抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
好多年都唔敢睇醫生
近兩年咩都做唔到
做野就眼訓想訓又訓唔到
已經廢左幾年
最近有個理由一定要好返
其實應該睇咩醫生
睇醫生除左開藥重有冇野做到
如果我一直得一個人係咪唔會好
有冇同屋企人講,我同完屋企人講完心情輕鬆左。
同屋企人關係唔好,一開始就係佢地搞到我癲
依家一個人住緊
幾年前同Ex分手之後崩潰左一年
有班frd陪左我好耐,最後煩到關係差左
今次一黎唔想再麻煩佢地二黎都唔覺得佢地會明我
可以係到傾計呀,我睇完證實有焦慮抑鬱之後女朋友今日講左分手,其實心情都幾複雜,但呢條路其實有好多人努力緊,巴打絕對唔係一個。
覺得pristiq 已經算唔太肥, effexor仲勁
我醫生叫我控制左病情先減,但我真係頂唔順了

我由53kg 肥到 成 70kg, 又肥又腫,

愈做運動愈肥,

自信心無哂仲抑鬱,抑鬱到返唔到工,連門都唔想出。

醫左十幾年,我真係唔知幾時會醫好。。。

巴絲多點同我傾下計啦,我覺得係屋企已經開始發臭
一時三刻由照顧者變咗做病人的確係比較難適應
比啲時間自己啦巴打
呢到係一個safe place比我哋呢班情緒病巴絲盡情放負 唔洗怕影響到人
唔洗急住講出來,feel comfortable想講先講啦
我地實聽
巴打你係學生定做緊嘢?
一直一個人又真係難好啲
情緒病都係病 傷風感冒都要食藥先好得快啦
我就係食緊effexor
利申: 絲
Hello hello
同病相憐
我陪你傾計啦
廢青
完全讀唔落書退左學
壓力好大咩都做唔到
好多謝你地,尋日同屋企人講喊左一大輪之後舒服左
想問各位係點面對呢個病,好想盡快康復,但我都知精神情緒既野唔急得,要有一個點既心態應對
好欣賞你有同屋企人講嘅勇氣
我都有咗抑鬱焦慮食咗藥一年 明明同屋企人關係ok都係唔敢講
我會話平常心啦
情緒病人都係人
心情會有高低起伏
唔開心嗰時比多啲時間自己recover
一步步來 總會好返
其實我一直唔敢分享,我個ex逼我睇醫生正視,尋日分手佢仲打比我屋企人解釋,令我屋企人知道我壓抑左好耐,終於一次過喊晒好左啲
好多謝ex為我做既最後一件事,而我會面對自己擁有既病,嘗試學會平常心應對
多謝你,你病左幾多年啊?
其實都好多年了 我主要焦慮
不過終於的起心肝去睇醫生都係上年嘅事咋
始終逃避係容易啲
除左食藥同睇醫生仲有冇其他方法舒緩,已經抑壓唔住好驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞