沈陣營第二百二十二期 - 師父租樓好開心

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
會唔會同一檔莊?
呢啲唔知
敗家蠢鈍兒
【股王業績】騰訊首季賺272億人幣勝預期 按年升17%
05月15日(三) 17:10

騰訊控股(00700)公布,今年首季收入854.65億元人民幣(下同),按年升16%,錄得股東應佔溢利272億元,按年升17%,遠好過市場預期194億元。

集團表示,收入按年增長16%主要是受商業支付服務及其他金融科技服務、社交廣告,以及數碼內容服務所推動。

今年首季微信及WeChat的合併每月活躍帳戶達11.12億,按年增長6.9%;QQ的智能終端每月活躍帳戶按年略有增長至逾7億。其中,年輕用戶在QQ平台的活躍度提升,其每月活躍帳戶按年錄得雙位數增長。

期內個人電腦客戶端遊戲收入138億元,按年下跌2%,按季則增長24%。智能手機遊戲收入按年亦下跌2%,至212億元,原因是新遊戲發布減少,但由於有季節性活動,上述收入按季增長11%。網絡廣告收入按年增長25%,至134億元。

值得留意的是,集團金融科技及企業服務收入按年增長44%,至218億元,主要受商業支付、其他金融科技服務(例如小額貸款),以及雲業務所推動。由於每用戶交易量增加,商業支付交易額按年增長,而用戶交易頻率和交易額提升,主要受益於每月活躍商戶按年增長超過一倍。
------
師父
師父詛咒 全家得救
【大師午間教路】分兩注做淡倉!
05月15日(三) 13:06

訊匯證券行政總裁沈振盈表示,恒指波幅區間正逐步向下移,現水平阻力重重,很大機會反彈浪已完結。

他建議可趁大市彈高「搵位沽」,今日(15日)會先做一注,並觀望騰訊業績,周四(16日)才做大注一點。

大師指,小道消息滿天飛,聲稱騰訊(00700)今日的公布季績理想,料股價會炒上,但他不睇好騰訊前景,若以手遊股看待,估值較IGG(00799)貴很多;若以社交平台看待,似乎增長開始放緩;寄望靠第三支付帶動,但從政策面,中央正在收緊監管。

------
嘩出手了 但又祝福700
師父出手打救蒼生
如果大陸咁樣內銀都仲有得升, 師父真係勁過耶穌
清減咗
我記得當時健身佬話無事
文錦蛇喺節目話千祈咪信
有啲細間嘅證券行,真係唔知點搵食嘅,靠熟客做孖展定點?

例如呢間,唔知個地舖係咪自己嘅,開咗好耐

但係夜期見紅喎, 又拉高qq 黎散其他貨?
我知喺邊
我都諗過呢個問題
個地舖唔係自己嘅話,租都十皮八皮
應該早年買落,我呀媽仲用緊佢
有多少危言聳聽,條例係有問題,但唔關香港樓市事,共匪要磚頭把鬼,主要用嚟對付異見人士

雜種踎到幾耐先係而家所有問題嘅關鍵,香港、美國都係,呢條友一冧局面會唔同,另外咁打落去共匪冧唔冧都唔知
應該大把人想冧佢好耐啦
做lee劑野等於封埋中國對外既最後一隻窗,大條道理被美國取消關係法,懷疑政府最高層係由連登焦土派Ching 掌權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞