抑鬱症圍爐區(3)

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
如果你完全唔識JFFT既話 可以睇佢第一集笑談講粗口 經典黎 然後先再睇新果d
好呀 囇吓太陽
冇jer 加一 每人笑點都唔同嘛
晒到都幾黑,日日都晒吓真係有用,以前好怕晒,而家唔理,命仔緊要
夏天有囇但着長褲而家手黑過腳
曬還曬記得飲多啲水👍🏻
著咩褲好?好鬼熱
都係薄身直腳褲 麻質好似好啲
牛仔褲就不了
我今日都着短褲好熱
食咗大半年藥
情緒無晒fluctuation
雖然唔會唔開心 但都唔會開心
面對任何野都係同一個心情 一條平線
其實覺得有d可悲
連喊都喊唔出
完全治標不治本
完全唔識呢個自己
確診biploar disorder同 anxiety 好幾年
明明已經好好控制到自己情緒
但呢排因爲發夢+家庭+工作壓力大到就快頂唔住
feel到自己愈黎愈our of control
甚至呢兩日自己心態已經崩潰左
變返以前病發個陣咁
日日心情好差
冇心機做任何事
咩都唔想理
一有咩令自己心煩就發好大脾氣
自己一個人個陣好想死
唔敢出街
今日返工全程都冇心機做野
行屍走肉咁
救撚命
食緊Quetiapine 同 Venlafaxine, 每次發夢都好辛苦
加油啊唔開心記得要搵人傾,如果真係定唔順要打hotline
好想有人幫有人救到自己
但當人地問到點幫助自己
我都唔識答
我自己都唔知可以點幫自己
淨係知道再唔發洩下自己啲情緒我好快又自殘想自殺
淨係抑鬱? 有冇睇counselling/CP?
我真係明,我以前都係咁。你有社工跟進嗎?可以試一下參加多D 社區中心活動,識下朋友充實生活。記得要好好照顧自己,同我地一齊行落去,唔好亂唸野啊加油
Depression 加PTSD
Counselling 之前做過
覺得作用不太大
好多時只係醫symptoms
無解決過核心問題
總之唔自殺唔自殘就okay
有無人抑鬱到無動力,無心情返工?
其實我想同所有人講 我唔okay阿 我無好過
但一講就入返醫院 身邊既人又擔心
變咗壓力比自己
其實我依賴藥物死頂 我為自己感到可悲阿
身邊冇可以傾訴嘅對象?
你個醫生會唔會肯聽你講多少少,比你發洩下?
我都好明唔想人擔心嘅感覺 我都冇同屋企人講
但始終你都需要有個情緒嘅出口架嘛
入來傾下啦
https://t.me/joinchat/E2jrNBNDrzWbQ2oqKpr7AQ
無動力都幾常見啊 抑鬱
你點啊 返工好辛苦?
有 其實好多朋友肯聽我講陪我
私家醫生只係睇我symptoms 去adjust dosage
之前鎖過入公立五日 好難捱 怕咗
D藥搞到我無情緒 同walking dead無分別
冇搵過社工
確診個陣睇心理醫生同食藥
但我覺得又貴又冇用
係靠個人意志力控制自己學好情緒管理
我份人表面好active好外向
但其實好毒好唔中意對人
放假淨係中意留係屋企
覺得社交係件好攰好攰既事
呢幾晚一到十點就對住隻窗鳩嗌 嗌完之後個一瞬間覺得好爽
雖然夜晚都係訓唔到 但係好似多左個途徑發洩
多謝你
但我自己都唔知我自己需要啲乜
我女朋友都叫我搵佢傾
但佢都有情緒病
佢同我都好大壓力
但現階段既我淨係識逃避
乜都唔想理
咁既行為仲傷害埋佢
呢一刻我好清楚知道自己需要發洩抑壓左好耐嘅情緒
知道自己要爬起身
但唔知幾時又會心態崩潰
嘗試過好多好多唔同方法
但我都唔知點先可以改變到自己
3點半 仲係訓唔著 想鳩叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞