滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
一間叫TNG 已經整個類似app. 但開頭都甩過碌

TNG 勁呀, 一個用人手幫人交電費既apps

Human middleware

Man-in-the-middleware

人手自動販賣機
但滙豐明知有問題都照去,因為匯豐堅持如期推出

抵啦,十成係d電腦白痴高層死推

屎忽決定大腦,香港IT點會唔死

外行人管內行人
當IT野係工廠生產咁死做爛做就得

應該全民 linux

收皮啦你,又突個狗頭出來亂吠
班linux友真係多得你條倒米友唔少

有趣

用Linux 用到你咁on9都算一絕

屎忽決定大腦,香港IT點會唔死

外行人管內行人
當IT野係工廠生產咁死做爛做就得

應該全民 linux

收皮啦你,又突個狗頭出來亂吠
班linux友真係多得你條倒米友唔少

有趣

用Linux 用到你咁on9都算一絕

有幾戇鳩 ?

UAT都唔知係唔係求撚其做

UAT? 開到個app,login到就簽架啦
既然大家講開8仔,我又有d料同大家分享下。
基本上如果夾過8仔做project, 大家都知道10單入面9單都爆,一個project 可以換幾個PM, 但係8仔都仲有好多project做,點解?因為佢的前身令到佢地擁有大量Infrastructure,淨係講Local 同mobile, 可能未必最好,但如果你講緊business, oversea network 的stability 係好重要,呢一樣野8仔係最好,所以點解柒咁多次都仲有咁多project, 特别係bank 同data centre ,好多都有佢地份。
8仔做一單project, 永遠都係kick off meeting有十幾人來開,project closure 又十幾人來,但progress meeting 就永世冇人來。
佢地個架構都好能好笑!首先有 1 Team人負責設計solution 同埋equipment, 之後有另1 team 人去sales, 之後又有另1 team 負責買料,最後就到Run Project 的PM 同 Engineer, 呢度又係兩Team! PM 係唔需要識Technical, 因為Engineer會搞,料又另1 team 人訂所以唔關佢事,solution 唔係佢設計所以佢唔知,講錢唔好揾佢因為佢唔係sales! 但係佢正正就係落來負責開會,落親來都俾人吊到仆街,之後就唔會再來,當投訴到佢地d 大佬到,之後就會換人,所以成日換PM。
而8仔係唔會炒人,除非你得罪高層,否则就算俾客吊到仆街都唔會有事。所以8仔同政府工一能樣,有能者,做多d,冇能者,做少d。攪到做得的都走晒,得翻d走唔到出去留響度過世,所以我一見公司要用佢地,我就一定舉手反對。
利申:有個上司係8仔做左10年project, 佢講俾我地聽,仲有好多on9野,想知先再分享

我諗點ON9都唔及獅子班IT ON9

係唔會炒
之前同事都係8仔嚟
佢話有啲人做左N咁多年
以前加人工加得快啲
所以啲老鬼人工高過佢好多

依家年年5舊...

巴打都係八仔?
利申:唔係

發夢做過 畢業必經之路

所以我地叫開8仔療養院,通常係d 準備退休人仕入去做就perfect!

講係咁講 真係唔覺佢點炒人
但都未見過有人係入面做到退休
可能呢個行業仲算「年輕」
不過個個月都有人走 同埋佢出咗名出手低
仲有見親佢個個project入面
落場出去打仗都係官多個兵

我諗點ON9都唔及獅子班IT ON9

係唔會炒
之前同事都係8仔嚟
佢話有啲人做左N咁多年
以前加人工加得快啲
所以啲老鬼人工高過佢好多

依家年年5舊...

巴打都係八仔?
利申:唔係

發夢做過 畢業必經之路

所以我地叫開8仔療養院,通常係d 準備退休人仕入去做就perfect!

講係咁講 真係唔覺佢點炒人
但都未見過有人係入面做到退休
可能呢個行業仲算「年輕」
不過個個月都有人走 同埋佢出咗名出手低
仲有見親佢個個project入面
落場出去打仗都係官多個兵

8仔我得覺得算係咁 又未到退休 至少佢接的都係大firm,政府pj 有咩事佢要賠錢架ma 不過出手低,入面d人屎忽,留唔到人就肯定架喇 但佢又好野 做極都有生意...
你試下出面d in-house 就知咩叫等退休
總之就冚家炒哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞