滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
有次去匯豐interview,比條八婆串話我哋係全香港最大嘅銀行大把人才,點解要請你
人才?睇過?

呢種行政人員活嚮個吹水文化中,人才唔係由學歷define,係睇你做左咩成功project咁駕勢
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

同d fd講笑其實最終係out source左俾個IVE仔當FYP做

如果唔係有乜可能咁柒
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

呢d規模有冇過億?可以點咩鑊,最多咪冇左份工,對食物鏈底層有咩咁大不了
抵撚死,不聽IT言

我諗而家獅子IT 腳都震埋

官方而家完全唔出聲,應該係想淡化事件

似係班it講唔明班高層 唔知點回應

會唔會有獅子員工爆料 將個波返落vendor到

高層問it高層咩事,it高層問it狗咩事,it狗問vendor,vendor左查右查,下面班engine冇答覆拖三五七個鐘,所以匯豐都係未回應到。

應該就係咁

我真係恭喜你呀 請左個咁蠢嘅閪..閪女人返去
IT狗真係垃撚圾
岩啦 一次過炒哂佢啦
PXXX solutions平時只係賣下cctv, 根本無能力做呢啲project
垃圾HSBC

以前信用卡機又係搵一間Gobal payment搞,Gobal再搵vendor搞,有獲就一層一層賴落去
P仔Solutions有幾好,行內人心照

利申:好不幸做過

無做過都聽過大名
垃圾HSBC

以前信用卡機又係搵一間Gobal payment搞,Gobal再搵vendor搞,有獲就一層一層賴落去

Global payment 又係垃圾黎
Y playme

可唔可以講解下
Play Me 表現出香港 IT 真係 NOIT
垃圾HSBC

其實算唔算判上判
垃圾HSBC

其實算唔算判上判

差不多
肉鳩酸

無做過都聽過大名

P仔做下mains就得
做大project鑊鑊都奶野
想當年我一入呢間公司就嚇親,d人咁廢既
走都走唔切
點解政府銀行仲搵p仔做?佢個名夠照囉
有乜事爛尾都仲賠得起
如果比細公司,隨時執笠走佬

其實香港有無一間係掂
算把啦,真正做到野班IT狗得$9000-$12000/月,仲想點?

無做過都聽過大名

P仔做下mains就得
做大project鑊鑊都奶野
想當年我一入呢間公司就嚇親,d人咁廢既
走都走唔切
點解政府銀行仲搵p仔做?佢個名夠照囉
有乜事爛尾都仲賠得起
如果比細公司,隨時執笠走佬

其實香港有無一間係掂

無!隨著越來越多成績差的後生仔入行,只會越來越唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞