滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
香港IT界
永遠食得最肥都係consultant
落手落腳做野班友永遠都係比人壓榨
又要貪平 又要準時交貨
咁下場一定係冚家剷
其實HSBC好多香港project都係大陸廣州個邊IT develop
而且group policy 係back office都係行cut cost為主要目標
上年年初freeze左半年head count 之後成堆人走曬
之後唔夠人手做野 d senior要向隔離搶人
家陣夠薑請人唔比perm
成堆contractor Accenture
好好奇點解會夠薑比d project班友做3個月半年就走

利申:發夢見到

廣州都嫌貴呀
西安先夠平,請返嚟隨時英文都唔識寫

利申 純屬虛構

func xyzGungNeng
閪女人?
個post 又好嘈

我真係恭喜你呀

hi
爆D野比你地知啦
某公司點解出名廢
因為人工比出面低
而且佢地好撚鐘意請fresh grad做gt mt
一入去就好高title
人地唔識只睇title就以為佢好有料
實際係fresh grad
試過有個超大project
一推出就跪底
個DB慢到嘔
原來個fresh grad冇幫個db做index

以上內容並不是影射香港某公司,純粹老作

WTF

笑死人
其實HSBC好多香港project都係大陸廣州個邊IT develop
而且group policy 係back office都係行cut cost為主要目標
上年年初freeze左半年head count 之後成堆人走曬

廣州都嫌貴呀

利申 純屬虛構

入Server ls 會見到 d 匪語拼音既temp file

利申 部Server 係我私人既

英文?
你要學埋中文寫 document 俾佢地添呀
個乾收銀根本唔識payment system.... 以為求其搵人做個app就搞得掂,除時仲係判左俾自己友先再搵人做。。。根本payment, 電子貨幣,自動收費系統全部都係好專業既野。。唔係你求其搵班it人番黎會搵得掂囉
即係閪女人

駁唔到
個乾收銀根本唔識payment system.... 以為求其搵人做個app就搞得掂,除時仲係判左俾自己友先再搵人做。。。根本payment, 電子貨幣,自動收費系統全部都係好專業既野。。唔係你求其搵班it人番黎會搵得掂囉

乾收銀

廣州都嫌貴呀

利申 純屬虛構

入Server ls 會見到 d 匪語拼音既temp file

英文?

已經見過有殘體字既Functional design

利申 純屬虛構

你估見得少咩
發夢果陣殘體字functional spec 都見唔少啦
劃破長空,難產告終

爆D野比你地知啦
某公司點解出名廢
因為人工比出面低
而且佢地好撚鐘意請fresh grad做gt mt
一入去就好高title
人地唔識只睇title就以為佢好有料
實際係fresh grad
試過有個超大project
一推出就跪底
個DB慢到嘔
原來個fresh grad冇幫個db做index

以上內容並不是影射香港某公司,純粹老作

WTF

笑死人

payment, 電子貨幣,自動收費系統要學邊個範疇

廣州都嫌貴呀

利申 純屬虛構

英文?

已經見過有殘體字既Functional design

利申 純屬虛構

你估見得少咩
發夢果陣殘體字functional spec 都見唔少啦

發夢做緊個間公司而家開始慢慢轉晒去西安
留名等睇點死
其實咁大個project 大猫點解唔自己搞

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

it最大問題係有技術既人永遠低人工,做食物鏈最低層。無人重視。

所謂pm又多數唔係it出身。之前我做間公司,個it department manager 大學係讀bba,之後做左幾年野上唔到位,走左去city讀it master就搵到呢份工,老實人唔差幾nice,可惜完全無tech又唔理解it,諗法又天馬行空。

香港你要叻吹水先上到位

d manager最叻同客拍心口話可以幾短時間做好
唔理實際有無可能, 最後死push IT狗做

無錯,個it manager 就係讀city既吹水it management master。只係有一個course係講program concept。program唔識,db唔識,infra唔識但人工多你一倍。我都睇化曬。

我屌 我公司個隻都係城大 仲廢過ive 仔

屌,好多bba撚都係咁
啲BBA撚當it人係工具,由大學開始已經係咁
適中字型較大字型

【新增影片、內容】滙豐PayMe大混亂,消息指今次程式開發商網龍(777)旗下的Cherrypicks。

滙豐發言人表示,早上使用PayMe的用戶流量相當大,部分客戶或有登記或使用問題,對此感到抱歉。該行正解決問題,建議用家於今日稍後時間登記。另外,滙豐向客戶發電郵,表示「因為PayMe正處理大量需求,您可能會在使用PayMe過程中體驗間歇性系統處理緩慢。多謝您的體諒和耐性,我們會提供相關更新通知。」

本報聯絡到Cherrypicks創辦人趙子翹表示,暫時無回應。

Cherrypicks為業內知名IT解決方案企業,不過其於2012年替TVB香港小姐決賽全民投票,曾發生嚴重失誤,創辦人趙子翹過去接受訪問時,曾表示要在10分鐘內搞公投的難度很高,但該事件過後反而大大增加公司知名度,定單因而顯著上升。

Cherrypicks於2014年6月被網龍以2.38億元收購。
p記,a記已經係最大果幾間vendor都搞成咁,所以話hk no it

鬼咩 你見佢Jdb 個個星期都請最多架喇 成日請FG
發夢見到有人做左5年都係得1x幾k 又低人工 邊有勁人入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞