滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
痴線
仲係度話pm 可以冇相關底子既人到底係咪做緊pm?

你錯
大把人係咁

好多公司就咁請果D所謂 BBA-IS 既人做PM
好多CS人出到黎幾年都唔記得好多野
淨係識自己一直做緊既野
何況果班 BBA 人?

就係有d 咁既pm 先會令project 難產

冇牌渣唔渣得車? 得,最多會撞死人者
痴線

你錯
大把人係咁

淨係識自己一直做緊既野
何況果班 BBA 人?

好多pm都有考pmp架
痴線

你錯
大把人係咁

淨係識自己一直做緊既野
何況果班 BBA 人?

好多pm都有考pmp架

有牌揸車照撞死人
根本P記同CP都係垃圾啦,兩間請啲fresh 到嘔嘅P仔,發夢見過onsite成班P仔食飯兩個鐘,留到八點為claim 的士錢,啲bug fix 完一個會生10個new bugs...同意香港真係唔配有high tech 嘢
痴線

某年我發夢入咗一間M字頭既SI

佢就派咗我去一間鐵路公司既一個SITE做XP升WIN7

佢話同果間鐵路公司傾咗BENCHMARK係一日要做5部

咁好啦, 出EMAIL要TOOLS, 個PM一不覆MAIL二不批嘢, 個種都重係我私人既USB HDD度, 咁就叫我落SITE

好啦, 照做, 每日同你做一至兩部, 過咗幾個星期, PM個上師打黎問我做乜玩嘢

我同佢講話我要幾隻USB HDD放IMAGE都冇, 你叫我點做

佢又係照例話去"了解"吓情況啦, 返頭就話我知個PM唔明點解要USB HDD

我咪叫呢位仁兄同佢個PM自己落黎做囉

講多次, 我發夢咋
你地有d concept混亂左

pm唔洗識technical,佢係定同趕schedule,即係迫班engineer同programmer準時交功課

做it manager唔洗識technical,佢係make decision, 係聽完班sa同infra佬意投後做決定同迫佢地執行

揾consultant係揾佢地幫manager make descision, 如果最後做錯決定就瀉落consultant度
vendor si都係咁用

明白每個位既功能,就會明白你既位置

你都on9加弱智,無專業知識點做descision。咁不如我去做醫院既高級顧問醫生喇,手術唔係我做,我只要聽醫生高級醫生意見再做你口中既descision就得,你夠唔夠膽黎做手術?外行管內行都得,樣樣野以為常識黎阿豬阿狗都可以做descision 。

Project Managament =/= IT Project Management
IT 可以只係個Project 其中一個Stakeholder
當然, 你識當然係最好

有錯請指正

洗q同佢講咁多咩
成本pmp書係人都睇得

唔通做馬會ceo要識騎馬?做九巴ceo要識渣巴士?
做乜manager識洗人就得啦

比喻不論 + 滑坡
ceo要識佢身邊的野, 而騎馬 渣巴士離佢好遠
it pm 睇錢睇時間, 對所要做的事判斷唔到難道(所需時間 & 金錢)就死左半
而問人(consultants / ba / sa) 就睇佢地掂唔掂, 唔掂就死埋果半

一個失敗既前pm就係咁
無專業知識俾個engineer老點都唔知,最後個炸彈留俾下手。總好意思話洗人,當你on9。

係呀,做pm只係洗人,做老闆米飯班主應聲蟲就得,it仔見到有問題你無責任反應出去再同老闆傾一個合理解決方法,連同老闆客戶反應都唔敢都真係廢到無朋友。(我見過有好pm真係會咁做),如果真係迫人做咁簡單,老闆自己屌it仔就得,駛請你?

最後爆鑊又唔關pm事,好彩你無做

d it人成日覺得pm應該幫佢地定合理schedule,理解it人難處
佢地跟本唔明白,pm係serve個客同老細去迫it人做野
個schedule你估pm佬有say?
出糧比pm既人係個客定係it人?

利申:好耐冇做pm

咪就係你哩D仆街pm
無人期望pm 或者 itm 體諒D乜野
大家都係返工,為左搞掂件事等出糧者
你就為左自己升職領功就亂9咁黎
大家都有大家既職能
「個schedule你估pm佬有say?」哩句真係難聽過粗口
咁請你返黎做乜9?
developer搞唔掂D野就唔得
你湊唔掂個客就得?

你係掂既就湊得掂個客
又搞得掂班IT人啦

o係你眼中IT人就係一樣工具
所有人都係用黎比你瀉鑊囉
你自己完全唔需要有責任架

其實都已經唔關 software engineering 事。
根本就係《半澤直樹》入面嘅大和田常務。

打工唔怕 19 user,至怕呢啲 19 PM。

pm唔洗識technical,佢係定同趕schedule,即係迫班engineer同programmer準時交功課

做it manager唔洗識technical,佢係make decision, 係聽完班sa同infra佬意投後做決定同迫佢地執行

揾consultant係揾佢地幫manager make descision, 如果最後做錯決定就瀉落consultant度

你都on9加弱智,無專業知識點做descision。咁不如我去做醫院既高級顧問醫生喇,手術唔係我做,我只要聽醫生高級醫生意見再做你口中既descision就得,你夠唔夠膽黎做手術?外行管內行都得,樣樣野以為常識黎阿豬阿狗都可以做descision 。

其實上面都錯唔哂 追schedule都係主要職責黎
d pm 做耐左d technical skill 唔係outdate左就生疏哂
Tech野主要係班sa 同p仔做

問題係好多19 pm以上/user 亂定左deadline做死d細

set 得 19 deadline
D 19 User 唔知自己要咩
得閒就改requirement 真係喊出黎

d it人成日覺得pm應該幫佢地定合理schedule,理解it人難處

咪就係你哩D仆街pm
大家都有大家既職能
「個schedule你估pm佬有say?」哩句真係難聽過粗口
咁請你返黎做乜9?
你湊唔掂個客就得?

你係掂既就湊得掂個客
又搞得掂班IT人啦

Hi Auntie 咩
講到定schedule趕schedule,迫人交功課巴乜閉咁。
你乜柒technical都唔識,咪得個講字,淨喺識得催。
set吓啲19 milestones,喺人都識啦,駛鬼要PM,我直接同個客deal啦。
將client嘅諗法,具體表達俾IT佬聽應該點做,方向應該喺點。適當回絕天馬行空嘅要求,再反建議可行做法先喺PM真正要做嘅嘢,而唔喺set schedule 同control budget呢啲「啊媽喺女人」級嘅基本嘢。
大家似乎要求pm要好technical...錯晒

pm最重要就係manage expectation 當然technical嘅pm有佢manage手法 但一定唔係唯一一種

上面巴打話 cost quality schedule 其實仲有一樣重點 點implement

做乜唔搵白老鼠 一野公開俾全港用
我當program寫好 infra整好 但係個implementation都唔係big bang

結果係 抵死
其實咁大個project 大猫點解唔自己搞

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

八達通都自己搞啦

佢搵人bid job 再 cancel, 其實係吸人地既idea, 出哂名啦

Project Managament =/= IT Project Management
IT 可以只係個Project 其中一個Stakeholder
當然, 你識當然係最好

有錯請指正

洗q同佢講咁多咩
成本pmp書係人都睇得

比喻不論 + 滑坡
it pm 睇錢睇時間, 對所要做的事判斷唔到難道(所需時間 & 金錢)就死左半
而問人(consultants / ba / sa) 就睇佢地掂唔掂, 唔掂就死埋果半

一個失敗既前pm就係咁
無專業知識俾個engineer老點都唔知,最後個炸彈留俾下手。總好意思話洗人,當你on9。

係呀,做pm只係洗人,做老闆米飯班主應聲蟲就得,it仔見到有問題你無責任反應出去再同老闆傾一個合理解決方法,連同老闆客戶反應都唔敢都真係廢到無朋友。(我見過有好pm真係會咁做),如果真係迫人做咁簡單,老闆自己屌it仔就得,駛請你?

同意, 做得果行, 唔係精通都起碼要識基本嘢
你去管人, 人講你知有問題, 你聽都聽唔明, 點管?
痴線

某年我發夢入咗一間M字頭既SI

佢就派咗我去一間鐵路公司既一個SITE做XP升WIN7

佢話同果間鐵路公司傾咗BENCHMARK係一日要做5部

咁好啦, 出EMAIL要TOOLS, 個PM一不覆MAIL二不批嘢, 個種都重係我私人既USB HDD度, 咁就叫我落SITE

好啦, 照做, 每日同你做一至兩部, 過咗幾個星期, PM個上師打黎問我做乜玩嘢

我同佢講話我要幾隻USB HDD放IMAGE都冇, 你叫我點做

佢又係照例話去"了解"吓情況啦, 返頭就話我知個PM唔明點解要USB HDD

我咪叫呢位仁兄同佢個PM自己落黎做囉

講多次, 我發夢咋

欣賞你做法

咪就係你哩D仆街pm
大家都有大家既職能
咁請你返黎做乜9?
你湊唔掂個客就得?

你係掂既就湊得掂個客
又搞得掂班IT人啦

其實都已經唔關 software engineering 事。

班撚屌面皮仲要厚到仆街公司有咩事都唔會抄佢地 功就佢地領 獲就我地食
人工又高過你 叫佢爭取少少野 乜都唔撚得 然後就等退休

pm最重要就係manage expectation 當然technical嘅pm有佢manage手法 但一定唔係唯一一種

上面巴打話 cost quality schedule 其實仲有一樣重點 點implement

我當program寫好 infra整好 但係個implementation都唔係big bang

結果係 抵死

無人話過好tech wor
但係你對自己做緊個 project 乜撚都唔識咁點玩落去?

咪就係你哩D仆街pm
大家都有大家既職能
咁請你返黎做乜9?
你湊唔掂個客就得?

你係掂既就湊得掂個客
又搞得掂班IT人啦

班撚屌面皮仲要厚到仆街公司有咩事都唔會抄佢地 功就佢地領 獲就我地食
人工又高過你 叫佢爭取少少野 乜都唔撚得 然後就等退休

我不嬲都本住我係缸瓦
老細都照屌
最多咪轉工

結果係 抵死

一直都係針對緊'唔洗識tech'呢句statement
冇人話過要好專

結果係 抵死

好明顯係曲解咗

冇人話要"好TECHNICAL", 一路舉既例都係講PM連最基本都唔知

而呢個無知引起大錯, 結果成個PROJECT鑊哂

當然, 你識當然係最好

有錯請指正

洗q同佢講咁多咩
成本pmp書係人都睇得

比喻不論 + 滑坡

一個失敗既前pm就係咁

你間公司好細....
PM, BA, IT各自背後都有個老細, 最後衰左就睇邊個老細有料

結果係 抵死

所以開會咪淨係催同吹囉
鬼唔知趕呀,莫講話解決問題呃,連啲基本terms都唔明,就咪柒曬時間,俾IT佬返位做嘢啦。
btw p仔自己的tap&go又無事,反而幫出面街做就出事

你以為啦
啲bug多到你唔信

好在個core唔係親生,先至叫勉強見到街

結果係 抵死
我諗我屌緊嘅係聲稱「PM 唔駛識 technical 咩」嗰啲人。

你應該唔係一眾 IT 狗追屌嘅對象。

結果係 抵死

乜撚都唔識就難少少

好多pm都冇落手落腳 帶隊可以係副手做 pm真係keep住收料去影響其他外人 尤其大project

當然 乜撚都唔識就難少少

你以為啦
啲bug多到你唔信

我覺得佢哋夾 MasterCard 係最理智嘅做法,起碼錢銀交易錯極都有個譜先。

你以為啦
啲bug多到你唔信

我覺得佢哋夾 MasterCard 係最理智嘅做法,起碼錢銀交易錯極都有個譜先。

有次玩到出負數
心諗 做麥鳩

你以為啦
啲bug多到你唔信

有次玩到出負數
心諗 做麥鳩

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞