滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
所以我成日叫人用 linux
但班 it人 竟然講冇人識用乜乜乜
科技唔係由科技人士主導,竟然係由非科技人士主導
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人
寫得再完美再security
你唔理user feedback 咪又係扔錢落海

研究科技既目的係為左方便人,我同意
但唔等於要比班唔識科技既人拖後腳

屌 你咁撚把炮咪去改變個生態
說服班肚滿腸肥重視下IT 唔好搵外行管內行囉
日日淨係上網攬住Linux打飛機有春用咩 收檔啦

呢 D 咪香港人
由我一個改變生態 ? 除非我去做連環殺手就可能得
講到尾總係有班人覺得唔關自己,但又要求有 D 野變,坐享其成,有事就賴人

最重要係
有班肚滿腸肥既 IT行外人唔屌,屌個建議大家合力重建 IT行業既人
你係永遠諗唔明呢 D 人諗乜野

淨係見到你日日屌班底層唔改變現況
除咗憤世疾俗同打飛機你又貢獻咗啲乜?
邊撚個坐享其成呀 邊撚個賴人呀

轉哂Linux 就所有野自動fix 哂咩

維持現狀唔顯得有咩改善,只要有班人係覺得電腦只係 mouse click 幾下就完成工作,IT人 係香港一直唔會有地位
咁有咩反建議 ?
話說有次發夢因為FUNDING問題同政府某部門IT代表開TEL-CONF, 我其中有一個ITEM叫SAN SWITCH, 條IT港女問我幾百蚊都有隻SWITCH, 點解我要買隻成十皮野嘅SWITCH

我同我老細聽完都啤一聲.......

利申: 發夢時遇到

呢個夢幾好笑

佢公司network行100mb架

SAN switch 正路都行 Fibre
其實佢應該唔知乜係 SAN 吧

well.....其實佢知唔知咩叫san我真係唔知, 但夢中我盡量忍住笑去解釋完咩叫"san switch"後, 佢仲繼續問我咁點解隻"switch"要咁貴, 係唔係有咩特別用途......

叫佢上你屋企慢慢講解囉
發夢聽到神音話人地原來無做 pilot run big band 就推出街
真係唔知講咩說話恭喜佢好
發夢聽到神音話人地原來無做 pilot run big band 就推出街
真係唔知講咩說話恭喜佢好

神音仲有冇講其他嘢?
一間叫TNG 已經整個類似app. 但開頭都甩過碌

所以我成日叫人用 linux
但班 it人 竟然講冇人識用乜乜乜
科技唔係由科技人士主導,竟然係由非科技人士主導
完全唔知班人點諗野

因為科技係去方便人
寫得再完美再security
你唔理user feedback 咪又係扔錢落海

研究科技既目的係為左方便人,我同意
但唔等於要比班唔識科技既人拖後腳

屌 你咁撚把炮咪去改變個生態
說服班肚滿腸肥重視下IT 唔好搵外行管內行囉
日日淨係上網攬住Linux打飛機有春用咩 收檔啦

呢 D 咪香港人
由我一個改變生態 ? 除非我去做連環殺手就可能得
講到尾總係有班人覺得唔關自己,但又要求有 D 野變,坐享其成,有事就賴人

最重要係
有班肚滿腸肥既 IT行外人唔屌,屌個建議大家合力重建 IT行業既人
你係永遠諗唔明呢 D 人諗乜野

淨係見到你日日屌班底層唔改變現況
除咗憤世疾俗同打飛機你又貢獻咗啲乜?
邊撚個坐享其成呀 邊撚個賴人呀

轉哂Linux 就所有野自動fix 哂咩

維持現狀唔顯得有咩改善,只要有班人係覺得電腦只係 mouse click 幾下就完成工作,IT人 係香港一直唔會有地位
咁有咩反建議 ?

之前咪講左而家D 銀行project 架構問題囉
佢一路都係呢種架構O既問題只會不斷loop
話說有次發夢因為FUNDING問題同政府某部門IT代表開TEL-CONF, 我其中有一個ITEM叫SAN SWITCH, 條IT港女問我幾百蚊都有隻SWITCH, 點解我要買隻成十皮野嘅SWITCH

呢個夢幾好笑

well.....其實佢知唔知咩叫san我真係唔知, 但夢中我盡量忍住笑去解釋完咩叫"san switch"後, 佢仲繼續問我咁點解隻"switch"要咁貴, 係唔係有咩特別用途......

叫佢上你屋企慢慢講解囉

我已經充滿無力感, 唯一充血嘅地方係拳頭......

呢個夢幾好笑

叫佢上你屋企慢慢講解囉

我已經充滿無力感, 唯一充血嘅地方係拳頭......

身體某部分充血,硬咗
好名
其實一條e payment team要幾多人
其實一條e payment team要幾多人

睇你肯俾幾多錢囉
香港IT俾人睇唔起嘅其中一大原因係香港啲IT狗10個10個都係毒撚
下下俾人踩到上心口都唔夠膽反抗
呢個世界欺善怕惡係人都知
你班IT毒撚咁淋重唔有乜獲都揾哂你地咩啊?
以前個市差就冇得出聲姐
依家咁難請人你大一大個老細其實佢重驚過你啦
但毒撚始終都係毒撚

一向叫都話科技係 IT人 自己既強項,自己既強項都唔保護,人地唔恰上心口 ?
之後就有 D 人會講,你敢同你腦細嘈咩 ?
就係敢同人嘈先會有立足點
政府 D 先前話整 D logo 設計,唔記得 D 乜,但咁上下既野
出埋 email 話要用 ai format 印野,開會冇人出聲,咁我就即屌班友以為間間公司有錢買 ai ?
收 vector format 用 svg 都得,仲要係 open standard,初初政府 D 人死撐又話 ai 多人用,之後陸陸續續有 D 中小企與會人士都開始屌政府,質疑用 ai 係咪偏幫某 D 公司,或軟件公司有利益關係,最後屌到政府 svg 都可以提交

D 人自己驚死,唔敢出聲唔緊要,唔好阻住人做野
其實依家fix好未
真心想用
其實依家fix好未
真心想用

剛剛登記到,綁埋信用卡同匯豐saving accounts
香港IT俾人睇唔起嘅其中一大原因係香港啲IT狗10個10個都係毒撚
以前個市差就冇得出聲姐
但毒撚始終都係毒撚

如果係齋講份工本身其實IT 佬唔算無聲出
你有料(或者吹得)又肯嗌待遇唔會差

但講到做project 出錢果個就當自己係客老奉大牌
IT 只係收錢做嘢角色相對下靶
就算叻仔做足功夫無痛腳俾人足
到埋單有事都係偏幫搵錢部門
慶功時就initiator 攞彩

係戥IT 個招牌唔抵
做果班其實又無乜嘢
不過無appreciation 有啲無癮啫

就好似好多香港人入舖買嘢
俾錢就覺得自己太撚晒唔專重人又唔聽人意見
鬧完你仲要話俾錢你賺要多謝佢

當然唔係個個都係咁
但只要老細係咁就全班都一樣
以前個市差就冇得出聲姐
但毒撚始終都係毒撚

依家咁難請人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞