滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
其實咁大個project 大猫點解唔自己搞

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

依句真,聽講有啲master programme係讀IT management,但係一句code都唔使寫

唔使寫正常

唔識寫都要識架

因為潮流興外判,好多IT Manager根本唔撚識IT,佢地識閪自己搞,最後咪搵間最平既整

依句真,聽講有啲master programme係讀IT management,但係一句code都唔使寫

唔使寫正常

唔識寫都要識架

都唔係PHP同JavaScript 都分唔到咁on9 呱
我好早已經話香港IT唔掂,不過冇人信,仲話我唱衰佢
想知個Firewall可以點解? 著火?

好好笑呀on9

有d港女head以為係防煙門果類
其實香港啲 on9 biz user開出嚟o既 project
唔係 p仔同啲唔識死o既廠仔點會接

搵得 accenture 就知啲錢 9成流咗落佢度
然後廢up 幾句就叫 p仔做

Accenture肯定收貴過p仔成倍
結果貪平

香港 A仔 有幾多料 全行都知啦
最叻咪請哂班 SALE 係到吹水 吹到勁到Nasa 咁囉
就算所謂既PM 咪又係 sale 黎
根本P仔A 仔都係一9樣

如果你話A記唔掂咁全世界無嘜Consulting係掂

Consultant 就係吹水
A記喺consultant 嚟講係頂級果班

但如果搵佢落手做都係咁上下啦

發夢同A記合作搞IoT Project
落手落腳佢哋既嘢可以接受
一定唔會爛成咁

不過張quote收美金
又唔好覺得做 IT 一定要識寫program 搞network
搞到同啲外行人一樣咁諗

back office 管理人工高過做就成個香港都係㗎喇
都唔只IT

只有sales 係做幾多搵幾多
抵死 outsource 呀拿
用左真係play me啦

唔使寫正常

唔識寫都要識架

咁離譜

你以為好多management識分Java同Javascript?

唔使寫正常

唔識寫都要識架

咁離譜

你以為好多management識分Java同Javascript?

未見過之前我都唔信個世界有人會咁呀
全部讀唔到書先揀I.T.
係咁上下啦

x2
我識個係某銀行做既 IT Manager, 開 Ticket 話壞機,根本個電制就無開。 連小小 Common Sense 同 Attention to Detail 都無,香港 IT 狗抵死啦。

唔使寫正常

唔識寫都要識架

咁離譜

你以為好多management識Java同Javascript?

唔使寫正常

唔識寫都要識架

做manager係唔需要落手寫,不過佢要做監察呢,無料你點評估?你點陣住下面?
你點了解個project困難處而作出正確決策?
如果做細無責任心老點你,你都on9唔知等爆鑊。
就係好多人有你呢個想法走去讀it management 但又唔係it出身,以為讀出黎係用把口就得又唔係自己落手做,最後害人不淺。
睇完你地形容,成個行業生態咁似冇人想做野咁,中間隔左一大浸人想盡快食左舊錢,到開波眼見實出事,就隊晒俾人

有另一個行業個生態好鬼似,就係金融業,有一隻垃圾上市,搭到個棚靚一靚,定價高一高,內部認購左,上市就散貨盡快甩身

真係好鬼似
又唔好覺得做 IT 一定要識寫program 搞network
搞到同啲外行人一樣咁諗

back office 管理人工高過做就成個香港都係㗎喇
都唔只IT

只有sales 係做幾多搵幾多

P仔Solutions有幾好,行內人心照

利申:好不幸做過

無做過都聽過大名

P仔做下mains就得
做大project鑊鑊都奶野
想當年我一入呢間公司就嚇親,d人咁廢既
走都走唔切
點解政府銀行仲搵p仔做?佢個名夠照囉
有乜事爛尾都仲賠得起
如果比細公司,隨時執笠走佬

其實香港有無一間係掂

Accenture自己做,不過個價就

有Accenture出到都叫好好啦。
我聽講十年前佢幫一間銀行做core bank,結果出唔到。原因有冇巴打知?
屌你老母香港真係得淡笑
Cherrypicks 好似唔係第一次,果陣tvb....
我識個係某銀行做既 IT Manager, 開 Ticket 話壞機,根本個電制就無開。 連小小 Common Sense 同 Attention to Detail 都無,香港 IT 狗抵死啦。

其實好多公司都可以搵個accounting manager做it manager,反正一樣係管數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞