滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
大家似乎要求pm要好technical...錯晒

pm最重要就係manage expectation 當然technical嘅pm有佢manage手法 但一定唔係唯一一種

上面巴打話 cost quality schedule 其實仲有一樣重點 點implement

做乜唔搵白老鼠 一野公開俾全港用
我當program寫好 infra整好 但係個implementation都唔係big bang

結果係 抵死

無人話過好tech wor
但係你對自己做緊個 project 乜撚都唔識咁點玩落去?

乜撚都唔識就難少少

好多pm都冇落手落腳 帶隊可以係副手做 pm真係keep住收料去影響其他外人 尤其大project

當然 乜撚都唔識就難少少

身為PM 梗係要比係d細既 睇得更遠
更早發現問題 小小要細既同你講 咁PM剩係派task跟schedule 咪好撚易做
唔係要PM 要寫打code 但係technical 唔可以唔識囉
P仔Solutions有幾好,行內人心照

利申:好不幸做過

pm最重要就係manage expectation 當然technical嘅pm有佢manage手法 但一定唔係唯一一種

上面巴打話 cost quality schedule 其實仲有一樣重點 點implement

我當program寫好 infra整好 但係個implementation都唔係big bang

結果係 抵死

前文已經講過pm再有tech但唔需要有it仔咁有深入認識。只不過有位前19pm好鳩串咁話自己識洗人就得。

講單發夢真人真事,有個系統成日出唔到report,完來係個engineer求其做老點個pm話無某功能,再教個pm同客講一個極度弱智解決辦法(浪費時間人力),真到個系統大更新先俾我發現再解決埋。個客o曬嘴。

唔記得左交左貨就唔關pm事,你只係負責洗人,做客隻應聲狗,幫手吠人。
PM確保deployment成功 唔系product成功
即系 成功deploy一件成功既product
或者 成功deploy一件失敗既product
無論邊種情況都算完成任務
係唔係而家都未用到?login 唔到
不過好多上咗位嘅pm好多時都唔係無 knowledge
而係想爭功
依家間間都話做唔掂
變咗大家鬥用最少資源去完成啲嘢
好多唔合理嘅嘢都應承
最常見都係 uat 改 ur 無改 deadline 都肯應承
btw p仔自己的tap&go又無事,反而幫出面街做就出事

你以為啦
啲bug多到你唔信

好在個core唔係親生,先至叫勉強見到街
我覺得佢哋夾 MasterCard 係最理智嘅做法,起碼錢銀交易錯極都有個譜先。

有次玩到出負數
心諗 做麥鳩

根本自己develop出嚟嗰咋嘢都係垃圾
望吓啲entry亂到仆街,如果多人用係炒硬
跟住太多嘢諗住automatic都係死,結果不如人手搞算數
但frontend 班cs根本就以為自己做緊電訊公司鳩嚟,搞到個database亂到high high咁,加埋啲bug,

好似嗰啲柒仔買嗰啲卡,以前連埋啲現有account度就會唔知點解搞到扣錢扣到負數
又好似平時消費個database唔知搞乜跟住出一咋影子entry,扣到個客負晒錢又得,整到個客發咗達又得

你以為啦
啲bug多到你唔信

我覺得佢哋夾 MasterCard 係最理智嘅做法,起碼錢銀交易錯極都有個譜先。

有次玩到出負數
心諗 做麥鳩

但frontend 班cs根本就以為自己做緊電訊公司鳩嚟,搞到個database亂到high high咁,加埋啲bug,

好似嗰啲柒仔買嗰啲卡,以前連埋啲現有account度就會唔知點解搞到扣錢扣到負數
又好似平時消費個database唔知搞乜跟住出一咋影子entry,扣到個客負晒錢又得,整到個客發咗達又得
咁就真係 MasterCard 都救佢唔到。

結果係 抵死

乜撚都唔識就難少少

好多pm都冇落手落腳 帶隊可以係副手做 pm真係keep住收料去影響其他外人 尤其大project

更早發現問題 小小要細既同你講 咁PM剩係派task跟schedule 咪好撚易做
唔係要PM 要寫打code 但係technical 唔可以唔識囉

係咪好多人做 project 都係自己 leader 做 pm?
其實 dev team 或者其他 team 唔係 pm 啲細嚟
每條 team 都係縱向分支嚟
只係喺一個 project 入面 pm 係擔當核心角色咁解

唔好講 pm
任何 team 要合作得好有對方相關基本知識溝通銜接梗係好好多
但前面見到話 pm 要識分 coding lang 我真心覺得 overkill

明明自己先係果個範疇專業竟然開口埋口個 pm 要識呢啲果啲甚至要 pm 教你點做真係有啲自貶身價

其實 pm 好似廚師去買餸
佢識鬼種菜養魚
埋到檔口問三問四又講價又驗屍咁驗驚你昆佢
咁你作為專業梗係覺得佢又煩又乜都唔識
但佢就係咁逐個檔口買齊料返去炒埋一碟上檯個客先有得食

我就未聽講人話唔識種菜就咪鬼學人煮餸

同埋可能太多人做 app dev
個個都係諗 pm 要識埋 app dev o既嘢
但有無諗過一個 project 其實仲有另外十 team八 team人
按呢個講法佢每個範疇都要紅褲子出身
咁佢著幾多條褲先掂?

我明白唔少人遇過啲濕9 pm
但做得唔好唔代表係因為佢唔 tech
調返轉頭好多 tech 人轉個身做咗 pm 一樣係一味死 chur 爛 chur 做堆屎出嚟
咁大間銀行做個咁既app
出黎真係人唔笑狗都吠

global standard 第一大行

執柒左佢啦仆街

你以為啦
啲bug多到你唔信

有次玩到出負數
心諗 做麥鳩

咁就真係 MasterCard 都救佢唔到。

好似幾精彩喎

睇怕冇人敢提data integrity check

結果係 抵死

前文已經講過pm再有tech但唔需要有it仔咁有深入認識。只不過有位前19pm好鳩串咁話自己識洗人就得。

講單發夢真人真事,有個系統成日出唔到report,完來係個engineer求其做老點個pm話無某功能,再教個pm同客講一個極度弱智解決辦法(浪費時間人力),真到個系統大更新先俾我發現再解決埋。個客o曬嘴。

唔記得左交左貨就唔關pm事,你只係負責洗人,做客隻應聲狗,幫手吠人。

起碼個pm都水到個客
其實咁大個project 大猫點解唔自己搞

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

依句真,聽講有啲master programme係讀IT management,但係一句code都唔使寫

唔使寫正常

痴線, 原來可以唔識囉

唔識既話, 根本唔會管得好, 等於你連水喉都唔識整, 個水喉師父整水喉

教?
好多公司既IT PM既存在目的只係為左令個PROJECT可以準時咁出街。
佢地無IT底,佢地其實同BU係一樣既knowledge background。

好D既PM就會REJECT BU好多要求,務求令到件事有咁簡單就咁簡單,準時出街唔會爆炸
仆街既PM會乜都肯應承,之後就屌D PROGRAMMER去做,做唔到都要做,日屌夜屌,總之功就佢領屎就你食。

好可惜會reject 無理requirement 既PM會比user投訴到仆街而劈炮

利申: 大家眼中無IT background 既PM
睇到嗰幾個名已經嘰一聲笑咗
出黎真係人唔笑狗都吠

執柒左佢啦仆街

雖則hsbc IT 出名廢,但呢壇野唔關佢事佢亦都冇能力fix,因為係vendor develop 同support
但係都抵撚死明知個app有問題上面都要硬堆,望住自己個朵臭撚晒,但乜都做唔到
同埋咁大間銀行,根本從來冇尊重過IT,freeze晒升職,又冇headcount,請埋一大埋垃圾contractor,次次炒人都係炒IT先,我發夢夢到黎緊佢會係派bonus前炒人,又可以話俾人聽我慳左幾錢幾錢
又Accenture 又CherryPicks 都瀨野
原來仲有P仔

同意,全球嘅Accenture都係垃圾都唔明點解咁好生意
搵埋D 垃圾VENDOR去搞
抵死
HSBC
pm冇technical skill唔緊要,但係technical knowledge都冇你到底manage乜春?
如果develop流程又唔知technical terms又唔知,落手做果班淨係聽你講野已經死左一半腦細胞

結果係 抵死

乜撚都唔識就難少少

係咪好多人做 project 都係自己 leader 做 pm?
其實 dev team 或者其他 team 唔係 pm 啲細嚟

唔好講 pm
任何 team 要合作得好有對方相關基本知識溝通銜接梗係好好多
但前面見到話 pm 要識分 coding lang 我真心覺得 overkill

明明自己先係果個範疇專業竟然開口埋口個 pm 要識呢啲果啲甚至要 pm 教你點做真係有啲自貶身價

佢識鬼種菜養魚

但有無諗過一個 project 其實仲有另外十 team八 team人
咁佢著幾多條褲先掂?

調返轉頭好多 tech 人轉個身做咗 pm 一樣係一味死 chur 爛 chur 做堆屎出嚟

同意
出黎真係人唔笑狗都吠

執柒左佢啦仆街

雖則hsbc IT 出名廢,但呢壇野唔關佢事佢亦都冇能力fix,因為係vendor develop 同support
但係都抵撚死明知個app有問題上面都要硬堆,望住自己個朵臭撚晒,但乜都做唔到
同埋咁大間銀行,根本從來冇尊重過IT,freeze晒升職,又冇headcount,請埋一大埋垃圾contractor,次次炒人都係炒IT先,我發夢夢到黎緊佢會係派bonus前炒人,又可以話俾人聽我慳左幾錢幾錢

有冇夢到幾多人?
屌 想係香港玩fintech 真係收得皮

結果係 抵死

乜撚都唔識就難少少

唔好講 pm

佢識鬼種菜養魚

咁佢著幾多條褲先掂?

你用買餸個例子就正確
你去買餸就要知, 有冇人呃秤同呃錢, 仲要確保準時買完& 上台
有d PM真係連project 都唔識用
d英文係勁既 可以elaborate 到 programmer d points
BTW, sales 都寫到
pm冇technical skill唔緊要,但係technical knowledge都冇你到底manage乜春?
如果develop流程又唔知technical terms又唔知,落手做果班淨係聽你講野已經死左一半腦細胞

大把BA做PM

Coding / infra只係project一部份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞