滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

咁 9成都係推俾街外人o既
但推落隻firewall 度又on9 咗啲
你叫老細同娛記講 係呀, 隻firewall 著火我地幾百人 on99望住呀 咁咩

最後唔係 consultant 就係 solution provider o架喇
一定係話項目管理問題

不過閂埋門又點都要搵人祭下旗
祭旗就梗係搵中層

至於底層果班唔走o既咪要搏老命執返點舊屎囉

不過你又唔駛同班中層擔心
周街公司都搞緊project 搵人坐呢啲三剎位
人工包埋

呢個就係香港 IT o既生態
呢d規模有冇過億?可以點咩鑊,最多咪冇左份工,對食物鏈底層有咩咁大不了
P仔Solutions有幾好,行內人心照

利申:好不幸做過

無做過都聽過大名

P仔做下mains就得
做大project鑊鑊都奶野
想當年我一入呢間公司就嚇親,d人咁廢既
走都走唔切
點解政府銀行仲搵p仔做?佢個名夠照囉
有乜事爛尾都仲賠得起
如果比細公司,隨時執笠走佬

其實香港有無一間係掂

無!隨著越來越多成績差的後生仔入行,只會越來越唔掂

香港真係無developer
政府死谷爛谷
又唔諗下點培訓人才
呢啲大公司一定係啲中高層欺上瞞下
有屎又唔報上去
同下面講就話點都要推出街
一味搏人多冚住啲火

高層啲老細就諗住開香檳
下面啲細就搵定工走人

去到咁大個project 根本唔係IT 一個話事
尤其香港 IT無乜地位
一定係 stakeholder 夾埋一齊賭大細

最後IT狗咩鑊,眾稱善,皆大歡喜。

呢d規模有冇過億?可以點咩鑊,最多咪冇左份工,對食物鏈底層有咩咁大不了

咁 9成都係推俾街外人o既
但推落隻firewall 度又on9 咗啲
你叫老細同娛記講 係呀, 隻firewall 著火我地幾百人 on99望住呀 咁咩

最後唔係 consultant 就係 solution provider o架喇
一定係話項目管理問題

不過閂埋門又點都要搵人祭下旗
祭旗就梗係搵中層

至於底層果班唔走o既咪要搏老命執返點舊屎囉

不過你又唔駛同班中層擔心
周街公司都搞緊project 搵人坐呢啲三剎位
人工包埋

呢個就係香港 IT o既生態

出晒名

PXXX solutions平時只係賣下cctv, 根本無能力做呢啲project

屌你之前公司幫襯過佢,個情況同現在一撚樣

無做過都聽過大名

P仔做下mains就得
走都走唔切
有乜事爛尾都仲賠得起

其實香港有無一間係掂

無!隨著越來越多成績差的後生仔入行,只會越來越唔掂

香港真係無developer
政府死谷爛谷
又唔諗下點培訓人才
又Accenture 又CherryPicks 都瀨野
原來仲有P仔
P仔solution 行內出哂名
出哂名廢 次次大project都甩哂碌
佢堆價值幾千萬-過億以上IT PROJECT 全部瀬野居多
屌 間野係無能力接大project

出名到正式推出日前一兩日重做緊UAT,重有大堆bug未fix,套system直頭連行住先都做唔到
其實咁大個project 大猫點解唔自己搞

無做過都聽過大名

P仔做下mains就得
走都走唔切
有乜事爛尾都仲賠得起

其實香港有無一間係掂

Accenture自己做,不過個價就
咁撚大間公司冇公做testing

佢本身好似冇IT人
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project
唔係 p仔同啲唔識死o既廠仔點會接

搵得 accenture 就知啲錢 9成流咗落佢度
然後廢up 幾句就叫 p仔做

炒撚哂班IT啦 撚有人咩

獅子銀行次次炒人永遠一定有 IT狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞