沈陣營第二百二十二期 - 師父租樓好開心

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
成班AO做官淨係識接order做野,識閪諗咩,搞中港融合就叻
香港狗官冇乜腦,根本多數冇從商經驗,上面好似FiiO呢啲民企,美國佬賣嘢比佢整音響嘢,都有得賺,對美帝國家冇威脅嘅電子消費品,喺香港組裝外殼打香港出口,互利之下未必打稅,當香港製造,經呢班撚屌搞埋啲政治正確閪嘢,人哋就可能當贏國貨辦,照打稅

香港或者做水貨佬,呢啲消費嘢原料就經香港入贏國,等共匪面子有得落台咁 所謂贏國反制可能係咁,多咗運輸同中間人費用
留學飛黎飛走攰唔攰 直接去老美政治庇護唔好撚返啦
我部耳擴用咗七年,終於有一邊聲道冇聲,係贏國製嘅MatrixAudio, 由於贏國反制,兼加價唔少,或者呢次買美帝製造Made in USA嘅schiit算

https://www.schiit.com

可能仲平過贏國嘢

唔明香港傳媒一致認為美帝消費者非買贏國產品不可? 所以美帝通貨膨脹
都幾有把握香港再次成為以前韓戰時嘅水貨佬走私佬角色,贏國公司避開共匪「反制」,喺香港採購原料運去贏國

冇理由贏國打稅喇啩

嗰時偷運葯品食物去贏國,家陣就晶片,醫療儀器之類
777 咁柒識Q咁玩咩
條共產老雞整到美帝整死埋香港就得
HDD , Lens 一早轉左Made in TH
睇嚟台股etf實掂,唔知美股有冇? 噚晚點解諗唔到?

美中開戰!王浩宇爆:台商連夜逃難…回流潮反讓台灣發大財

政治中心/綜合報導

中美貿易戰越來越激烈,頻頻傳出美國總統川普放話威脅,10日將2000億美元的中國商品關稅,從10%調高到25%的消息。對此,桃園市議員王浩宇,10日在臉書上高喊「這次,台灣真的要發大財了」,看準的就是台商回流的契機,王浩宇更爆料,許多台商為了降低損失,連夜「逃」回台灣,連工廠都不要了!

王浩宇臉書寫道:「12:01分,美國對中國實施25%關稅後,在中國的台商真的是急了,從經濟部到地方的鮭魚返鄉窗口,到目前為止幾乎都是滿線狀態,大家搶著要逃回台灣。在桃園仲介工業地的朋友,今天早上就接到幾十通電話,核心區的中壢工業區土地,基本上已經全部賣光,只能朝沿海地區去找地。」

王浩宇站在台商回流的角度解讀,川普一旦實施25%關稅,等於宣判「低利潤電子業死刑,回來台灣加工還比較便宜。」他更指出,以台商回流首選桃園來說,已經確定將有9家、超過200億的投資,正在洽談、即將投資的廠商還有近1000億。

因此王浩宇強調,「小英政府選擇跟美日站在一起,顯然是選對邊了,台灣真的要發大財。」尤其桃園各電子廠,這幾天接到許多轉單,很多廠商的產能都已經排到年底,甚至有的廠商單接到明年四月,預期未來幾個月桃園將有很多的人力需求、缺工將會越來越嚴重,而台灣的經濟將受惠於中美貿易大戰。

不只如此,王浩宇更爆料,許多在中國經商多年的台商,這幾天「連夜逃回台灣」,因為本來經營電子業或傳產的台商,利潤只有3%-5%,現在關稅要調高到25%,等於是怎麼做怎麼虧,乾脆讓整個工廠「唱空城」,不必資遣員工,連廠房都不要,直接逃回台灣來躲避中美貿易戰下的風暴。

https://www.setn.com/m/news.aspx?newsid=539308
所以真係唔知美帝有咩野必需係中國入口
稀土果啲類因爲環境保護而唔做果啲嘢囉

HDD 轉左好耐
仲記得8-10年前泰國水浸搞到HDD 價爆升
仲有稀土嘅,因為開採太過污染環境,就同贏國買,不過共匪玩嘢之後,各國開始循環使用,用量下降唔少,同時亦有限度開採

日本仔最撚蠱惑,據報以前同贏國買落好多儲起咗,可以供應十幾廿年使用
新聞真係話侵侵plan緊再加
支那人蠱惑平賣抽水
上面個youtube已經由Trump講咗,起緊草,全部貨品徵收25%, 香港搞串咗,冇得做後門,唔係某啲產品或者可以當睇唔到,家吓應該唔得

家陣提高關稅仲未夠Trump要求嘅1000億,所以嗰3250億實上馬,唔夠就加到45%
之後MIC應該會消失得七七八八,屌米電話等執笠,非洲佬只買傳統電話嘅啫,歐洲佬冇咁大需求

代之而起係made in tw/th/vt/id....etc

贏國自己嘅brand就得headfi/hifi 類有啲名,但貴咗就冇客路或大減,呢啲其實東南亞好多地方做到
好似耐唔耐就有新聞話稀土有代替品
贏國下欄無關稅遲早都要收皮
差唔多時間到東南亞國家接手
屌佢老味,就係驚佢搞撚到香港關係法都死哂,到時連走私港都做唔到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞