滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
甩曬look,香港it真係唔掂

香港搞fintech算鳩數把啦,一味只會諗點慳

tech首要係cost effective
如果慳唔倒錢死係好正常

btw 成個post講來講去都係infra networking
真係點design個system真係無人吹過
真係點解呢

有乜料爆

唔知你有乜高見?
個system 用咩砌都未知點討論
咁梗係傾project management ga la
所以我成日叫人用 linux
但班 it人 竟然講冇人識用乜乜乜
科技唔係由科技人士主導,竟然係由非科技人士主導
完全唔知班人點諗野
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人
寫得再完美再security
你唔理user feedback 咪又係扔錢落海
我估係8仔d鳩屎垃圾server 頂唔到啦
有心做就拍埋amazon/ms 用cloud service 黎頂啦

因為有personal data, Cloud service 係唔可能。
其實HA 為公私家醫院起左一個 private cloud platform, 點解MA 唔去做。

老老豆豆咁講,我地呢代人所有私人資料根本已經係open to market.
有心做就拍埋amazon/ms 用cloud service 黎頂啦

因為有personal data, Cloud service 係唔可能。

無錯,佢地就係咁諗嘢

不過cloud service 最煩地方係你要就佢maintenance period 佢唔會就你

仲要係可以一兩星期前通知你

而且佢有自己patch & upgrade roadmap
你要就佢去幫你個系統做 regression test

如果你有米可以打散晒啲server 係唔同geo port 減低service impact
但都係難plan

發夢同人吹水話係用private cloud
好似係

利申:發夢果陣聽返黎
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人

研究科技既目的係為左方便人,我同意
但唔等於要比班唔識科技既人拖後腳
其實HSBC好多香港project都係大陸廣州個邊IT develop
而且group policy 係back office都係行cut cost為主要目標
上年年初freeze左半年head count 之後成堆人走曬
之後唔夠人手做野 d senior要向隔離搶人
家陣夠薑請人唔比perm
成堆contractor Accenture
好好奇點解會夠薑比d project班友做3個月半年就走

利申:發夢見到

抵撚死囉咪

我諗唔止hsbc係咁
完全唔知班人點諗野

其實香港不嬲係咁

比外行人管
淨係會問你幾時搞掂 搞唔掂下一位
根本個制度搞到咩都錢行先
其實HSBC好多香港project都係大陸廣州個邊IT develop
而且group policy 係back office都係行cut cost為主要目標
上年年初freeze左半年head count 之後成堆人走曬
之後唔夠人手做野 d senior要向隔離搶人
家陣夠薑請人唔比perm
成堆contractor Accenture
好好奇點解會夠薑比d project班友做3個月半年就走

利申:發夢見到

抵撚死囉咪

我諗唔止hsbc係咁

唔會理點main接受個個唔知頭唔知路又盞死
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人

屌 你咁撚把炮咪去改變個生態
說服班肚滿腸肥重視下IT 唔好搵外行管內行囉
日日淨係上網攬住Linux打飛機有春用咩 收檔啦
話說有次發夢因為FUNDING問題同政府某部門IT代表開TEL-CONF, 我其中有一個ITEM叫SAN SWITCH, 條IT港女問我幾百蚊都有隻SWITCH, 點解我要買隻成十皮野嘅SWITCH

我同我老細聽完都啤一聲.......

利申: 發夢時遇到

呢個夢幾好笑

佢公司network行100mb架

SAN switch 正路都行 Fibre
其實佢應該唔知乜係 SAN 吧

well.....其實佢知唔知咩叫san我真係唔知, 但夢中我盡量忍住笑去解釋完咩叫"san switch"後, 佢仲繼續問我咁點解隻"switch"要咁貴, 係唔係有咩特別用途......
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人

呢 D 咪香港人
由我一個改變生態 ? 除非我去做連環殺手就可能得
講到尾總係有班人覺得唔關自己,但又要求有 D 野變,坐享其成,有事就賴人
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人

呢 D 咪香港人
講到尾總係有班人覺得唔關自己,但又要求有 D 野變,坐享其成,有事就賴人

最重要係
有班肚滿腸肥既 IT行外人唔屌,屌個建議大家合力重建 IT行業既人
你係永遠諗唔明呢 D 人諗乜野
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人

呢 D 咪香港人

最重要係
有班肚滿腸肥既 IT行外人唔屌,屌個建議大家合力重建 IT行業既人

淨係見到你日日屌班底層唔改變現況
除咗憤世疾俗同打飛機你又貢獻咗啲乜?
邊撚個坐享其成呀 邊撚個賴人呀
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人

呢 D 咪香港人

最重要係

轉哂Linux 就所有野自動fix 哂咩
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人

點睇agile個product owner? 真係需要tech?

Pm响我眼中有遠見 識乜係中伏唔中伏 識manage expectation就好夠 所以ba都可以勝任
個team可以有architect但唔一定係pm

當然 我以上講嘅特質 可能都已經叫內行
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人

呢 D 咪香港人

最重要係

咁你係咪 IT人 ? 你上級係肚滿腸肥既行外人點你亂做野時你有冇屌鳩佢 ?
我每次同政府開會都鬧呢 D 人鬧到比人提要留返 D 時間比其他人發言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞