滙豐PlayMe?員工爆料:死server、死firewall、死database全炒!

557 回覆
62 Like 1 Dislike
好多IT佬扮 PRODUCT TEAM
大TRAFFIC攪到死 SERVER
係邊個錯好明顯啦?
you have why playme
純分享

本身唔係做it, 曾經有個project 要同另一間公司嘅it 夾, 其實同佢個infa engineer夾, 原來佢嗰pm 連 ip subnet 都唔識計....坐底開會就一定有嗰tech 係身邊, 我嗰pm 同佢嗰pm 就負責take note 同吹水, 全嗰會得我同佢兩個engineer 開

Ps 兩嗰pm 都係麻煩中女, 都係唔識 technical
對家公司係一間超過400億嘅上市公司,淨係 switch, router, firewall 嘅 it device 都價值過幾億, 我地張contract 都成億....完全唔明點解老闆夠膽比佢地做pm

利申: 昏迷左幾日聽返黎
香港地搞it/科技有邊次唔係得啖笑?
商業無it sense人管it人
點會唔死

it sales 地位仲高級過打code狗
香港地搞it/科技有邊次唔係得啖笑?
商業無it sense人管it人
點會唔死

it sales 地位仲高級過打code狗

D IT sales 係咁簽SOW
但完全冇理過 code狗有冇時間做到

個個code狗 一個人幾個pj上身,人都死
有次去匯豐interview,比條八婆串話我哋係全香港最大嘅銀行大把人才,點解要請你
人才?睇過?

又唔好咁講,比起其他retail bank,hsbc d人算係勁
Hsbc都做唔到,其他銀行更加唔得
而且啱啱至rollout,俾d時間應該會做得好d,但而加緊係唔好用住啦

hsbc 勁係咪只係同hsb 比

咁你講邊間好過hsbc? 同其他銀行it交過手,覺得hsbc最多正常人
有次去匯豐interview,比條八婆串話我哋係全香港最大嘅銀行大把人才,點解要請你
人才?睇過?

又唔好咁講,比起其他retail bank,hsbc d人算係勁
Hsbc都做唔到,其他銀行更加唔得
而且啱啱至rollout,俾d時間應該會做得好d,但而加緊係唔好用住啦

hsbc 勁係咪只係同hsb 比

咁你講邊間好過hsbc? 同其他銀行it交過手,覺得hsbc最多正常人

SCB Breeze touch login 做得幾好用
話說有次發夢因為FUNDING問題同政府某部門IT代表開TEL-CONF, 我其中有一個ITEM叫SAN SWITCH, 條IT港女問我幾百蚊都有隻SWITCH, 點解我要買隻成十皮野嘅SWITCH

我同我老細聽完都啤一聲.......

利申: 發夢時遇到
話說有次發夢因為FUNDING問題同政府某部門IT代表開TEL-CONF, 我其中有一個ITEM叫SAN SWITCH, 條IT港女問我幾百蚊都有隻SWITCH, 點解我要買隻成十皮野嘅SWITCH

10蚊一底幾廿粒雞蛋仔唔食
點解要買幾廿蚊一粒Macaron
有人spin左去hkma同sfc

諗唔到關咩事

聽下任志剛點講網上支付平台,呢d野本來就應該政府帶頭同管制

大陸支付寶遲早會納入銀監會管,佢既借貸功能遲早出事

52:00開始聽
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/hallofwisdomtheeightchapters&d=2017-02-06&p=7470&e=408446&m=episode

10蚊一底幾廿粒雞蛋仔唔食
點解要買幾廿蚊一粒Macaron

個比喻唔太啱
我而家係要買KY, 但對方係問我點解唔買避孕套

個感覺好似
你問佢去唔去扑嘢
佢答你食日本菜幾好咁

九唔撚答八
FinTech最大問題唔係HKMA SFC
係唔接受新野同唔識Drive Digital/ IT 既高層
同埋JUDGE錯對生意既正面影響

利申: FINTECH人

醫療涉及人命&健康;醫護界有相關組織及法定地位
法律涉及個人&公司;法律界有相關組織及法定地位
資訊科技涉及每一個範疇;資訊科技界有條毛
FinTech最大問題唔係HKMA SFC
係唔接受新野同唔識Drive Digital/ IT 既高層
同埋JUDGE錯對生意既正面影響

利申: FINTECH人

巴打做邊瓣
同埋大家講漏左樣野
呢d銀行project 通常個requirement 同funding 都係響user side 出
User side 九成都係d無it knowledge 嘅人
即係果d講一句: 我要寫隻apps 好似WhatsApp 咁嘅!
就當俾左requirement 嘅人
咁講真,呢d情況下,無論pm, vendor, it狗幾有料都好,響first stage requirement stage 已經出左事啦
Vendor 個模式係跟你requirement 收錢,但你開頭講到唔清唔楚,中間加加減減,又唔講stress test 要頂到幾多,到d infra setup 做完哂先改就改都改唔切啦,要錢架嘛
利申,發夢夢到

咁姐係個BA 垃圾LAW,咩要BEN 咩唔BEN 都唔知。
利申:BA 狗

呢個夢幾好笑

佢公司network行100mb架
甩曬look,香港it真係唔掂

呢個夢幾好笑

佢公司network行100mb架

SAN switch 正路都行 Fibre
其實佢應該唔知乜係 SAN 吧
香港搞fintech算鳩數把啦,一味只會諗點慳
作為一個it狗, 我好失望

tech首要係cost effective
如果慳唔倒錢死係好正常

btw 成個post講來講去都係infra networking
真係點design個system真係無人吹過
真係點解呢

tech首要係cost effective
如果慳唔倒錢死係好正常

btw 成個post講來講去都係infra networking
真係點design個system真係無人吹過
真係點解呢

有乜料爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞