沈陣營第二百二十二期 - 師父租樓好開心

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
老美琴晚支針, 起碼唔洗直隊住先
睇嚟冇乜實際內容,今日12.01開始加25%關稅,開市冇好嘢
執身彩,前晚果斷開市cut走3隻弱勢,唔係今朝點只輸60咁少
美國商會︰強推修例令貿易戰火上加油

【Now新聞台】美國商會指,修訂逃犯條例會令中美貿易戰火上加油。

美國商會回應傳媒查詢時指,修例會影響香港的國際地位、競爭力及與美國的貿易關係,又認為香港已受到中美貿易戰的緊張氣氛影響,強推修例只會火上加油。

-----
睇報紙財演又話貿易戰贏國車股唔掂得,其實唔關貿易戰事,根據自己接觸到嘅贏國人,唔買車兼賣車係養車貴,車價一次過,問題每年牌費、過路費同油費難頂,油價係美帝一倍,過路費越加越多,收費站密集,由深圳去寶安機場已經2個,每個收幾十蚊,點養?

市區內塞車嚴重,深圳就金光華出面條馬路,5:00pm塞到7:00pm,逢工作日,落大雨仲耐,仲衰過搭地鐵,所以開始好多人唔養,搭滴滴出行/的士還好啲
IG大彈百幾點,師父可以加沽
所以財演講內需股,我睇法完全癡撚線嘅,除咗必須冇彈性嘅物品,食物嗰類,消費品嘅話如車、電話、牌子服裝、飲食店.....etc

全部都冇用,原因係普通人衣食住行基本嘢使咗大截錢,醫療費用高,共匪稅多收費多,一般人冇乜閒錢消費,內需條毛?

要發展內需,藏富於民先得,政府架構要簡單,養咁多廢人市民邊有錢使? 共匪只會社會吸血

共匪係冇輔助社會生產、佢生存必須向外擴張,靠搶他人資源維持龐大嘅系統,呢個先係貿易戰深層原因,所以我話唔係貿易問題,講嚟講去意識形態問題
\|/

\|/
師父早
\|/
贏緊17美金
叻仔
師父話關稅會繼續加
又有直線電話!?
咁好
專家點睇港股?
入市貪字得個貧:訊匯證券行政總裁沈振盈表示,中美貿易戰有八成機會無轉圜餘地,恒生指數快失守28,000點關,技術分析喺政治市基本上無用……要對自己負責,要避險持黃金同現金就得,要買股票就係貪,但同貧字好似。現時正在沽空建設銀行(00939),所謂股息高的內銀股絕不宜買入,反而作為沽空對象是非常穩陣,挾淡倉都挾唔起。

貿戰反覆 睇定啲

財經評論員黃志陽表示,若美國如期提高關稅,但中方反應較溫和,同意繼續談判,恒指或在28,000至29,000點整固。萬一中方反擊,雙方態度強硬,恒指或再下試更低水平。或若談判成功達成協議,恒指會重上30,000點,之後能否再上要視乎協議條款。如果是雙方簽署部分協議,並繼續商討,恒指亦可重上29,500點水平。

或下試27560點

交銀香港環球金融市場部高級經濟及策略師梁志麟表示,港股周四走勢差劣,不少早前領漲的強勢股及保險股,基金寧可先行沽貨獲利,恒指或要下試27,560點,但相信不會返去年低位。香港同樣處於貿易戰的「風眼」,投資者宜分散投資,將焦點由港股轉移至相對較硬淨的美股。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞