滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
今日滙豐推出嘅過數Apps「PayMe」,劃破長空,「難產」告終。本欄收風,原來呢個自稱係「香港最具話題」嘅過數app,係由「小小超」李澤楷旗下嘅電訊盈科(008)的IT Solution承包。而產品經理PM(Project Manager)就係一位花名「陰道姨姨」嘅電盈員工。

至於《蘋果日報》報道提到嘅開發商Cherrypicks,就負責搞infra(架構)同個app嘅設計。(呢間公司已賣盤予網龍(777),只剩下Cherrypicks Alpha部門。)
即係閪女人
留名
閪女人?
個post 又好嘈
我仲未用到呀,但我見上高有人用到咁嘅?
陰道姨姨

真係好抵死
更重要嘅係,內部員工呼籲大家唔好用個app住,「叫啲friend唔好用住,好驚佢對錯數,過左當你無過,一陣account都消失埋lol。因為今朝一開,死server、死firewall、死database全炒!」
HKNOIT
香港銀行app 全部垃圾,澳洲求其一個銀行app秒曬
想知個Firewall可以點解? 著火?
今次真係play u
陰道姨姨個名係唔係叫Virginia
閪女人?
個post 又好嘈

我真係恭喜你呀
陰道姨姨個名係唔係叫Virginia

Regina
垃圾...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞