 根本都唔知自己睇左d咩 差d連自己覆過人都唔記得
個感覺好笑得黎又好恐怖 真心唔想再食安眠藥 但係我真係訓唔到
有冇人啊 撐得好苦
已經3日冇胃口 淨係飲水 好煩惱
返工又得自己一個 好易亂諗野
努力中
唔想講太多做咩 但我工作係得自己,同客
我就係冇人同我傾訴 我先搵類似既post
希望有人可以傾下計
好簡單做過D 網上測試 又真係話要去求醫
但呢一刻 好似想等件事真正完左先
抑鬱真係
生存到返到工已經當自己贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞