抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
我就係唔想睇公立留record。。。
其實都兩年無出現好high嘅症狀
不過我個人好似好火爆,好易想發脾氣
噢原來而家有25mg!
呢排個人好易火滾,喺街又啤人又想鬧人
又唔似躁症咁hyper,所以想去照下個腦。。。
睇下醫生先啦
咩事?
岩岩入尼睇左大半既po
我六年前焦慮 食左兩年藥
太貴停左 近排有醫生朋友話我似有埋抑鬱...
三年前有搵醫生再睇焦慮,都係輕微
不過醫生有講話如果我已經嘗試曬所有辦法都仲有輕微,即使唔食藥都建議我要睇下心理輔導(?
呢幾年好努力咁調整,但呢年尤其呢幾個月好似差左...
本身都keep 住有想死既念頭,但都會keep 住爭扎。
最近訓極都好累,今日連老闆都話見到我好累。
(雖然工作堅係多,壓力山大)
但最主要係我只想不斷訓,訓極都累。
我好有責任心,但每個月都會請一日病假,累到起唔到身。
有時醫生話低血壓,有時真係純粹累,個腦都轉得慢d.
有時又會突然好驚...
我開始想睇番醫生,但如果我同佢唔講太多,其實睇醫生係米都係冇用?
請教下食藥係米真係有用?我之前食到又暈又眼訓,花錢買難受而又沒有好轉,轉過兩個醫院既註院醫生都冇用。有d陰影...
🙏🏻
本身抑鬱十幾年,加上個人因素及最近社會因素,令我好累...
最近試過不停喊,負面到極點,靠食鎮定劑控制住..
今天睡了很久,不斷的發各種惡夢,夢中的我好傷心,不斷喊,好絕望,最後出汗驚醒...
起床後不久又很累,想時間快點過,就再去睡,就這樣不斷重覆...
暫時不...
仲有冇方法?
呢排情緒波動太厲害 好想有鎮靜劑旁身
好辛苦 今晚加重安眠藥先
I see... 家庭醫生同GP 唔同架?
草本安眠藥,唔夠勁...
最後,唔敢去
有冇人都係瘋狂睇memes麻醉自己
救命... ...
一向以來對自己的感覺同情緒改變都係鈍感。
反而係通過生理狀況反過來去了解自己最近的好壞。
(你問我點解我都唔明點解我注意唔到心情差咗/好咗.)

最近的生活有少少亂,但靜咗/回復番正常作息之後先發現。
窒息感,極易頭痛,完全無飢餓感(24小時無食野都係只會感覺個人好疲倦想訓之類)
情緒/思想斷線(好似諗諗吓野,會突然cold down.成日會跟住就出現窒息感),
去諗有咩唔對路/令自己唔舒服的位時,好易會作嘔。
有個有 DEPRESSION 既朋友話想靜一靜
然後 WHATSAPP 就一直單 TICK

你地既意見 我應該由佢繼續靜
定去 D 佢會去既地方撞下佢睇下佢係咪 OK?
一樣啊
唔敢係因為政府驚留底定其他原因?
本來7月10覆,比人丢咗去8月21...
由個個月,終於去到半年1次。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞