抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
好啊 分享感受都係抒發情緒一種
睇過幾次私家 實在太貴
其實現今科學都未完全認識精神病嘅生理原因, 腦部傳遞物質失調導致抑鬱只係三十幾年前一班喺藥廠工作嘅科學家嘅hypothesis, 咁多年嚟都冇經證實, 而家有啲科學家認為係因為腦部發炎導致抑鬱同其他精神病, 不過貿然停藥係會大幅增加復發機會, 所以如果因為頂唔順副作用嘅話,應該同醫生多溝通或者睇過第二個
你之前睇開幾錢一次? 可能你睇嗰個特別貴
介唔介意講你食緊咩藥? 有啲藥物亦都係比較貴
政府主診醫生唔肯幫你轉藥?
最近幾個月轉左一批新藥
有Bupropion
Quetiapine
同一隻安眠藥
都係繼續肥? quetiapine 係會肥, 不過冇olanzapine咁肥, bupropion 食咗就會瘦, 所以可能可以抵消返quetiapine 嘅體重增加副作用, 呢兩隻藥都唔貴, 除非你食quetiapine 正廠仲要好高劑量
我早幾個月睇左私家 個醫生話我本身食緊嗰d唔好
完全換哂所有藥 然後寫左封信俾我公立嗰個醫生
公立嗰個而家照跟

私家睇過幾個都around $2000一次
我食左好短就無食 所以無咩點肥
唔知點解好抗拒食藥 可能因為食上一批藥肥左廿幾磅
加上我本身係好無記性
呢個價錢都好正常, 其實公立嗰個醫生肯照跟都已經唔錯, 我有啲朋友嘅醫生唔肯照跟, 或者要病人自費私家醫生開嗰啲藥物, 如果weight gain 好嚴重, 可以同醫生傾下睇下可唔可以轉其它antipsychotic, 或者減少quetiapine 劑量
我講仼何野個公立醫生都唔會調整個劑量
即使個公立嘅心理學家出聲 佢都唔會理
今日的確好難怪你對藥物有咁負面嘅睇法
我早幾個月睇左私家 個醫生話我本身食緊嗰d唔好
完全換哂所有藥 然後寫左封信俾我公立嗰個醫生
公立嗰個而家照跟

私家睇過幾個都around $2000一次
呢個價錢都好正常, 其實公立嗰個醫生肯照跟都已經唔錯, 我有啲朋友嘅醫生唔肯照跟, 或者要病人自費私家醫生開嗰啲藥物, 如果weight gain 好嚴重, 可以同醫生傾下睇下可唔可以轉其它antipsychotic, 或者減少quetiapine 劑量
我講仼何野個公立醫生都唔會調整個劑量
即使個公立嘅心理學家出聲 佢都唔會理
咁又的確好難怪你對藥物有咁負面嘅睇法
覺得自己有抑鬱 幾個月了
但一直都無去睇醫生,依家決定去睇
有無巴打有平啲介紹 驚負擔唔到
我試過有兩次喊到係到嘔,咁問題大唔大...
唔知意思
想問如果被人屈去睇醫生
重被人吹到大一大
之後要點樣先可以解決呢個被屈既罪名?
法律途徑定搵其他醫生寫報告?

被屈完對香港醫療體制更加灰
被人屈有暴力傾向
你知呢科唔係同你講笑

睇私家專業證明會唔會好啲
私家證明就可以消記錄?
加埋其他證明會唔會更加有力?
有Big record
出入境or睇醫生等等都好似你坐過監咁樣
連移民根本上都唔洗諗
真係多得d 人渣唔少
你個負擔程度到邊 私家一般一千蚊樓上一次的
仲有冇其他徵狀同行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞