沈陣營第二百二十二期 - 師父租樓好開心

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
師父真係好神奇
未來會試低位但係又食一半糊先而唔係疊上去推多幾口
屌,師傅做嘢洗你教?
佢老人家行走股壇幾年,梗係要現金為王,食咗先講啦!
【大師午間教路】未來兩周再試低位!
05月14日(二) 13:02

訊匯證券行政總裁沈振盈表示,中美貿易戰惡化,料港股未來兩星期再試低位,建議持大量淡倉的先減持一半,睇睇星期三(15日)騰訊業績能否帶動大市上升,若恒指重上28,200點至28,300點,屆時再加淡倉。

大師重申,現時非買貨時機,短線投機應以淡倉為主。

------
師父真係好神奇
未來會試低位但係又食一半糊先而唔係疊上去推多幾口
屌,師傅做嘢洗你教?
佢老人家行走股壇幾廿年,梗係要現金為王,食咗先講啦!
Agger正一一招收狸皮
肥平去左食啦,依家係美國嘆緊
幾時大股災,cash is king 等入市
識得非洲國家杯買角球細
吸血鬼重升
好多港女近呢幾年去 morocco,可能睇左D 濕9 youtuber 女仔一個去都得
215除完特別息跌17%
Feel到今個月佢仲有得威
唔好講非洲貿易,講同南美貿易都係另外一個世界。
南美國家人好多,飛過去玩好撚貴,會覺得南美係一個高生活水平地方。
其實南美國家真係一個窮國家,用既野就唔講究quality,平就得。
識朋友想賣日本街機去南美,但係佢問下問下,南美佬覺得一手機太貴,二手都殺。之後日本方面就話一炮過俾晒先可以出貨,南美佬即刻問可唔可以餘數機制,最後朋友冇攪。
講真,去到同非洲 / 南美生意。班窮撚係要低質量多的日用品,以大陸既生產成本來計,賺都係賺到毛利同埋一定要賣得晒,有咩閃失真係一鋪清袋。
貿戰升級:特朗普似樂觀 揚言3至4周內或有結果
05月14日(二) 16:28

外國傳媒報道,雖然中美貿易戰升溫,但美國總統特朗普似乎抱樂觀態度。他日前在白宮舉行的活動中說:「若中美貿易談判能成功,3至4周內就會讓外界知道。」

他又稱,中國報復措施「沒甚麼大不了」,他將於6月底舉行的20國集團(G20)會議中,與中國領導人會晤,溝通美中貿易事宜。
------
bribe, corruption, poor infrastructure, unjust legal system
大陸人咁無恥都玩唔掂,純情港豬好似肥平咁執返條命算好彩啦
我有預感今次700業績會大爆炸
不過唔做淡了
陣間啲仆街話增長10%又好過預期
有和平精英
上次業績又係撚9人,同D妖股一撚樣
睇來大陸經濟真係唔多好,我大陸親戚開酒樓,佢話近呢幾個月差唔多個個星期都有檢查,一唔合格就要罰錢
沽空机构GMT指李嘉诚旗下长和隐瞒577亿港元债务

研究机构GMT Research发布沽空报告,称长和(00001)近日发布的年报显示,与收购意大利电讯商Wind Tre相关的会计调整,加上2015年重组的残余影响,推动其2018财年利润增加了约132亿港元,涨幅达38%。这些非现金调整解释了为何长和的经营现金流滞后于现金利润,以及为何资本支出始终超过折旧及摊销。此外,通过将部分资产视为代售资产,长和可能隐瞒了与代售资产相关的577亿港元债务。据推测,这种激进的会计方法正被用来为长和带来更高的市场评级,以及获得比原本更廉价的信贷。

誠哥都咁搞
GMT Research
總部位於香港上環,公司創始人為前野村及里昂分析員Gillem Tulloch,主要專注於亞洲上市公司已審計的會計財務報告研究,側重其中的債務及現金流問題。

公司以沽空大型企業的報告打響名堂,例如其曾經狙擊新加坡來寶集團(Noble Group)、馬來西亞亞洲航空(AirAsia)及北控水務,其中亞航股價在報告發出後三日內跌達15%。

原來連 airasia 都搞過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞