滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
IT係近十幾年俾人睇唔起 到依家俾人叫係IT狗
原因係科網爆左後 大家都覺得IT係燒錢
無人想投資 直到smartphone同app既出現
佢地就知道IT係要有 但係都仲唔知道個世界係IT做緊主導
一味以最低既價錢做 咁就出現今日大家見到既情況
另外,點解滙豐要搞個咁嘅app?原來同一間叫Accenture嘅顧問公司有關,話說Accenture成功pitch到滙豐發展Fintech,搞一個過數app,之後佢哋負責搵vendor做execution,賺consultant fee。

呢啲垃圾都叫fintech?

Accenture識鬼tech咩,做project management之嘛
真係有product defect時咪又係企係到
成班人除左講「係咁架啦」冇第二句可以講 ?
個 PM 唔識 IT skill 竟然係合理 ? 自己身為專業人士竟然同意呢 D 唔合邏輯既結構
個 PM 落錯決定就做死班 IT人 ,個 PM 落錯決定做錯炒就炒 IT人,竟然冇人覺得唔合理

仲好意思話有 vender 咩獲,根本炒就一定炒你
裝晒 linux ,同歸於盡好過

完全唔明個 D 比人剝削既人點解仲會幫剝削自己既人講野
一日用 windows ,點叻都只係一個可以隨時替換既操作機器既工人
你上層眼中根本同一個係麥當勞打開包薯條拎落油炸既 MK仔 冇分別

我係咪見證咗一篇潮文嘅誕生?
btw,我睇到半路見到linux 先如夢初醒,咁都攝到linux 入去抽水

抽乜撚野水
上網就講到自己識幾撚多野
現實就係比個行外人點自己
見到 d 人講 it pm 冇 it skill 點 it人 做野好合理
有 d 仲話咩要 it pm 教自己做野係自貶身價
講得呢 d 人真係一世都係比人點
冇諗過自己先係有能勝任 it pm 呢個位
你就考幾廿張 cert 做左專業人士
但人地就乜撚 it cert 都冇去管住人地專業人士,人工高你幾倍
😛😛😛
Hsbc專cut it 部門
現眼報
點解你地認知係pm會直落p仔
sa呢 team leader呢

利申 p仔底 唔識infra 做果邊時咪搵infra的大粒
四四六六拆掂佢
算把啦,真正做到野班IT狗得$9000-$12000/月,仲想點?

你唔好扮啦,明明it算好搵
同埋大家講漏左樣野
呢d銀行project 通常個requirement 同funding 都係響user side 出
User side 九成都係d無it knowledge 嘅人
即係果d講一句: 我要寫隻apps 好似WhatsApp 咁嘅!
就當俾左requirement 嘅人
咁講真,呢d情況下,無論pm, vendor, it狗幾有料都好,響first stage requirement stage 已經出左事啦
Vendor 個模式係跟你requirement 收錢,但你開頭講到唔清唔楚,中間加加減減,又唔講stress test 要頂到幾多,到d infra setup 做完哂先改就改都改唔切啦,要錢架嘛
利申,發夢夢到

做之前緊係要傾好晒做d 咩同唔做d 咩
落手之後先
垃圾HSBC

以前信用卡機又係搵一間Gobal payment搞,Gobal再搵vendor搞,有獲就一層一層賴落去

其實算唔算判上判

差不多

Global payment was part of HSBC to be exact
同埋大家講漏左樣野
呢d銀行project 通常個requirement 同funding 都係響user side 出
User side 九成都係d無it knowledge 嘅人
即係果d講一句: 我要寫隻apps 好似WhatsApp 咁嘅!
就當俾左requirement 嘅人
咁講真,呢d情況下,無論pm, vendor, it狗幾有料都好,響first stage requirement stage 已經出左事啦
Vendor 個模式係跟你requirement 收錢,但你開頭講到唔清唔楚,中間加加減減,又唔講stress test 要頂到幾多,到d infra setup 做完哂先改就改都改唔切啦,要錢架嘛
利申,發夢夢到

未打晒就出左

做之前緊係要傾好晒做d 咩同唔做d 咩
落手之後先改係玩死人地同自己
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

呢d規模有冇過億?可以點咩鑊,最多咪冇左份工,對食物鏈底層有咩咁大不了

咁 9成都係推俾街外人o既
但推落隻firewall 度又on9 咗啲
你叫老細同娛記講 係呀, 隻firewall 著火我地幾百人 on99望住呀 咁咩

最後唔係 consultant 就係 solution provider o架喇
一定係話項目管理問題

不過閂埋門又點都要搵人祭下旗
祭旗就梗係搵中層

至於底層果班唔走o既咪要搏老命執返點舊屎囉

不過你又唔駛同班中層擔心
周街公司都搞緊project 搵人坐呢啲三剎位
人工包埋

呢個就係香港 IT o既生態

見人成日俾人炒都搵到工
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

呢d規模有冇過億?可以點咩鑊,最多咪冇左份工,對食物鏈底層有咩咁大不了

咁 9成都係推俾街外人o既
但推落隻firewall 度又on9 咗啲
你叫老細同娛記講 係呀, 隻firewall 著火我地幾百人 on99望住呀 咁咩

最後唔係 consultant 就係 solution provider o架喇
一定係話項目管理問題

不過閂埋門又點都要搵人祭下旗
祭旗就梗係搵中層

至於底層果班唔走o既咪要搏老命執返點舊屎囉

不過你又唔駛同班中層擔心
周街公司都搞緊project 搵人坐呢啲三剎位
人工包埋

呢個就係香港 IT o既生態

見人成日俾人炒都搵到工

好似而加做特首咁,而加果個做醜人做爛左,換個新臉孔就一個開始,即使個蝕係一模一樣
拎住本PMP當天書
有次去匯豐interview,比條八婆串話我哋係全香港最大嘅銀行大把人才,點解要請你
人才?睇過?

又唔好咁講,比起其他retail bank,hsbc d人算係勁
Hsbc都做唔到,其他銀行更加唔得
而且啱啱至rollout,俾d時間應該會做得好d,但而加緊係唔好用住啦

5仔係銀行界 由operation到it都出名廢到嘔屎喎
巴打係咪去咗另一個平衡世界
Tencent , 支付寶已經行去好撚前。仲要利息比香港定期高。

Fintech係香港最大問題就係 HKMA, SFC 班仆街。

利申: IT 業界銷售代表,發夢對付過不少呢啲大孖沙,又發夢對付過不少PM , Presales , Engineer
好post留名
利申:BBA底但有accenture consulting analyst offer
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project
唔係 p仔同啲唔識死o既廠仔點會接

搵得 accenture 就知啲錢 9成流咗落佢度
然後廢up 幾句就叫 p仔做

Accenture肯定收貴過p仔成倍
結果貪平

香港 A仔 有幾多料 全行都知啦
最叻咪請哂班 SALE 係到吹水 吹到勁到Nasa 咁囉
就算所謂既PM 咪又係 sale 黎
根本P仔A 仔都係一9樣

Accenture做既好多都商科出身,叫佢地做tech野真係得啖笑,但你又吹佢地唔脹喎,班user buy佢地多過班it佬
拎住本PMP當天書

pmp 只係一個operation manual

情況就好似你以為你識開燒味舖,跟完個flow 開左間舖

個客叫個叉燒飯,師父整完出黎,個客話個味唔係咁,個師父就話個客唔識食

冇tech 底既pm 就好似未食過叉燒飯既老闆,根本唔知舊叉燒係咩味

唔係話你要識整叉燒先開得舖,但至少要分到一舊叉燒係鹹係酸lor
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project

結果貪平

香港it只有sales & marketing,r&d從來無存在過
拎住本PMP當天書

個客叫個叉燒飯,師父整完出黎,個客話個味唔係咁,個師父就話個客唔識食

冇tech 底既pm 就好似未食過叉燒飯既老闆,根本唔知舊叉燒係咩味

唔係話你要識整叉燒先開得舖,但至少要分到一舊叉燒係鹹係酸lor

大部分PM 只識乾坤大挪移,佢根本唔知自己係出緊公司糧。

結果貪平

如果你話A記唔掂咁全世界無嘜Consulting係掂

佢講香港呀
拎住本PMP當天書

我覺得你形容有點出入。

個客未食過叉燒飯,個sales, presale 有責任define 個燒味飯係咩。

如果唔係一直都UAT 唔到係咁改。
香港 market 太細,真係拍住 webcat ,taobao 雖然唔想講 ,sad but true, 既收付費功能App,不論效能,同稳定性一定好過揾d 19“知名” vendor去develop ,想做得好又要平,但只香港用,香港太細了,寫下 d low profile既 App屎仔玩下就算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞