滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
Tencent , 支付寶已經行去好撚前。仲要利息比香港定期高。

Fintech係香港最大問題就係 HKMA, SFC 班仆街。

利申: IT 業界銷售代表,發夢對付過不少呢啲大孖沙,又發夢對付過不少PM , Presales , Engineer

中!
我成日都話 去非洲搞fintech 都無咁嬲
同埋大家講漏左樣野
呢d銀行project 通常個requirement 同funding 都係響user side 出
User side 九成都係d無it knowledge 嘅人
即係果d講一句: 我要寫隻apps 好似WhatsApp 咁嘅!
就當俾左requirement 嘅人
咁講真,呢d情況下,無論pm, vendor, it狗幾有料都好,響first stage requirement stage 已經出左事啦
Vendor 個模式係跟你requirement 收錢,但你開頭講到唔清唔楚,中間加加減減,又唔講stress test 要頂到幾多,到d infra setup 做完哂先改就改都改唔切啦,要錢架嘛
利申,發夢夢到

未打晒就出左

做之前緊係要傾好晒做d 咩同唔做d 咩
落手之後先改係玩死人地同自己

通常落之前傾到好似有份spec好完美,
vendor 又拍哂心口話做到quote 哂價咁
但做落就會不斷改requirement, vendor又話做唔到/要加錢/加時間迫你食半製成品
每次meeting就係引user 退而求其次
摔vendor 做到佢之前拍心口話做到O既野
樓上渣數果個個budget 同時間又唔係無限
樓上大老闆個target 又要準時出街
所以有時根本唔係IT 狗,唔係PM,唔係USER,唔係VENDOR 事
而係成個project 咁樣做就預左有conflict 會出事
Tencent , 支付寶已經行去好撚前。仲要利息比香港定期高。

Fintech係香港最大問題就係 HKMA, SFC 班仆街。

利申: IT 業界銷售代表,發夢對付過不少呢啲大孖沙,又發夢對付過不少PM , Presales , Engineer

中!
我成日都話 去非洲搞fintech 都無咁嬲

你睇E Banking , 卷商濕尻application 就知。
香港 market 太細,真係拍住 webcat ,taobao 雖然唔想講 ,sad but true, 既收付費功能App,不論效能,同稳定性一定好過揾d 19“知名” vendor去develop ,想做得好又要平,但只香港用,香港太細了,寫下 d low profile既 App屎仔玩下就算啦

同埋大家講漏左樣野
呢d銀行project 通常個requirement 同funding 都係響user side 出
User side 九成都係d無it knowledge 嘅人
即係果d講一句: 我要寫隻apps 好似WhatsApp 咁嘅!
就當俾左requirement 嘅人
咁講真,呢d情況下,無論pm, vendor, it狗幾有料都好,響first stage requirement stage 已經出左事啦
Vendor 個模式係跟你requirement 收錢,但你開頭講到唔清唔楚,中間加加減減,又唔講stress test 要頂到幾多,到d infra setup 做完哂先改就改都改唔切啦,要錢架嘛
利申,發夢夢到

未打晒就出左

但做落就會不斷改requirement, vendor又話做唔到/要加錢/加時間迫你食半製成品
所以有時根本唔係IT 狗,唔係PM,唔係USER,唔係VENDOR 事
而係成個project 咁樣做就預左有conflict 會出事

算撚數,根本呢個Play Me 呢個app 應該HKMA 帶頭,揾Tencent 或 馬云搞。

點可以HSBC 自己搞,如果佢成功一陣間銀行都有自己套app 仲煩。

一句講哂,HKMA, SFC, HKEx 正濕尻。
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project
唔係 p仔同啲唔識死o既廠仔點會接

搵得 accenture 就知啲錢 9成流咗落佢度
然後廢up 幾句就叫 p仔做

Accenture肯定收貴過p仔成倍
結果貪平

香港 A仔 有幾多料 全行都知啦
最叻咪請哂班 SALE 係到吹水 吹到勁到Nasa 咁囉
就算所謂既PM 咪又係 sale 黎
根本P仔A 仔都係一9樣

Accenture做既好多都商科出身,叫佢地做tech野真係得啖笑,但你又吹佢地唔脹喎,班user buy佢地多過班it佬

consult 唔係要識野,係要一班吹到天上有地下冇既人,將垃圾吹到成黃金,再收番黃金既價錢
u grad有個我完全唔覺佢做野 logic但英文吹水好叻既人入左去
拎住本PMP當天書

pmp 只係一個operation manual

情況就好似你以為你識開燒味舖,跟完個flow 開左間舖

個客叫個叉燒飯,師父整完出黎,個客話個味唔係咁,個師父就話個客唔識食

冇tech 底既pm 就好似未食過叉燒飯既老闆,根本唔知舊叉燒係咩味

唔係話你要識整叉燒先開得舖,但至少要分到一舊叉燒係鹹係酸lor

我覺得你形容有點出入。

個客未食過叉燒飯,個sales, presale 有責任define 個燒味飯係咩。

如果唔係一直都UAT 唔到係咁改。

個客除左代表個客,仲可以代表internal 既同事
只係有人將個request 扔入去it

有好多時request 扔入黎淨係得 叉燒飯,好d 既有specify 係肥叉定瘦叉,但做出黎又話唔係咁bor
算撚數,根本呢個Play Me 呢個app 應該HKMA 帶頭,揾Tencent 或 馬云搞。

點可以HSBC 自己搞,如果佢成功一陣間銀行都有自己套app 仲煩。

關 SFC 同 HKEX 乜事?

未打晒就出左

全香港人交易紀錄俾支那人搞?無撚野啊
p記,a記已經係最大果幾間vendor都搞成咁,所以話hk no it

唔係參與其中,好難評論誰是誰非,可能責任係班user到呢
不過,pccw質素就出哂名架啦

有冇人爆下料啫

未打晒就出左

你有現成product 唔用搞self dev, 係咪仲晒時間
有人spin左去hkma同sfc

諗唔到關咩事

未打晒就出左

你有現成product 唔用搞self dev, 係咪仲晒時間

事實, 人地支付寶, wechat 好成功
拎住本PMP當天書

個客叫個叉燒飯,師父整完出黎,個客話個味唔係咁,個師父就話個客唔識食

冇tech 底既pm 就好似未食過叉燒飯既老闆,根本唔知舊叉燒係咩味

唔係話你要識整叉燒先開得舖,但至少要分到一舊叉燒係鹹係酸lor

我覺得你形容有點出入。

個客未食過叉燒飯,個sales, presale 有責任define 個燒味飯係咩。

有好多時request 扔入黎淨係得 叉燒飯,好d 既有specify 係肥叉定瘦叉,但做出黎又話唔係咁bor

所以sales , pre-sales 有責任define 咩叉燒係正,要客confirm 先開波

諗唔到關咩事

你見HKMA sandbox project 先再討論Ok !?

諗唔到關咩事

拎住本PMP當天書

我覺得你形容有點出入。

講得好
仲要慘在碗飯未出現可以試食之前,根本全世界都係靠想像
到碗飯出左黎D配菜唔O岩,又因為無錢/ 無時間,食住先
btw p仔自己的tap&go又無事,反而幫出面街做就出事

你以為啦
啲bug多到你唔信

好在個core唔係親生,先至叫勉強見到街
我覺得佢哋夾 MasterCard 係最理智嘅做法,起碼錢銀交易錯極都有個譜先。

有次玩到出負數
心諗 做麥鳩

根本自己develop出嚟嗰咋嘢都係垃圾
望吓啲entry亂到仆街,如果多人用係炒硬
跟住太多嘢諗住automatic都係死,結果不如人手搞算數
但frontend 班cs根本就以為自己做緊電訊公司鳩嚟,搞到個database亂到high high咁,加埋啲bug,

好似嗰啲柒仔買嗰啲卡,以前連埋啲現有account度就會唔知點解搞到扣錢扣到負數
又好似平時消費個database唔知搞乜跟住出一咋影子entry,扣到個客負晒錢又得,整到個客發咗達又得
咁就真係 MasterCard 都救佢唔到。

好似幾精彩喎

睇怕冇人敢提data integrity check

就算自己電訊本行都未掂啦,聽聞只要唔係華為幫佢搞嘅都有問題㗎

話說做咗咁耐p**w/o******e整合,電訊嗰part唔關佢事啦,但客戶database到今時今日都係兩個嚟,聽聞話夾硬合併做一個database就會死硬,所以寧願養兩套system 不過內部就話係行政方便,話咩account number唔同咁喎,我諗一定有人信嘅

講精彩仲有m**v,不過呢個唔關錢銀事,最多聽唔到歌啫,所以

利申:全部都係發夢

呢單野我發左個夢
PXXW同 456 兩個SYSTEM終於都強行合併左
災難就咁就出現喇

1. 合併左之後第一期單d收費錯哂
2. 影響左部分客既合約, rebate 要完約後2個月先比返你

利申: 純粹發夢夢到, 強烈建議大家查單同打上台check數

所以P記除咗個價夠賤名夠響之外,根本就係垃圾
叫佢賣返cctv好過啦
btw p仔自己的tap&go又無事,反而幫出面街做就出事

其實雙11個時死過啦,冇人報姐

時時死㗎啦,無人有興趣知啫

有無諗過如果無左HKMA 果D regulation 會仲仆街
算撚數,根本呢個Play Me 呢個app 應該HKMA 帶頭,搵Tencent 或 馬雲搞。

有無諗過如果無左HKMA 果D regulation 會仲仆街

佢地作用 = firewall
阻住金融老千搵食
唔識行業運作想了解下,所謂嘅consultant係咪即係Business analyst 果堆

PM / BA / Design / Testing / PMO / Advisory 你有錢俾佢地咩都做

利申:發夢係佢地個客 見佢地仲多過自己d同事

無錯,不過叫佢哋落手做真係好叉貴

我地試過揾間consult公司睇睇我地system
佢比左意見,我地決定揾佢implement,廢事再揾人搞
之後一年,再揾佢地睇睇個system
佢地話implement好有問題
我屌,又係你地做既

咁我更係屌柒佢啦
(因為consultant轉左人)
佢就兜話我地今次既requirement高左好多
上次唔夠用
又要比錢佢地洗
其實真心講,佢地吹水能力係高
落手做就麻麻地
係香港頭10名以內consult公司

利申:又係發夢見到

可能我哋嗰邊本身識IT兼都係Harsh啦
佢哋都係少數敢接我哋Proj既公司

利申:發夢合作過

睇錢既啫,殺頭生意都有人做,係咪都入左tender先,好彩中獎至諗點做啦

未打晒就出左

其實有無考慮過,大陸D 現成product 未必O岩香港用
有時你個面見到佢functional O岩用,背後D workflow, compliance, regulation, design 又唔一定O岩用架

未打晒就出左

其實有無考慮過,大陸D 現成product 未必O岩香港用
有時你個面見到佢functional O岩用,背後D workflow, compliance, regulation, design 又唔一定O岩用架

hkma搞app咪變左球證落場踢波
FinTech最大問題唔係HKMA SFC
係唔接受新野同唔識Drive Digital/ IT 既高層
同埋JUDGE錯對生意既正面影響

利申: FINTECH人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞