滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
見到話pm、 it man唔洗識technical,屌都費事

快啲開個pm位嚟俾我瘋狂派task
大貓管理層太多西女人之過
好記得之前有個post講到個app好正,有個巴打預言左呢灘野

其實個apps有咩用?
而家啲銀行apps唔可以過數?
你地有d concept混亂左

pm唔洗識technical,佢係定同趕schedule,即係迫班engineer同programmer準時交功課

做it manager唔洗識technical,佢係make decision, 係聽完班sa同infra佬意投後做決定同迫佢地執行

揾consultant係揾佢地幫manager make descision, 如果最後做錯決定就瀉落consultant度
vendor si都係咁用

明白每個位既功能,就會明白你既位置

on9
做pm 呢個位 technical skill 未必要勁,但至少要識成個flow 同難度係係邊,唔係9push 就出到街

it manager 都係,如果淨係make decision 的話,我請隻馬嬲得la, 洗撚開個headcount?

如果it dept 高層冇tech 底,間公司肯定做十個project 十個爆獲,好似playme 咁

冇tech 姐係靠班細的 flow又唔識, 用咩技術又唔識, 個細問你d野點行 你又比唔到意見 你又同班user吹水話你樣樣掂...
d野行唔到 你同我講自己搵方法...一個星期開幾次會獲獲成粒幾2粒鐘d野點行幾時得 屌那星成個project多得你唔撚少呀
九成一開始就俾d 膠層定個mission impossible schedule
再唔係就係uat先黎改requirement 但deadline照舊

全中

pm唔洗識technical,佢係定同趕schedule,即係迫班engineer同programmer準時交功課

做it manager唔洗識technical,佢係make decision, 係聽完班sa同infra佬意投後做決定同迫佢地執行

揾consultant係揾佢地幫manager make descision, 如果最後做錯決定就瀉落consultant度

on9
做pm 呢個位 technical skill 未必要勁,但至少要識成個flow 同難度係係邊,唔係9push 就出到街

it manager 都係,如果淨係make decision 的話,我請隻馬嬲得la, 洗撚開個headcount?

如果it dept 高層冇tech 底,間公司肯定做十個project 十個爆獲,好似playme 咁

冇tech 姐係靠班細的 flow又唔識, 用咩技術又唔識, 個細問你d野點行 你又比唔到意見 你又同班user吹水話你樣樣掂...
d野行唔到 你同我講自己搵方法...一個星期開幾次會獲獲成粒幾2粒鐘d野點行幾時得 屌那星成個project多得你唔撚少呀

死7頭
依家我係pm
係嚟manage你同個project,你點都同我死撚掂佢

諗起都爽

on9

真係見過d PM乜撚都唔識,用途淨係contact個客同line up相關人士做野
開會冇出過聲,會後問咩係OSPF/BGP
心諗做乜鳩
其實上面都錯唔哂 追schedule都係主要職責黎
d pm 做耐左d technical skill 唔係outdate左就生疏哂
Tech野主要係班sa 同p仔做

問題係好多19 pm以上/user 亂定左deadline做死d細
生疏唔係問題,起碼佢做過 SA/P仔,一嚟跟 requirement 同 set deadline 會貼地啲,二嚟佢會比較有能力知道個 P 仔有冇呃佢。

對於 P仔 嚟講,有 technical background 嘅 PM 可以慳返唔少口水。

你都on9加弱智,無專業知識點做descision。咁不如我去做醫院既高級顧問醫生喇,手術唔係我做,我只要聽醫生高級醫生意見再做你口中既descision就得,你夠唔夠膽黎做手術?外行管內行都得,樣樣野以為常識黎阿豬阿狗都可以做descision 。

Project Managament =/= IT Project Management
IT 可以只係個Project 其中一個Stakeholder
當然, 你識當然係最好

有錯請指正

洗q同佢講咁多咩
成本pmp書係人都睇得

唔通做馬會ceo要識騎馬?做九巴ceo要識渣巴士?
做乜manager識洗人就得啦

比喻不論 + 滑坡
ceo要識佢身邊的野, 而騎馬 渣巴士離佢好遠
it pm 睇錢睇時間, 對所要做的事判斷唔到難道(所需時間 & 金錢)就死左半
而問人(consultants / ba / sa) 就睇佢地掂唔掂, 唔掂就死埋果半
依壇野可以點收科
HKNOIT

痴線
仲係度話pm 可以冇相關底子既人到底係咪做緊pm?
HKNOIT

你好
聽得最多都係 我唔理 總之我要......
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

同d fd講笑其實最終係out source左俾個IVE仔當FYP做

如果唔係有乜可能咁柒

你都on9,ive唔係做呢d垃圾project..

你都on9加弱智,無專業知識點做descision。咁不如我去做醫院既高級顧問醫生喇,手術唔係我做,我只要聽醫生高級醫生意見再做你口中既descision就得,你夠唔夠膽黎做手術?外行管內行都得,樣樣野以為常識黎阿豬阿狗都可以做descision 。

其實上面都錯唔哂 追schedule都係主要職責黎
d pm 做耐左d technical skill 唔係outdate左就生疏哂
Tech野主要係班sa 同p仔做

問題係好多19 pm以上/user 亂定左deadline做死d細

set 得 19 deadline
D 19 User 唔知自己要咩
得閒就改requirement 真係喊出黎

d it人成日覺得pm應該幫佢地定合理schedule,理解it人難處
佢地跟本唔明白,pm係serve個客同老細去迫it人做野
個schedule你估pm佬有say?
出糧比pm既人係個客定係it人?

利申:好耐冇做pm

咪就係你哩D仆街pm
無人期望pm 或者 itm 體諒D乜野
大家都係返工,為左搞掂件事等出糧者
你就為左自己升職領功就亂9咁黎
大家都有大家既職能
「個schedule你估pm佬有say?」哩句真係難聽過粗口
咁請你返黎做乜9?
developer搞唔掂D野就唔得
你湊唔掂個客就得?

你係掂既就湊得掂個客
又搞得掂班IT人啦

o係你眼中IT人就係一樣工具
所有人都係用黎比你瀉鑊囉
你自己完全唔需要有責任架
hsbc班垃圾IT
痴線

你錯
大把人係咁

好多公司就咁請果D所謂 BBA-IS 既人做PM
好多CS人出到黎幾年都唔記得好多野
淨係識自己一直做緊既野
何況果班 BBA 人?
痴線

你錯
大把人係咁

好多公司就咁請果D所謂 BBA-IS 既人做PM
好多CS人出到黎幾年都唔記得好多野
淨係識自己一直做緊既野
何況果班 BBA 人?

呢個真, 所以HK IT RIP
d it人成日覺得pm應該幫佢地定合理schedule,理解it人難處
佢地跟本唔明白,pm係serve個客同老細去迫it人做野
個客要乜個 PM 就畀乜,咁仲駛要 PM 架咩,老細直接賣個 P 仔畀個客咪得咯。

個schedule你估pm佬有say?
出糧比pm既人係個客定係it人?

唔好咁講,你個 schedule set 得差,迫到啲 P 仔射哂波交爛尾貨嗰陣,你都咪駛旨意個客會找數畀你。
留個名先。

Between,有無【陰道姨姨】的料黎爆出黎。。
一個post啲on9 management出晒黎
唔識寫code又做management 咪樣樣都under estimation囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞