滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
你地有d concept混亂左

pm唔洗識technical,佢係定同趕schedule,即係迫班engineer同programmer準時交功課

做it manager唔洗識technical,佢係make decision, 係聽完班sa同infra佬意投後做決定同迫佢地執行

揾consultant係揾佢地幫manager make descision, 如果最後做錯決定就瀉落consultant度
vendor si都係咁用

明白每個位既功能,就會明白你既位置

你都on9加弱智,無專業知識點做descision。咁不如我去做醫院既高級顧問醫生喇,手術唔係我做,我只要聽醫生高級醫生意見再做你口中既descision就得,你夠唔夠膽黎做手術?外行管內行都得,樣樣野以為常識黎阿豬阿狗都可以做descision 。

Project Managament =/= IT Project Management
IT 可以只係個Project 其中一個Stakeholder
當然, 你識當然係最好

有錯請指正

洗q同佢講咁多咩
成本pmp書係人都睇得

唔通做馬會ceo要識騎馬?做九巴ceo要識渣巴士?
做乜manager識洗人就得啦

比喻不論 + 滑坡
ceo要識佢身邊的野, 而騎馬 渣巴士離佢好遠
it pm 睇錢睇時間, 對所要做的事判斷唔到難道(所需時間 & 金錢)就死左半
而問人(consultants / ba / sa) 就睇佢地掂唔掂, 唔掂就死埋果半

一個失敗既前pm就係咁
無專業知識俾個engineer老點都唔知,最後個炸彈留俾下手。總好意思話洗人,當你on9。

係呀,做pm只係洗人,做老闆米飯班主應聲蟲就得,it仔見到有問題你無責任反應出去再同老闆傾一個合理解決方法,連同老闆客戶反應都唔敢都真係廢到無朋友。(我見過有好pm真係會咁做),如果真係迫人做咁簡單,老闆自己屌it仔就得,駛請你?

最後爆鑊又唔關pm事,好彩你無做

pm冇tech底都算,連sen屎都冇先想死
pm冇technical skill唔緊要,但係technical knowledge都冇你到底manage乜春?
如果develop流程又唔知technical terms又唔知,落手做果班淨係聽你講野已經死左一半腦細胞

大把BA做PM

Coding / infra只係project一部份

我估你technical terms指business terms?
我唔知唔識分coding lang做唔做到pm
不過我教書無做過programmer都分到幾隻
唔駛紅褲子真係笑左
做校長咪又係由教師做上去
Google FB Microsoft Apple有邊個ceo唔識寫code?
點解咁似一篇笑話
btw p仔自己的tap&go又無事,反而幫出面街做就出事

你以為啦
啲bug多到你唔信

好在個core唔係親生,先至叫勉強見到街
我覺得佢哋夾 MasterCard 係最理智嘅做法,起碼錢銀交易錯極都有個譜先。

有次玩到出負數
心諗 做麥鳩

根本自己develop出嚟嗰咋嘢都係垃圾
望吓啲entry亂到仆街,如果多人用係炒硬
跟住太多嘢諗住automatic都係死,結果不如人手搞算數
但frontend 班cs根本就以為自己做緊電訊公司鳩嚟,搞到個database亂到high high咁,加埋啲bug,

好似嗰啲柒仔買嗰啲卡,以前連埋啲現有account度就會唔知點解搞到扣錢扣到負數
又好似平時消費個database唔知搞乜跟住出一咋影子entry,扣到個客負晒錢又得,整到個客發咗達又得
咁就真係 MasterCard 都救佢唔到。

好似幾精彩喎

睇怕冇人敢提data integrity check

就算自己電訊本行都未掂啦,聽聞只要唔係華為幫佢搞嘅都有問題㗎

話說做咗咁耐p**w/o******e整合,電訊嗰part唔關佢事啦,但客戶database到今時今日都係兩個嚟,聽聞話夾硬合併做一個database就會死硬,所以寧願養兩套system 不過內部就話係行政方便,話咩account number唔同咁喎,我諗一定有人信嘅

講精彩仲有m**v,不過呢個唔關錢銀事,最多聽唔到歌啫,所以

利申:全部都係發夢

香港IT2大問題老屎忽,外行管內行 冇撚用架喇 仆街喇

華人社會
預左架啦
等緊另一個project爆 日日迫班細既OT之餘 星期六日仲要迫人onsite返工

初期以為好輕鬆搵5條友做一半都係fg 到依家爆鑊加人加到成隊足球隊都砌到

利申 已走 發夢見到
我唔知唔識分coding lang做唔做到pm
不過我教書無做過programmer都分到幾隻
唔駛紅褲子真係笑左
做校長咪又係由教師做上去
Google FB Microsoft Apple有邊個ceo唔識寫code?

Google FB Microsoft 創辦人ceo 識寫code
Apple 創辦人CEO 一個識砌機 + coding, 一個識design
某間bank既core bank 係黑洞黎
無documentation 無diagram

問個software engineer, exception handling 係點, 睇睇code先

每develop一個新野integrate落去, 就做一次re enginnering, 時間又短, 錢又唔係多, 又鍾意outsource, 又無documentation又覆雜, 但contractor做得惦至奇啦

發夢見倒
滙豐係當撈侵派
you are fired
左膠死全家
PCCW 本身有 tap & go, 仲玩下你匯豐咩
搞成咁就算整返好都唔知用唔用好 話晒錢銀嘢
話 HKNOIT 時,香港班 IT人 做緊乜 ?
成班人除左講「係咁架啦」冇第二句可以講 ?
個 PM 唔識 IT skill 竟然係合理 ? 自己身為專業人士竟然同意呢 D 唔合邏輯既結構
個 PM 落錯決定就做死班 IT人 ,個 PM 落錯決定做錯炒就炒 IT人,竟然冇人覺得唔合理

仲好意思話有 vender 咩獲,根本炒就一定炒你
裝晒 linux ,同歸於盡好過

完全唔明個 D 比人剝削既人點解仲會幫剝削自己既人講野
一日用 windows ,點叻都只係一個可以隨時替換既操作機器既工人
你上層眼中根本同一個係麥當勞打開包薯條拎落油炸既 MK仔 冇分別
成班人除左講「係咁架啦」冇第二句可以講 ?
個 PM 唔識 IT skill 竟然係合理 ? 自己身為專業人士竟然同意呢 D 唔合邏輯既結構
個 PM 落錯決定就做死班 IT人 ,個 PM 落錯決定做錯炒就炒 IT人,竟然冇人覺得唔合理

仲好意思話有 vender 咩獲,根本炒就一定炒你
裝晒 linux ,同歸於盡好過

完全唔明個 D 比人剝削既人點解仲會幫剝削自己既人講野
一日用 windows ,點叻都只係一個可以隨時替換既操作機器既工人
你上層眼中根本同一個係麥當勞打開包薯條拎落油炸既 MK仔 冇分別

朋友做過PKKW solution

之前跟個大project,2年期限,比個PM hea左1年,成年乜都冇做過,然後PM走佬。
由我朋友入職開始,個team不繼有人走。
1年過去,PM走埋,成team得我個朋友識寫code
一個人頂成team人work load,仲要做埋support
新請的fg乜都唔識,又冇時間train
仲要有部份野outsource 比大陸做
到接近交貨,朋友發現大陸佬d code跟本用唔到。
之後既事我冇跟,只係佢走左之後兩個月,PKKW仲打電話佢救命但我朋友冇理。
唉而家都仲未入到個死人App
其實係咪server死曬機?
垃圾P記C記
垃圾P記C記

消防員應該救緊火
垃圾P記C記

消防員應該救緊火

全抄喎 大哥
香港IT界
永遠食得最肥都係consultant
落手落腳做野班友永遠都係比人壓榨
又要貪平 又要準時交貨
咁下場一定係冚家剷

何止it
個乾收銀根本唔識payment system.... 以為求其搵人做個app就搞得掂,除時仲係判左俾自己友先再搵人做。。。根本payment, 電子貨幣,自動收費系統全部都係好專業既野。。唔係你求其搵班it人番黎會搵得掂囉

乾收銀

內行人
某某間公司人麻麻地掂(發夢聽到)
電盈出黎既都仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞