抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
有技巧咁會痛冇出血
巴打我十幾年前 都試過患上抑鬱症
平均一個星期只可以瞓到五六個鐘頭, 啲唔開心嘅畫面不停喺個腦裏面狂loop , 有時出咗門口都要返轉頭 睇下有冇關好煤氣爐關好窗。。。 。持續 五六年, 可以兩三個月冇出過街, 甚至冇做嘢經濟出現問題, 最後同屋企人 講我有呢個問題( 因為唔係同埋一齊住所以佢哋唔知 ).

最後哥哥陪我去睇醫生, 開咗啲血清素, 褪黑激素之類嘅藥物。

但有一次偶然下發現自己有個腫瘤, 等待化驗報告期間我好驚, 個腦一片空白, 彷彿靈魂離開身體, 冇辦法常思考。

喺留醫期間, 哥哥同我講: 你記住呢一刻心情,你面對死亡有幾驚你有幾怕 , 做完手術好返之後面對到 任何難關, 回憶一下 而家嘅心情, 好多事情都都沒有什麼大不了。

病發到而家差不多十年,我哥哥嗰一句說話 好似幫我開著燈掣一樣, 手術之後已經冇食情緒病嘅藥,

到今日成個人唔同曬, 當然有時候都會唔開心, 但比起當年抑鬱症嘅我簡直係兩個人。

我經歷過呢個病, 明白唔係有人同你講安慰嘅說話就可以好返。
或者身邊人同你講唔好亂諗野之類 就可以冇事。

但係自己都可以行出第一步,找醫生去治療,( 唔好問我有冇醫生介紹, 我當年佢嗰個醫生因為售賣精神科藥物畀人拉咗)

好似我嘅例子, 抑鬱症跟住發現有腫瘤 本應係一件非常非常 壞嘅事情, 但係呢個腫瘤點醒咗我, 留得青山在哪怕冇柴燒。

各位巴絲 共勉之!
know that feel
你係腦裡面有個腫瘤搞到有情緒病???

咁我十幾年都醫唔好係味應該我照下個腦

利申:最近隻手成日自己郁抽筋
我個腫瘤唔喺個腦 喺頸部,
聽醫生講, 佢都唔知原因 點解頸部會有腫瘤, 話可能我平時壓力非常之大都有機會導致有腫瘤。

你都唔使咁驚
但都可以每年去做下身體檢查。

我都知道檢查後等報告 ,對抑鬱患者都會帶嚟好大壓力, 通常抑鬱都會有 夾雜著憂慮。

我都可以分享下 腫瘤手術後 除咗同屋企人 多啲分享下心事之外。

我 都買咗部單車, 得閒就出去踩, 日頭 夜晚或者深夜, 有時約朋友一齊踩。
好多時候就算一個人 靜靜踩去海邊, 出一身汗 坐喺海邊 飲下嘢 聽下歌, 個人真係會鬆好多。 返到屋企好好瞓, 開始瞓得著, 又開頭 瞓到四五個鐘。。。 到而家 都瞓到六個鐘或以上。

行出屋企門口 ,總好過匿埋喺屋企 , 困住自己喺屋企會 loop好多唔開心嘅嘢喺個腦裏面, 好難走出 出呢個黑洞。 你應該明白我講緊乜。
可以搭多你一樣嘢
抑鬱症發作時總會留喺屋企房裏面 其實係一個黑洞, 瞓唔著覺,新陳代謝會慢, 食量同平時一樣咁多, 但係運動量 近乎零。
所以患病期間我體重有170磅 去到最高峰 差不多220 磅。

記住要行出去 唔好畀藉口自己
我都知道行出去係 非常非常之難嘅事
星期六覆診,覺得呢排差左
原來食 pristiq 會肥㗎
噚日覆診先攞咗四盒
我覺得睇人,我就肥左好多,有啲巴絲話佢地冇肥反而瘦
中學時成日咁,大學畢業嗰期正式有抑鬱症
咩係血清素, 褪黑激素?
睇政府
想笑可以睇咩 YouTube channel? 無食藥二日針灸減肥緊,乜都唔准食,想笑吓
因為我仲有pressure eating, 只敢講effexor 會肥
有無臨床心理學家介紹?

我識得有手足因為政治最近好大壓力
焦慮抑鬱既症狀出晒黎

我都想睇 但負擔唔起
唉 點解自己咁失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞