沈陣營第二百二十二期 - 師父租樓好開心

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
最搞笑係話iPhone 唔賣得 AAPL 破產玩完
目前TSM 42.3, INTC 46.46 , 美帝炒股真係好過敏吓

台積電 2200億市值

家陣INTC仲少過佢,有冇跌過龍?
把聲勁好聽
唔會嘅,Apple電話賺得深,加關稅頭段時間咪賺少啲唔會轉嫁消費者,之後就搵冇關稅嘅地方生產,台灣就得,點會執笠,一部電話賺100%,頭半年咪賺住75%先,有鬼所謂

唔轉嫁費用係驚跌咗市場比其他對手,例如google
日沈夜沈
trump睇穿支那

要傾唔係講:我有一把刀
係我把刀係你條頸度
耿爽長期便秘
amd yes
Bloomberg話冥幣急跌,預咗加關稅都得咁上下,另外肥金又射飛彈
升返d
其實冇睇唔睇穿,生意佬做刁,個個都係咁,開天殺價落地還錢,自己唔急仲大把喺手,反枱咪反枱。根本佢都唔會同你講慣例講規矩。

其實調返轉講,以佢呢啲仆街性格,佢自己會想賣個人情俾維尼,等自己落台就可以去對面搵真銀。但你睇呢期啲bill, 郁啲都係國會全票通過,兩黨一齊舉腳贊成,根本佢只係收單做野嗰個黎,佢有得揀一定會放返多少水,幫自己鋪定後路。
有消息,不過我唔叻英文

Bloomberg 直播自己聽

[url]http://210.210.155.35/session/1f4b9814-7ed5-11e8-aa50-c81f66f89318/uq2663/h/h03/01.m3u8[/url]
瞓覺
deep v
夜期竟然綠燈
根本任佢up 條友真係痴線佬黎
師傅早晨\|/

師父\|/
師傅發過豬頭\|/
前幾日就係, 今日準備挾到變柿餅
佛誔停4日 侵侵慢慢撚
黃國英:A股轉弱 宜重新部署
05月10日(五) 00:20

豐盛金融資產管理董事黃國英在東方產經「對沖國度」專欄表示,港股是衍生工具主導的市場,破位後跌得急的走勢經常可見,不過今次筆者最不舒服的地方,是A股沿途直插,累積跌幅大且全面,似乎已正式玩完。

A股的最大問題,是欠缺信念。不時有評論期望內地投資者可以股代樓,作為主要資產配置,未必太過天真。他們有太多的經歷,深信股票只可以炒唔可以揸,近期發生的貴州茅台事件,連「股王」也受非議,只會更加絕情。

至於外資進場,大部分都是為勢所逼,要追隨MSCI而已。他們建倉過程帶來的正面影響,已經七七八八。A股表面便宜,卻只是內銀及資源拉低平均數,有前途的消費股相當昂貴,假如不是追蹤指數,在美國、歐美或日本,都有更好的中國消費概念股。短期升勢進行期間,是有渾水摸魚的投機盤跟進,資金自然流入,但一旦斷纜,便要看股票的實力,這一點A股並不算吸引。

港股及A股息息相關,認定A股玩完,就好比Thanos彈指間,港股忽然消失一半以上值得買入的股票。惟有進一步將股份組合集中,當然亦可以資金外逃,或索性持有現金。以筆者為例,現時策略基本上就是一向的九零一加強版,只對少數高息股及藍籌感興趣,範圍收窄到30隻內。

貿易戰看來是短期催化劑,將潛在問題加快浮上水面。A股轉弱,其他帶動的因素才更重要,無論談判結果如何,也應該重新部署。

豐盛金融資產管理董事 黃國英(作者為註冊持牌人士)

(本欄每周逢一、三、五刊出)
─ ─ ─ ─ ─ ─
\|/

瞓醒睇吓,自己美股輸幾十美金,開市最高峰輸170
咁即係點撚樣?用第二個方法講掂數?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞