滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
其實咁大個project 大猫點解唔自己搞

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

我公司(排名下跌個間航空)都係
完完全全熟晒大公司d on9野 成日高薪請班顧問吹水

發夢做過你間公司既某vendor
日日開會開到2046
人地收工先係正式做野
爆D野比你地知啦
某公司點解出名廢
因為人工比出面低
而且佢地好撚鐘意請fresh grad做gt mt
一入去就好高title
人地唔識只睇title就以為佢好有料
實際係fresh grad
試過有個超大project
一推出就跪底
個DB慢到嘔
原來個fresh grad冇幫個db做index

以上內容並不是影射香港某公司,純粹老作

WTF

公道啲講又唔係剩係佢先咁
亦唔係剩係香港先咁

好多大廠dev center e+ 都放喺印度大陸
果啲地方係多勁人
但同當地啲有錢人一樣只佔1% 囉

所以產品質素參差好常見
關鍵係成個項目隊伍
由biz 到 IT 到 vendor 係咪有計傾
一開波就互咬互推果啲好惡做
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project
唔係 p仔同啲唔識死o既廠仔點會接

搵得 accenture 就知啲錢 9成流咗落佢度
然後廢up 幾句就叫 p仔做

Accenture肯定收貴過p仔成倍
結果貪平

香港 A仔 有幾多料 全行都知啦
最叻咪請哂班 SALE 係到吹水 吹到勁到Nasa 咁囉
就算所謂既PM 咪又係 sale 黎
根本P仔A 仔都係一9樣

如果你話A記唔掂咁全世界無嘜Consulting係掂

Consultant 就係吹水
A記喺consultant 嚟講係頂級果班

但如果搵佢落手做都係咁上下啦
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project
唔係 p仔同啲唔識死o既廠仔點會接

搵得 accenture 就知啲錢 9成流咗落佢度
然後廢up 幾句就叫 p仔做

Accenture肯定收貴過p仔成倍
結果貪平

香港 A仔 有幾多料 全行都知啦
最叻咪請哂班 SALE 係到吹水 吹到勁到Nasa 咁囉
就算所謂既PM 咪又係 sale 黎
根本P仔A 仔都係一9樣

如果你話A記唔掂咁全世界無嘜Consulting係掂

樓上無講錯
成間公司根本得sales, 都係垃圾
我真係恭喜你呀 請左個咁蠢嘅閪..閪女人返去

快撚d捧紅個app添呀!
香港it人唔夠料
根本原因係香港成個環境都唔重視it
it人工真心低,地位又低
發達出人頭地實冇你份
it人唔會有心機發展技術
個個望轉行轉型

好多公司所謂IT 1個打10個 自己d野寧願判上去大陸做 咁香港IT幾有料都冇用
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

同d fd講笑其實最終係out source左俾個IVE仔當FYP做

如果唔係有乜可能咁柒

solution果邊真係請ive仔做p仔 利申識人做
香港it人唔夠料
根本原因係香港成個環境都唔重視it
it人工真心低,地位又低
發達出人頭地實冇你份
it人唔會有心機發展技術
個個望轉行轉型

外國做IT人工高好多

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

日日開會開到2046
人地收工先係正式做野

番工扮開會是常識吧
明明可以一野ko既問題都不斷扮認真討論討論同討論

八達通都自己搞啦

八仔大半間公司都係IT狗嚟
劃破長空,難產告終

I 仔
P仔Solutions有幾好,行內人心照

利申:好不幸做過

出晒名

原來係佢

不幸+1
你只需要睇香港管資訊科技條友係邊位
你就明白對香港嚟講IT等同抽錢行業
大把冇料扮四條嘅人存在
唔想俾錢又要快又要自家制又唔願自己整source嘅人大有人在
大家都唔會理一個程式背後嘅價值
佢只係會一直話貴
所以香港IT係垃圾唔係冇根據
利申:前IT狗

八達通都自己搞啦

八仔大半間公司都係IT狗嚟

佢啲嘢獨特
出去都搵唔到product 啦

但如果你用CRM ERP 果堆嘢邊有人會自己起
都係買返嚟修修改改
仲有一大堆infra 配套 maintenance licensing
就算你自己執program 好多嘢都係搵出面搞簡單好多

最重要係project base 嘅嘢用完即棄唔入經常開支
養一堆人無project 搞時都要出糧

呢個就係所謂outsource 文化

日日開會開到2046
人地收工先係正式做野

番工扮開會是常識吧
明明可以一野ko既問題都不斷扮認真討論討論同討論

幾個Dept分開做嘢,諗法clash咗再拗一餐,然後再俾外國vendor牽著鼻子走
最後一個application試十年都未work

利申發夢見識過
爆D野比你地知啦
某公司點解出名廢
因為人工比出面低
而且佢地好撚鐘意請fresh grad做gt mt
一入去就好高title
人地唔識只睇title就以為佢好有料
實際係fresh grad
試過有個超大project
一推出就跪底
個DB慢到嘔
原來個fresh grad冇幫個db做index

以上內容並不是影射香港某公司,純粹老作

WTF

公道啲講又唔係剩係佢先咁
亦唔係剩係香港先咁

好多大廠dev center e+ 都放喺印度大陸
果啲地方係多勁人
但同當地啲有錢人一樣只佔1% 囉

所以產品質素參差好常見
關鍵係成個項目隊伍
由biz 到 IT 到 vendor 係咪有計傾
一開波就互咬互推果啲好惡做

呢個幾高難度....
要三方面都有料先得
通常係垃圾management請廢biz請廢vendor
亦有見過廢it, 勁vendor+biz

it最大問題係有技術既人永遠低人工,做食物鏈最低層。無人重視。

所謂pm又多數唔係it出身。之前我做間公司,個it department manager 大學係讀bba,之後做左幾年野上唔到位,走左去city讀it master就搵到呢份工,老實人唔差幾nice,可惜完全無tech又唔理解it,諗法又天馬行空。

香港你要叻吹水先上到位

d manager最叻同客拍心口話可以幾短時間做好
唔理實際有無可能, 最後死push IT狗做

無錯,個it manager 就係讀city既吹水it management master。只係有一個course係講program concept。program唔識,db唔識,infra唔識但人工多你一倍。我都睇化曬。
算把啦,真正做到野班IT狗得$9000-$12000/月,仲想點?

真係好低人工
其實HSBC好多香港project都係大陸廣州個邊IT develop
而且group policy 係back office都係行cut cost為主要目標
上年年初freeze左半年head count 之後成堆人走曬
之後唔夠人手做野 d senior要向隔離搶人
家陣夠薑請人唔比perm
成堆contractor Accenture
好好奇點解會夠薑比d project班友做3個月半年就走

利申:發夢見到

it最大問題係有技術既人永遠低人工,做食物鏈最低層。無人重視。

所謂pm又多數唔係it出身。之前我做間公司,個it department manager 大學係讀bba,之後做左幾年野上唔到位,走左去city讀it master就搵到呢份工,老實人唔差幾nice,可惜完全無tech又唔理解it,諗法又天馬行空。

香港你要叻吹水先上到位

d manager最叻同客拍心口話可以幾短時間做好
唔理實際有無可能, 最後死push IT狗做

無錯,個it manager 就係讀city既吹水it management master。只係有一個course係講program concept。program唔識,db唔識,infra唔識但人工多你一倍。我都睇化曬。

我屌 我公司個隻都係城大 仲廢過ive 仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞