抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
其實醫生有責任講
責任還責任,唔通佢講咗隻藥既所有side effect 比你聽咩。

Ssri 對於好細個既pt 先會出現呢一個side effect,而我就岩岩25, 所以基於呢個原因,佢無呢個必要同我講呢一個side effect 既

就好似有d人試完一隻新藥敏感,醫生都唔會每次憶藥你都同你講,如果有敏感情況要再睇醫生一樣

如果病人覺得情況有變,應該要再去睇醫生係佢既權利同責任
自我污名化無得救
如果你係啱
做手術都唔使同病人講會有咩風險
如果你比我選,我唔會選panadol. 不過我選d咩就唔方便透露啦,因為鼓催自殺係會犯法既。 不過我承認我有方法可以拎到唔同種類既藥物同埋聽過唔少不同人用不同藥既自殺方法。不過你千祈唔好學我。

對於自我傷害而言,睇醫生係明智既選擇

如果你想入院其實好易,你去睇急症同醫生講控制唔到情緒,有死既意慾,如果有嘗試過既話情況會更加嚴重,並要求入院治療就得,btw 我無試過,因為我唔想入精神病房
自己唔認識自己有咩權利
仲去仇恨話俾你聽你有咩權利嘅人
呢個又唔得
根據手術同意書指引,醫生係要解釋既,如果唔係就會醫療失德。 但另一方面,病人簽名既時候都代表佢知手術既風險。 不過有時d風險少於一定百分比時,則可能未能提及

不過當然都有exceptional cases 啦,例如2mo consent. 不過好多時醫生都會向病人解釋風險
精神科根本是偽科學
成日話血清素失調所以你乜乜物物
其實同話你鬼上身無分別
根本從來不會拿出科學證據
但係有啲人又覺得精神科醫生是神
不容質疑
有權利,但得唔得到係另外一回事
我唔會仇恨其他人,知會怪自己唔識爭取

個人認為溝通係重要既一環,溝講亦都係高深既學問

請恕我有時難以分清是非黑白
睇政府 食左sertraline 3年
食抗抑鬱藥物頭幾個星期最危險根本應該講俾所有病人及家屬聽
如果無危險
FDA都唔會要求加警告字眼
班仆街精神科醫生成日話講完病人就唔肯食藥所以唔講(又有班信徒覺得啱)
但其實好多家屬以為睇咗醫生食咗藥個病就會好番
對病人掉以輕心
結果不斷有慘劇發生
精神科醫生唔算謀殺都應該係誤殺
呢個我答唔到你,因為就我所理解,科學是指經過多次實驗同論證而得出既野。

而我亦都無睇過相關既野去prove 精神科呢樣野
Btw, 好多時都係通過research 而得出結論既。 而research 亦都有分好多種,有d可信性高d,有d可信性低d,而醫學呢樣野好多時都係用research 去進行實驗同下結論既。不過新既researh 又可能會推翻舊既research,所以現今既科學同科技大多都係靠做唔同既research 而下定論,而得出既結論就係透過分析得出,我唔可以話佢肯定正確亦都唔可以話佢錯。 有時人就係處於一個無知既狀態

以好耐以前既人認為重既野從高處跌下時速度會比較的東西快,直至有科學家於彼薩斜塔做實事時卻推翻這個結果,所以好多事看似必然,但其實不是的。

由此可見,呢個問題我未能判斷係岩定錯,但係我覺得好多時你知則有,不信則無。 只要認為對自己好的話,而不傷害他人或事的話,試一試都無妨

有時我會覺得精神科係一個語言同行為既藝術🎨, 有時大家既目的都係一樣既時候,而表達方式唔同,得出既結果會大相徑庭
睇黎你對精神科醫生有d不滿bo,不妨share 下你既經歷呀
答唔到就唔敢回
都唔知係咪打手扮病人
試過rocket fuel 不過一食remeron 就好攰 又懞盛盛
睇左兩年 由實行自殺進展到得個諗字
但負面情緒揮之不去 精神壓力大
啲藥物主要作用就係令你攰同懵
Remeron 食左就懞 而家較岩藥都叫做穩定左
但有啲依賴 有時過左鍾無食藥 就有唔自然嘅感覺
睇左兩年 終會氣餒
食藥定時 做運動 我都有跟足
有時d野好難改變既,加油,支持

唔信我係病人?
有需要可以提供更多資訊比你 prove 我係病人
我只係接觸過相關行業所以知道呢個體制係點
Btw,之前上youtube 睇過,知道有d醫生同精神科醫生都會睇唔開開,有時有d野係能醫不治醫既
有d醫生係好既,有d無咁好。有時真係人夾人,不過到而家為止我都未遇到一個完全直得我信賴既,只係遇過d令我敬佩既,而令我敬佩既唔係佢精湛既醫術,而係佢做人處事既態度同敬業樂業既精神。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞