滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
其實咁大個project 大猫點解唔自己搞

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

依句真,聽講有啲master programme係讀IT management,但係一句code都唔使寫

唔使寫正常

痴線, 原來可以唔識囉

唔識既話, 根本唔會管得好, 等於你連水喉都唔識整, 教個水喉師父整水喉

咪係囉, 好心真係唔識咪加隻腳指指點點啦。

有時講多幾個可能性出來討論下,
啲pm會覺得你諗太多,再整浪費時間,
要趕住出街唔想等,
最黎咪又柒

pm 邊有可能教dev team 寫code 丫
佢只係睇 time cost quality
做得唔好果啲就齋睇 time cost 唔理 quality
因為 project 完咗落 maintenance stage 就唔關佢事

個 pm 乜都識梗係好
但事實係做唔到的

可能多人做dev 所以成日講寫code
其實做一個 project app dev 只係其中一個部分
technical 至少都有 infra & network, solution build up, rollout planning
另外仲有 funding, biz analysis, tendering, procurement
仲有 risk, expectation, change, resources mgmt
大公司仲有好多數唔晒o既 governance policy

一個人其實唔會識得咁多嘢
最重要反而係知道對應窗口
可以消化到各方反饋o既資訊從而掌握情況同協助判斷

你問下個寫code o既可能佢都知啲firewall 型號一樣
一個人無可能識晒所有嘢
最重要係知道點同其他人合作
陰道姨姨
唔識行業運作想了解下,所謂嘅consultant係咪即係Business analyst 果堆

PM / BA / Design / Testing / PMO / Advisory 你有錢俾佢地咩都做

利申:發夢係佢地個客 見佢地仲多過自己d同事

無錯,不過叫佢哋落手做真係好叉貴

我地試過揾間consult公司睇睇我地system
佢比左意見,我地決定揾佢implement,廢事再揾人搞
之後一年,再揾佢地睇睇個system
佢地話implement好有問題
我屌,又係你地做既

咁我更係屌柒佢啦
(因為consultant轉左人)
佢就兜話我地今次既requirement高左好多
上次唔夠用
又要比錢佢地洗
其實真心講,佢地吹水能力係高
落手做就麻麻地
係香港頭10名以內consult公司

利申:又係發夢見到

呢個幾乎係一定
吹就大一大, 到做就死晒狗

之前同過班英國 Consultants 公司夾野,佢地收一大舊錢諗 D 離曬罩既野,而班高層又會好欣賞。

跟住班細做到仆街,時間又趕
出到黎炒哂粉,高層將隻鑊射比班細
IT又有人要出黎祭旗了
好記得之前有個post講到個app好正,有個巴打預言左呢灘野
上帝話我知好多人都睇實呢個app,有得話自己好fintech
佢仲叫我買定花生
依個post變咗IT狗吐苦水post,已經無人講playme
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project
唔係 p仔同啲唔識死o既廠仔點會接

搵得 accenture 就知啲錢 9成流咗落佢度
然後廢up 幾句就叫 p仔做

呢句真

你地有d concept混亂左

pm唔洗識technical,佢係定同趕schedule,即係迫班engineer同programmer準時交功課

做it manager唔洗識technical,佢係make decision, 係聽完班sa同infra佬意投後做決定同迫佢地執行

揾consultant係揾佢地幫manager make descision, 如果最後做錯決定就瀉落consultant度
vendor si都係咁用

明白每個位既功能,就會明白你既位置

你都on9加弱智,無專業知識點做descision。咁不如我去做醫院既高級顧問醫生喇,手術唔係我做,我只要聽醫生高級醫生意見再做你口中既descision就得,你夠唔夠膽黎做手術?外行管內行都得,樣樣野以為常識黎阿豬阿狗都可以做descision 。
九成一開始就俾d 膠層定個mission impossible schedule
再唔係就係uat先黎改requirement 但deadline照舊
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

呢d規模有冇過億?可以點咩鑊,最多咪冇左份工,對食物鏈底層有咩咁大不了

咁 9成都係推俾街外人o既
但推落隻firewall 度又on9 咗啲
你叫老細同娛記講 係呀, 隻firewall 著火我地幾百人 on99望住呀 咁咩

最後唔係 consultant 就係 solution provider o架喇
一定係話項目管理問題

不過閂埋門又點都要搵人祭下旗
祭旗就梗係搵中層

至於底層果班唔走o既咪要搏老命執返點舊屎囉

不過你又唔駛同班中層擔心
周街公司都搞緊project 搵人坐呢啲三剎位
人工包埋

呢個就係香港 IT o既生態

跟本唔關隻firewall事
係D developer on9 將d firewall session set 到去300
然後見奶野再加返大佢,點知個server又唔撚掂

利申:聽返來

pm唔洗識technical,佢係定同趕schedule,即係迫班engineer同programmer準時交功課

做it manager唔洗識technical,佢係make decision, 係聽完班sa同infra佬意投後做決定同迫佢地執行

揾consultant係揾佢地幫manager make descision, 如果最後做錯決定就瀉落consultant度

on9
做pm 呢個位 technical skill 未必要勁,但至少要識成個flow 同難度係係邊,唔係9push 就出到街

it manager 都係,如果淨係make decision 的話,我請隻馬嬲得la, 洗撚開個headcount?

如果it dept 高層冇tech 底,間公司肯定做十個project 十個爆獲,好似playme 咁
好記得之前有個post講到個app好正,有個巴打預言左呢灘野

有個朋友既朋友係大貓做
之前係咁吹奏
宜家冇左影咁
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

呢d規模有冇過億?可以點咩鑊,最多咪冇左份工,對食物鏈底層有咩咁大不了

咁 9成都係推俾街外人o既
但推落隻firewall 度又on9 咗啲
你叫老細同娛記講 係呀, 隻firewall 著火我地幾百人 on99望住呀 咁咩

最後唔係 consultant 就係 solution provider o架喇
一定係話項目管理問題

不過閂埋門又點都要搵人祭下旗
祭旗就梗係搵中層

至於底層果班唔走o既咪要搏老命執返點舊屎囉

不過你又唔駛同班中層擔心
周街公司都搞緊project 搵人坐呢啲三剎位
人工包埋

呢個就係香港 IT o既生態

跟本唔關隻firewall事
係D developer on9 將d firewall session set 到去300
然後見奶野再加返大佢,點知個server又唔撚掂

利申:聽返來

所以話呢
一個識得SET Firewall 既人係千其唔可以比佢走

跟本條友係弱撚智
普通一個server閒閒地冇乜traffic都過百條session啦
呢d 咁多人用可以set 到去咁少

利申多次: 全部發夢聽返來

冇 technical background 嘅 management,好容易搞埋啲離哂地嘅 requirement 或者 policy 出嚟,engineer 為咗迎合佢就敷衍了事。

最後去到 maintainance 嗰陣涉事嘅 PM 或者 enginner 有一半嘅機會已經跳咗槽,至於個 project 咪好似音樂椅咁睇吓邊個咁唔好彩接手。

嗱,發夢見到架咋。

你都on9加弱智,無專業知識點做descision。咁不如我去做醫院既高級顧問醫生喇,手術唔係我做,我只要聽醫生高級醫生意見再做你口中既descision就得,你夠唔夠膽黎做手術?外行管內行都得,樣樣野以為常識黎阿豬阿狗都可以做descision 。

其實上面都錯唔哂 追schedule都係主要職責黎
d pm 做耐左d technical skill 唔係outdate左就生疏哂
Tech野主要係班sa 同p仔做

問題係好多19 pm以上/user 亂定左deadline做死d細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞