滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
唔識行業運作想了解下,所謂嘅consultant係咪即係Business analyst 果堆

PM / BA / Design / Testing / PMO / Advisory 你有錢俾佢地咩都做

利申:發夢係佢地個客 見佢地仲多過自己d同事

無錯,不過叫佢哋落手做真係好叉貴

我地試過揾間consult公司睇睇我地system
佢比左意見,我地決定揾佢implement,廢事再揾人搞
之後一年,再揾佢地睇睇個system
佢地話implement好有問題
我屌,又係你地做既

咁我更係屌柒佢啦
(因為consultant轉左人)
佢就兜話我地今次既requirement高左好多
上次唔夠用
又要比錢佢地洗
其實真心講,佢地吹水能力係高
落手做就麻麻地
係香港頭10名以內consult公司

利申:又係發夢見到

呢個幾乎係一定
吹就大一大, 到做就死晒狗
其實而家想請it佬同pm 一般幾錢人工?我公司準備要請

你公司自己無?
其實咁大個project 大猫點解唔自己搞

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

依句真,聽講有啲master programme係讀IT management,但係一句code都唔使寫

唔使寫正常

痴線, 原來可以唔識囉
個乾收銀根本唔識payment system.... 以為求其搵人做個app就搞得掂,除時仲係判左俾自己友先再搵人做。。。根本payment, 電子貨幣,自動收費系統全部都係好專業既野。。唔係你求其搵班it人番黎會搵得掂囉

payment, 電子貨幣,自動收費系統要學邊個範疇

由front end equipment 都backend cchs... 所有it技術人員都要,而且唔同既system有唔同既compliance.... 就睇你入行間公司做咩

仲有, 你要預埋出大海仲有人搞你個System, 而且, 唔係開個Firewall就萬能, Firewall只係擋一部唔合理既Network Request, 但呢個世界好多 Bot 係會不斷Send Request去你個 Server, Firewall根本唔會幫你頂

其實首先應該睇你做咩role
一個人邊識得識得晒咁多嘢

就因為係大公司, 理應搵齊咁多路人馬​出黎, 如果唔係咁, 香港大把公司做到啦.

祝你唔好請到廢人喇下

你公司自己無?

Web有,要請寫app
真係柒到喊出黎

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

依句真,聽講有啲master programme係讀IT management,但係一句code都唔使寫

唔使寫正常

痴線, 原來可以唔識囉

唔識既話, 根本唔會管得好, 等於你連水喉都唔識整, 教個水喉師父整水喉

唔使寫正常

痴線, 原來可以唔識囉

落哂神曲... 條友走撚左就好撚開心

IT佬易請,睇佢做過嘜做下test已經大約知道個能力
PM極難請,好既唔多會轉工,轉工既大多都係_ _

祝你早日請倒人

唔使寫正常

痴線, 原來可以唔識囉

唔識既話, 根本唔會管得好, 等於你連水喉都唔識整, 教個水喉師父整水喉

咪係囉, 好心真係唔識咪加隻腳指指點點啦。

有時講多幾個可能性出來討論下,
啲pm會覺得你諗太多,再整浪費時間,
要趕住出街唔想等,
最黎咪又柒
其實匯豐成日畀人攞笨

攞笨?搵笨下話
佢想搵人笨就有
出手低又想要好野
結果咪瀨左屎

不能同意更多

你公司自己無?

大公司細公司可以好唔同,無資料難講

唔使寫正常

痴線, 原來可以唔識囉

唔識既話, 根本唔會管得好, 等於你連水喉都唔識整, 個水喉師父整水喉

教?
好多公司既IT PM既存在目的只係為左令個PROJECT可以準時咁出街。
佢地無IT底,佢地其實同BU係一樣既knowledge background。

好D既PM就會REJECT BU好多要求,務求令到件事有咁簡單就咁簡單,準時出街唔會爆炸
仆街既PM會乜都肯應承,之後就屌D PROGRAMMER去做,做唔到都要做,日屌夜屌,總之功就佢領屎就你食。

你公司自己無?

大公司細公司可以好唔同,無資料難講

細startup
P仔Solutions有幾好,行內人心照

利申:好不幸做過

好比當年華人賣豬仔去舊金山做礦工咁

唔使寫正常

痴線, 原來可以唔識囉

唔識既話, 根本唔會管得好, 等於你連水喉都唔識整, 個水喉師父整水喉

教?
好多公司既IT PM既存在目的只係為左令個PROJECT可以準時咁出街。
佢地無IT底,佢地其實同BU係一樣既knowledge background。

好D既PM就會REJECT BU好多要求,務求令到件事有咁簡單就咁簡單,準時出街唔會爆炸
仆街既PM會乜都肯應承,之後就屌D PROGRAMMER去做,做唔到都要做,日屌夜屌,總之功就佢領屎就你食。

Pm manage唔住個客仲要玩鳩班細
你地有d concept混亂左

pm唔洗識technical,佢係定同趕schedule,即係迫班engineer同programmer準時交功課

做it manager唔洗識technical,佢係make decision, 係聽完班sa同infra佬意投後做決定同迫佢地執行

揾consultant係揾佢地幫manager make descision, 如果最後做錯決定就瀉落consultant度
vendor si都係咁用

明白每個位既功能,就會明白你既位置

It Manager management skill固然重要
但make decision都要有it skills 先可以合理分析。當然冇都得啦 做野會明顯冇咁smooth lo
你地有d concept混亂左

pm唔洗識technical,佢係定同趕schedule,即係迫班engineer同programmer準時交功課

做it manager唔洗識technical,佢係make decision, 係聽完班sa同infra佬意投後做決定同迫佢地執行

揾consultant係揾佢地幫manager make descision, 如果最後做錯決定就瀉落consultant度
vendor si都係咁用

明白每個位既功能,就會明白你既位置

理論上Quality都關PM事既
不過見過好多Proj都係過咗海就係神仙既心態

正如考公開試咁,你諗住好似高登仔咁三十分結果出嚟可能得廿幾分
個Proj諗住平過test結果出到嚟咪爆晒大鑊囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞