滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
其實咁大個project 大猫點解唔自己搞

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整
炒o左 —>

HSBC 高層 : 下屬問題
HSBC 低層: Vendor 問題
Vendor 高層: 下屬問題
Vendor 低層: Timeline 問題

結果 無名氏既Vendor 員工轉工加薪

HSBC 推走o曬個波

見咁多Bug ,攪到我好想研究下

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

八達通都自己搞啦

最後整嗰間個manager 都係文科仔

炒撚哂班IT啦 撚有人咩

獅子銀行次次炒人永遠一定有 IT狗

佢唔係喺大陸定印度有IT developmemt?
香港IT2大問題老屎忽,外行管內行 冇撚用架喇 仆街喇
P仔solution 行內出哂名
出哂名廢 次次大project都甩哂碌
佢堆價值幾千萬-過億以上IT PROJECT 全部瀬野居多
屌 間野係無能力接大project

出名到正式推出日前一兩日重做緊UAT,重有大堆bug未fix,套system直頭連行住先都做唔到

之前政府有個大project pccw起唔到貨要賠錢。都唔收下風總搵pccw
不過我覺得 CP 同PCCW 已經係最大
咁大個project 應該已經搵o左最好既人去做
有次去匯豐interview,比條八婆串話我哋係全香港最大嘅銀行大把人才,點解要請你
人才?睇過?

啲銀行工個個係咁

人才正常走左
btw p仔自己的tap&go又無事,反而幫出面街做就出事
爆D野比你地知啦
某公司點解出名廢
因為人工比出面低
而且佢地好撚鐘意請fresh grad做gt mt
一入去就好高title
人地唔識只睇title就以為佢好有料
實際係fresh grad
試過有個超大project
一推出就跪底
個DB慢到嘔
原來個fresh grad冇幫個db做index

以上內容並不是影射香港某公司,純粹老作

WTF
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project
唔係 p仔同啲唔識死o既廠仔點會接

搵得 accenture 就知啲錢 9成流咗落佢度
然後廢up 幾句就叫 p仔做

Accenture肯定收貴過p仔成倍
結果貪平

香港 A仔 有幾多料 全行都知啦
最叻咪請哂班 SALE 係到吹水 吹到勁到Nasa 咁囉
就算所謂既PM 咪又係 sale 黎
根本P仔A 仔都係一9樣

如果你話A記唔掂咁全世界無嘜Consulting係掂

依句真,聽講有啲master programme係讀IT management,但係一句code都唔使寫
P仔 有政府project爛咗,搞到成個部門無新system用
爆D野比你地知啦
某公司點解出名廢
因為人工比出面低
而且佢地好撚鐘意請fresh grad做gt mt
一入去就好高title
人地唔識只睇title就以為佢好有料
實際係fresh grad
試過有個超大project
一推出就跪底
個DB慢到嘔
原來個fresh grad冇幫個db做index

以上內容並不是影射香港某公司,純粹老作

WTF

做過2個月某公司
d人由上至下廢不特只, 仲要成日OT
好同意樓上有人講, 班人根本無能力handle大project
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project
唔係 p仔同啲唔識死o既廠仔點會接

搵得 accenture 就知啲錢 9成流咗落佢度
然後廢up 幾句就叫 p仔做

Accenture肯定收貴過p仔成倍
結果貪平

香港 A仔 有幾多料 全行都知啦
最叻咪請哂班 SALE 係到吹水 吹到勁到Nasa 咁囉
就算所謂既PM 咪又係 sale 黎
根本P仔A 仔都係一9樣

A仔可以外國調人做,p仔

依句真,聽講有啲master programme係讀IT management,但係一句code都唔使寫

唔講唔知 我見過我真係見過 然後個世界變得咁快佢地係乜撚都唔識 日日打下report, run 下sql就一日

it最大問題係有技術既人永遠低人工,做食物鏈最低層。無人重視。

所謂pm又多數唔係it出身。之前我做間公司,個it department manager 大學係讀bba,之後做左幾年野上唔到位,走左去city讀it master就搵到呢份工,老實人唔差幾nice,可惜完全無tech又唔理解it,諗法又天馬行空。

香港你要叻吹水先上到位
原來香港d IT人咁廢

我公司(排名下跌個間航空)都係
完完全全熟晒大公司d on9野 成日高薪請班顧問吹水

it最大問題係有技術既人永遠低人工,做食物鏈最低層。無人重視。

所謂pm又多數唔係it出身。之前我做間公司,個it department manager 大學係讀bba,之後做左幾年野上唔到位,走左去city讀it master就搵到呢份工,老實人唔差幾nice,可惜完全無tech又唔理解it,諗法又天馬行空。

香港你要叻吹水先上到位

d manager最叻同客拍心口話可以幾短時間做好
唔理實際有無可能, 最後死push IT狗做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞